Право или Международни отношения

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено

За коя специалност кандидатствате?

Анкетата свършва на 06 Сеп 2008, 14:07

Право
54
69%
Междунардодни отношения
24
31%

Общо гласове: 78

Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Re: Право или Международни отношения

Мнение от G__ »

мерси :)
Аватар
М.Стоева
В началото бе словото

Мнение от М.Стоева »

fly4o написа: В София да са 100 и малко... :)
Е ти направо се изказа... :roll:
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

М.Стоева написа:
fly4o написа: В София да са 100 и малко... :)
Е ти направо се изказа... :roll:
Защо не си съгласна? Според википедиа населението на столицата е 1 257 267, което, като го разделим на 10 000, прави 126 (т.е. сто и малко) нотариуси; колко помощници имат те вече е отделен въпрос;
В тая професия обаче има нещо гнило: не стига че е с ограничен прием, но и умишелено не се организират конкурси за запълване на вакaнтните места, за да могат още по-големи доходи да се концентрират в ръцете на вече действащите нотариуси. И за да не съм голословен: Към настоящия момент (при това тази ситуация е налице от много време) в Пловдив нотариусите са 34, а би трябвало да бъдат 39. Конкурсът умишлено се бави от години и не се знае дали изобщо ще се състои. Още нещо - нотариусите са правили опит (неуспешен за щастие) да наложат поправка в закона, която гласи, че приоритетно за тази длъжност се приемат юристи, които са наследници на вече изпълняващи такава функция (нотариална), за да имало, забележете, стабилитет в професията.
Не смятам обаче, че те вовеки ще бъдат толкова облагодетелствани - вероятно след години (2-5-10, кой знае) професията ще стане с отворен прием, за което и EU ще настоява, и изведнъж ще се впишат 46834634860349 нотариуси, разчупвайки досегашния монопол. Иначе засега кратка справка: нотариусът, чийто район включва Слънчев бряг, е декларирал седемцифрен годишен доход :shock: Не е зле...
---------------
За анкетата: право без колебание
bloody mary
Пишете, о, братя

Мнение от bloody mary »

Иначе по темата - аз съм за право!! (dimage)
dimage написа:Ахаха чакай че от това за семейството още ми текат сълзи от смях.... Иначе право руууулз :)))) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Що за простотия "Право или МО"? А де "Химия или физика" а? хм... Всеки к'вото го влече... еми да! Много ясно че правистите ще си държат на своето,а от МО с вдигнати ръце ще подкрепят специалността...
Плам, ти направо ме разби :!: :!: :!: :!: Останах с впечатлението, че си колежка, пък от думите ти излиза, че си право. Ново 20 :!: :wink:
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …

Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

bloody mary написа:
Иначе по темата - аз съм за право!! (dimage)
dimage написа:Ахаха чакай че от това за семейството още ми текат сълзи от смях.... Иначе право руууулз :)))) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Що за простотия "Право или МО"? А де "Химия или физика" а? хм... Всеки к'вото го влече... еми да! Много ясно че правистите ще си държат на своето,а от МО с вдигнати ръце ще подкрепят специалността...
Плам, ти направо ме разби :!: :!: :!: :!: Останах с впечатлението, че си колежка, пък от думите ти излиза, че си право. Ново 20 :!: :wink:
Пламена е МО, просто е честна и иска да е от полза на всички кандидат-студенти...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
bloody mary
Пишете, о, братя

Мнение от bloody mary »

Е да съм писала някъде, че не е честна :!: Не издребнявай сега... Просто двата поста са малко противоречиви :bounce:
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …

Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

bloody mary написа:Е да съм писала някъде, че не е честна :!: Не издребнявай сега... Просто двата поста са малко противоречиви :bounce:
Аз примерно съм писал пост, в който препоръчвам МО... но тва не ми пречи да си твърдя, че само Правото кефи от този факултет... въпрос на гледна точка, критерии, амбиция и възможности..
delete
В началото бе словото

Мнение от delete »

