Да поговорим за есетата
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Да поговорим за есетата
Как се готвите да пишете този толкова сложен компонент за мен - есето?
Чувала съм, че има курсове, които готвят кандидат-студенти да пишат есета. Някой от вас да ходи или да има информация да такъв курс?
PS: Ще кандидатствам в СУ с английски и в ПУ с английски и български език ( и за двете трябва да мога да пиша есе)
Чувала съм, че има курсове, които готвят кандидат-студенти да пишат есета. Някой от вас да ходи или да има информация да такъв курс?
PS: Ще кандидатствам в СУ с английски и в ПУ с английски и български език ( и за двете трябва да мога да пиша есе)
Последно промяна от Ivelinka на 03 Фев 2008, 19:30, променено общо 2 пъти.
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Re: Да поговорим за есетата
АХАХАХАХХАХ добре поне че не си написала еЗеIvelinka написа:Как се готвите да пишете този толкова зложен компонент за мен - есето?
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Според мен се има предвид вторият вариант на изпита по литература... 
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: трети
Или изпитът по журналистика...Абе,есета се пишат лесно(или поне доста по-лесно от ЛИС).Освен това са много по-удачен изпитен формат за отсяване на можещи от неможещи,на хора с идеи от следващи шаблони.Така и не успявам да осъзная защо изпитът по литература не е само с есеистична основа,проверяваща цялостната литературна компетентност на кандидат-студентите,а не само подготовката и познанията им върху сравнително тесен кръг автори.
Humanism is death disguised as life.
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Според мен зависи от нагласата на човек, общата култура и стил на писане...
Все пак - ако става въпрос за изпита по литература - препоръчвам ви да заложите на ЛИС.
Все пак - ако става въпрос за изпита по литература - препоръчвам ви да заложите на ЛИС.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
- Faith
- Легендарен флуудър
- Специалност: право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
зависи какъв тип есе ти искатsteamer написа:Или изпитът по журналистика...Абе,есета се пишат лесно(или поне доста по-лесно от ЛИС).
Но като цяло и аз препоръчвам за изпит да се придържате към ЛИС, най-малкото понеже, въпреки всичкия субективизъм, който литературата предполага, критериите не са толкова "плаващи".

- di_snooker
- Пишете, о, братя
Аз лично предпочитам да пиша есе, но пък съм абсолютон съгласна с мнението за плаващите критерии. Свободното мислене и изразяване както може да те възнесе, така може и да те закопае дълбоко под морското равнище.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
- Faith
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
ами това се опитвам да ви кажа, че в есето, което се изисква на изпита по литература няма място за свободни съчинения, ами пак си е строго научно. Докато ЛИС е анализ на произведение/я, то есето е един вид история на литературата (характерни идеи за епохата, философски влияния и прочие). 

Мда...и при есето си пишат оценките общо взето едно към гьотере...
и оценките между 3.00 и 4.00 са преобладаващи...
и аз ви съветвам да си заложите на ЛИС.Есето само по име е есе.И приликите свършват дотук
и оценките между 3.00 и 4.00 са преобладаващи...
и аз ви съветвам да си заложите на ЛИС.Есето само по име е есе.И приликите свършват дотук
Та, да помогнем на момичето все пак...Първо, есетата на английски и на български са коренно различни като тип. По английски трябва да се вместиш в определения обем думи, да имаш ясно разграфени части(това важи и за българския)-увод, по един абзац за всяка теза и извод. А и на английски трябва да си перфектна откъм грамотност, не се обръща особено внимание на това КАКВО, а КАК си го написала. Е, все пак трябва да е смислено.Ivelinka написа:Как се готвите да пишете този толкова сложен компонент за мен - есето?
