Точно той ще е. Имам предчувствие...bubbly_water написа:аааа не беее айде да не е Пенчо...моляя
Теми Литература 1990-2007
- di_snooker
- Пишете, о, братя
Re: Теми Литература 1990-2007
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Мен това ме устройва перфектно.
Не ме радва като автор. За справки - някой да пробва да изчете "Бойко" на глас. но пък по неко ми е лесно д апиша. Но каквото дойде, все ще се оправим някак.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- kandidatstvasht
- Танцуващия с клавиатури
Аз имам 3-4 автора, които бих се радвал да се паднат, и 3-4, които в никакъв случай не искам, но съм сигурен, че накрая ще се падне някой от междинните, които хем ги знам, хем не ги знам 
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
- Специалност: културология
- Курс: първи
аз пък изобщо в нищо не съм сигурна...и всъщност кво ми пука кой ще се падне, като аз почти никой не знам...да не кажа никой
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
И ти си като мене...
Тотално се шашкам вече,някак си нямам същата нагласа за литературата да седна и да уча постоянно както бях с историята ,просто не ми се зубрят клишета,които в крайна сметка са задължителни ,за да не се озовеш сред 50-те процента немили-недраги
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
- Специалност: културология
хеееййй...аз най-вероятно ще съм сред тях...малко уважение 
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
А дали има вероятност и тази година да се падне Йовков (think)
- sweety.girl
- Пишете, о, братя
Nomad написа:Тотално се шашкам вече,някак си нямам същата нагласа за литературата да седна и да уча постоянно както бях с историята ,просто не ми се зубрят клишета,които в крайна сметка са задължителни ,за да не се озовеш сред 50-те процента немили-недраги
абсолютно те подкрепям-и аз съм така
Само се моля да не е Славеиков
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Абе хора, успокойте се. Ако познавате философията на автора, логиката, по която работят произведенията му, не може да не се справите. Достатъчно е да имате нагласата да тълкувате художествен текст (тя се гради от 7-12 клас), не е нужно да пеете критическите тези
Според мен е много по-важно да познавате текстовете и да можете, като си спомните конкретни детайли, да ги коментирате на място. Аз поне никога не съм "учил" тема по литература, просто за мен това е някакво перверзно извращение с литературата
А за Йовков - ами аз лично мисля да си го спестя, няма досега прецедент в две поредни години да се е падал един и същи автор. 
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- kandidatstvasht
Лесно ти е на теб от позицията на Новия Гео Милев, а ние простосмъртните какво да правим? 
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Хаха, да не си ми чел блога?
Не бе, това не е изпит по творческо писане, затова тук не играят роля такива фактори... Идеята е да се понапъне малко човек, за да схване наистина защо произведенията са точно такива, от какво са обусловени определени мотиви, теми, идеи - както казваше госпожата ми по литература, и тук, като в математиката, си има определени правила (макар че мен ако питаш, математиката проверява в много по-голяма степен способности за логическо мислене). Е, като ги научи човек, става значително по-лесно! 
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- kandidatstvasht
Не се притеснявай, и при мен е така.
Няма как да има точно обусловена теза, защото всяка една теза се прави според конкретната тема. Колкото до уводите- на места например имам 5-6-7-8-9 реда, които съм ги оградил и съм написал, че могат да ми служат примерно за увод или заключение, и това е всичко.
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Ами аз лично си пиша увода по определена схема, според която включвам необходимата за конкретното заглавие фактология. Това ще рече: въвеждам в няколко изречения социокултурния контекст, после в още няколко литературния контекст, очертавам какво е мястото на автора, извеждам основни произведения (книги) с някои години и тематичен обхват, след което правя преход към тезата. Вече тезата си е строго индивидуално нещо, разбира се
Но по принцип ме посъветваха да извеждам в увода тези основни моменти, които споменах, защото това може да донесе бонус точки. Разбира се, другият вариант е директно въведение в темата. Примерно при тема за страданието в поезията на Славейков е много подходящо да се изведе как страдат българските творци преди и след Освобождението, да се очертаят основни контури на темата и да се премине към тезата. Но при всички случаи е добре да се открояват двата компонента. Дано съм бил полезен! 
Последно промяна от explorer на 08 Юли 2008, 22:44, променено общо 1 път.
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
emalfy написа:Определено беше полезен ...
Въпросната фактология по заглавиета присъства в повечето ми теми , но просто не е изведена като увод , а е разпръсната (темите ми ги даваха готови) . Но предполагам на самия изпит ще се мобилизирам достатъчно ,за да си ги изведа сама като увод
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група