значи спора е от ясен по-ясен...правото в България в момента е най-голямата прее*авка , която можеш да учиш..ако нямаш силен гръб и големи връзки - ставаш боклучия или работиш като правен консултант с 800-900 лв заплата , като се има впредвид , че в 1 call center се взима повече. Плюс това с правото може да се уредиш на добра работа чак след мн мн време..изисква се къртовски труд поне 15 години , за да можеш да се утвърдиш и да взимаш някви пари. Не може да очакваш , че ще се реализираш след като тази специалност я завършват толкова мн хора в България , пренаситен е пазара и затова заплататите са толкова ниски , а готините места вече са заети или ако се открие такова се явяват 100 човека за 1 място ?! Желая ви успех прависти..
колкото до МО - това е мн по-елитарна специалност , която дава голям кръгозор от възможности. Ако изкараш една магистратура икономика или нещо маркетинг или др - ти просто можеш абсолютно навсякъде да работиш - щеш дипломат (което също е трудно) , мениджър , във външен отдел , Европейски съюз , Външно министерство. В момента живеем във времето на глобализацията и именно заради това - МО е най-перспективната специалност в момента !
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Да бе, затова преди няколко месеца по новините тръбяха, че студенто по МО ги взимал в МВнР за по-малко от 300лв. Разравай ми... За юристи бил пренаситен пазара? Бъзикаш ли се? В днесшно време на всяка фирма й трябва поне един консултант, а големите имат по много. 800 лева? Смях! Хората в днешно време, за да подпишат един договор, се допитват до адвокат. Нали тенденцията е да се развиваме по западен образец, според който едва ли не всеки трябва да си има личен адвокат.
Последно промяна от ники на 29 Яну 2009, 12:12, променено общо 1 път.
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

ники написа:Да бе, затова преди няколко месеца по новините тръбяха, че студенто по МО ги взимал в МВН за по-малко от 300лв. Разравай ми... За юристи бил пренаситен пазара? Бъзикаш ли се? В днесшно време на всяка фирма й трябва поне един консултант, а големите имат по много. 800 лева? Смях! Хората в днешно време, за да подпишат един договор, се допитват до адвокат. Нали тенденцията е да се развиваме по западен образец, според който едва ли не всеки трябва да си има личен адвокат.
Подкрепям! Освен това - един правист може да се реализира с всичко, с което може да се реализира и един специалист по МО (в крайна сметка имаме и такава специализация!), но не и обратното... Замислете се само колко от преподавателите в специалността МО са завършили наистина МО като основна специалност... не са много. Пък за следдипломните специализации - колкото щеш: международно право, международни отношения и политика, европейско право - в западните университети се предлага всичко това и изискването е степен по право от роден университет... ;) Иначе нищо лошо за МО - имам страхотни приятели, които учат тази специалност, но съм убеден, че така или иначе и за тях, и за нас борбата ще е жестока след завършване...
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

delete, не мога да го разбера тоя фарс.
ясно: всеки от двете специалности гледа в чуждото канче и си втълпява сам, че е направил по-добрия избор, понеже и в двата случая подготовката е на съпоставимо ниво;
без да ти коментирам гипсовата логика и увереност, само ще отбележа:
т'ва за "големия кръгозор" и "абсолютно навсякъде да работиш" не знам да съществуа някъде освен в нечии ирационални представи; само не казвай, че правото не дава и от двете в по-малка степен (от благоприличие няма да казвам друго);
това, че юристите са много, се подчинява на пазарната икономика: ако си добър, успяваш да се наложиш;
останалото много точно ти го каза explorer.
надявам се, че с "много по-елитарната си специалност" си доволен, че си хванал дядо господ за шлифера, а пък ние, дето сме направили "най-голямата преебавка", се надяваме да ни вземеш за секретарки като станеш министър
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

МО за тази година ясно ли е как са местата за момчета/момичета?
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз пък ви съветвам - идете до ректората, намерете северното крило и стаята с надпис Отдел Студенти ЮФ. До нея би трябвало да има табла в стъклени кафези. Намерете по тях програмата за 1,2,3,4 и 5 курс МО и коментирайте видяното. Може да сравните с Правото...

И нещо друго - специалностите са горе-долу подобни, нищо не ви пречи, да ги вземете и двете, при повечко желание. Въпроса е - след това, какво? Не искам конкуренция, моля ви - станете дипломати. Опознайте света, обиколете държавите. Какво ще се занимавате с закони и дела. А и сега като сме част от ЕС, наши експерти там ще са много необходими. И специалността МО вече придобива ключово значение за евроинтеграцията, и няма какво да се лъжем - обикновен правист няма да се справи чак-толкова-добре...
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Къде е отговора " нито едно от двете".
Аз гласувам за това. :)
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
brigit
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от brigit »

аз пък искам да ме приемат МО за да стана дипломат и да изкарвам парички и да нося яки костюми ...дано да се осъществи желанието ми :o :o :o :o :o :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :) :) :) :)
не съм ли наивна xaxaaxaxxaax
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”