Теми Литература 1990-2007

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Re: Теми Литература 1990-2007

Мнение от babangida »

Какви са тези обърквации? При нас в Шумен е на 16 март. Не трябва ли за цялата страна да е на една и съща дата?
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Лелееее ужассс!!! Как така са на различни дати. Това значи, че най-кофти ще е за първите, а останалите ще знаят какво се е паднало...отвратително!!!
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

ама те май във всеки град са различни теми все пак...или поне досега беше така...ама с тея промени знае ли човек
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Е изглежда за всяка община и после за всяка област на различни дати...При мен областният е на 30.03. Говоря за област Враца, а аз съм от Козлодуй...Изглежда само националният ще е на обща дата. :)
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Leri написа:
di_snooker написа:
lisichora написа:Да, Йовков много хвърчи из облаците с тая любов. Нали сега на общинския кръг на олимпиадата се падна пак той...И Далчев... :?
Моля?!?!?! Че нали общиският кръг щеше да е на 09,03?!?! Какво се случва?!?!
При нас е на 06.03

От Силистра си нали? :alien:
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

lisichora написа:Е изглежда за всяка община и после за всяка област на различни дати...При мен областният е на 30.03. Говоря за област Враца, а аз съм от Козлодуй...Изглежда само националният ще е на обща дата. :)

Може би, не за всеки град, но за всяка област е различна датата. Ако има някой от Кюстендилско да каже на коя дата е общинският ;)
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Meldor
В началото бе словото

Мнение от Meldor »

Искам да задам въпрос до всички, които ще кандидатстват с литература и затова реших да го поствам тук: По колко страници са темите, които учите, изключвайки автори като Вазов и Ботев, защотото тяхното творчество е наистина обемно и може да се пише много. Може ли освен това някой да каже до каква степен оценката на изпитната работа ще зависи от обема й?

И още нещо :) - как точно учите темите? Стремите ли се да ги наизустите? Или по-скоро разчитате на способността за самостоятелен анализ?
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

А аз питам как изобщо се УЧАТ теми? много ми е интересно. покрай мен няма такива хора и само съм чувала за УЧЕНЕ на теми. та ми е интересно какво означава това.
защото това е литература!!! и ние трябва да правим ИНТЕРПРЕТАЦИЯ. как се прави интерпретация с наизустени теми. и от къде ги учите???? и защо изобщо се тормозите????
аз намирам ученето на изуст за по-трудно от мисленето, ама това си е лично мнение. но наистина ми е интересно. моля някой да ме осветли, че ясно изоставам (може би покрай висенето в библиотеката)
не искам да прозвучи като упрек и не това е целта, но наистина живо ме интересува как става този номер.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Аз мислех да си уча наизуст темите. Е, домърза ме тотално. Ще импровизирам на изпита. Важното е да знаеш за какво става дума в различните произведения, да си запознат с живота на авторите, епохата, в която творят...Да можеш да правиш съпоставка между тях. Иначе е хубаво да понаучиш и някои неща от критиката, за да видят проверяващите, че си се интересувал допълнително. Аз ще заложа на тоя метод, дано се справя. Няма грам време вече, късно се сетих да си уча нещата. Добре че имам тук-таме някои спомени.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър

Мнение от bubbly_water »

аз залагам повече на собственото си разбиране на текстовете, като разбира се попрочитам някоя и друга критика за да имам по-добра представа
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Който ще да се пада, само да не е Яворов :roll:
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър

Мнение от bubbly_water »

аааа не беее айде да не е Пенчо...моляя
Meldor
В началото бе словото

Мнение от Meldor »

Номерът всъщност е много труден axinora, но за някои хора е по-сигурно да учат по този начин и то не защото "им е по-лесно от мисленето", а просто защото изказът им не е достатъчно добър, за да напишат ясна работа, пък било то и за 5 часа. Надявам се аз, "изостаналия", да съм ти разяснил ясно "номера". Иначе аз държа само да не се пада Вазов :(
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Meldor написа:пък било то и за 5 часа
Изпитът 4 или 5 часа е? Онзи ден за пръв път ми мина през ума, че не знам продължителността.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Литературата е 5 часа, историята-4.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”