По български си има правила, които са в учебниците. Оригинални примери, общ поглед върху проблема и фокусиране върху отделни аспекти. Грамотността отново е от голяма важност, но тук пък няма да пропуснат да следят доколко си вникнала в темата и какви изводи си си направила. При българското есе трябва да имаш увод(който обаче не е задължителен), теза(задължителна; ако нямаш увод започваш директно с нея), доказателствена част и извод, като в извода можеш да повториш нещо, което си написала по-рано в есето.
И за курсовете последно. На този в СУ, мисля, подготвят за ЛИС-а повече, защото диктуват лекции за авторите. По английски курс няма. За ПУ нищо не мога да ти кажа, защото не съм търсил нищо за там. Така че си разучи в самия университет. Надявам се поне малко да съм бил от полза.
-
sugar_cherry
- В началото бе словото
В крайна сметка колко станици трябва да е дълго едно есе да речем за изпита по журналистика в СУ?
- Grunge_Down
- Драскач
- Обратна връзка:
Няма ултиматум - с 6 страници можеш да изкараш толкова, колкото и с 3 - от слаб до отличен. Относно въпроса на Ivelinka - не си го задала коректно и хората не те разбират, затова те засипват с информация за различен тип есе. Есето в ПУ е от типа "Изядоха ли мишките книжките" (което btw се падна в ЮЗУ). Аз не мога да ти помогна, не се занимавам с есета за кандидатстване. Но по мое мнение на който и да е курс няма да те научат да мислиш оригинално. Въпросът е да създадеш логически свързан текст, като в него да си личи последователна аргументация. Надявам се другите да ти помогнат с по-компетентно мнение.
Don't think you are, know you are!
- pink floyd
- Пишеща машина
Ами то за есетата "компетентни мнения" няма, защото никой не може да даде критериите за правилност. Няма такива (чудя се на какъв принцип поставят оценката). Сигурен съм, че дори да напишете стихотворение по темата, пак ще мине, а пък ако е и талантливо...ще имате даже успех
----------
Т'ва за мишките и книжките е стабилна тема
Ще се позамисля преди да пиша 
----------
Т'ва за мишките и книжките е стабилна тема
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
За мишките и книжките си е извечна тема. Бтв, падала се е и в СУ преди година-две в журналистиката. Лично според мен този тип есета е с най-"плаващи" критерии. Но не е невъзможно да полочиш добра оценка, стига да се придържаш към темата, да имаш ясна позиция, и тя да е стабилно обоснована. И стихотворната форма е едиственото жанрово ограничение - не важи. Не знаех, че такъв формат давали и в ПУ. За там практически нищо не знам.
Но (както вече стана въпрос) чуждоезичното есе е много различно. То си се отличава със синтетичност и е критерий основно за свободно и кадърно изразяване на мисъл, а не за нейната оригиналност или провокативност. Демек - владееш ли го наистина тоя език, или си заучавала шаблонни упражнения. От малко думи най-добре си личи. Затова и темите често (винаги) са БАНАЛНИ...
Щом се отнася за кандидатстване с език в СУ, всеки преподавател - частен или курсов - задължително ще обърне внимание на компонента есе. Поне всички мои познати основно на това наблягат.
За есето по литература тук, съм доста съгласна с Faith. Работата пак трябва да е издъражна в строго аналитичен стил. И ни най-малко не е по-лесно от ЛИС.
Но (както вече стана въпрос) чуждоезичното есе е много различно. То си се отличава със синтетичност и е критерий основно за свободно и кадърно изразяване на мисъл, а не за нейната оригиналност или провокативност. Демек - владееш ли го наистина тоя език, или си заучавала шаблонни упражнения. От малко думи най-добре си личи. Затова и темите често (винаги) са БАНАЛНИ...
Щом се отнася за кандидатстване с език в СУ, всеки преподавател - частен или курсов - задължително ще обърне внимание на компонента есе. Поне всички мои познати основно на това наблягат.
За есето по литература тук, съм доста съгласна с Faith. Работата пак трябва да е издъражна в строго аналитичен стил. И ни най-малко не е по-лесно от ЛИС.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.