Re: Съществува ли в България морал?

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

gogigagagagigo написа: Просто извинявам се и аз, но патриарх Максим е гаден кумонист и чаовек, който е поставено лице на партията, която е избила цялата българска аристокрация, не може да има моето уважение.
Имаш право...даже бих казал, че мненията ни съвпадат...но колкото и изтъркано и изпразнено от значение да звучи...той улицетворява единството на Българската Православна Църква...
Отностно гей парада....може би си струва нова тема за отношението ни към психично болните да пуснем...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Киро, коя точно българска аристокрация имаш предвид :lol:

Династията на Асеневци или тази на хан Крум? Или бунтът на 40-те боляри?

И не виждам какво толкова ви е направил Максим, че така не го харесвате. Изобщо някой от вас някога бил ли е засяган дори косвено от негово действие или бездействие?
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Българска православна църква няма от времето на Евтимий насам.

Но не е в това въпросът - какъвто и да е Патриархът (сякаш папите на запад не са същите отрепки, ама хайде иди кажи на някой италианец, че папата е идиот), писмото му е формулирано блестящо и аз съм напълно съгласен с него.
Изображение
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

Smoking Mirror написа:Киро, коя точно българска аристокрация имаш предвид :lol:

Династията на Асеневци или тази на хан Крум? Или бунтът на 40-те боляри?

И не виждам какво толкова ви е направил Максим, че така не го харесвате. Изобщо някой от вас някога бил ли е засяган дори косвено от негово действие или бездействие?
Нашата, всеки интелектуалец и аристократ, под ножа, но по история не се заващам да говоря с правист, знаеш какво става при идването на кумунистите на власт :D
а Максим е тяхно лице, стга ми, да не го харесвам...

Колкото до писмото, което наистина е написано добре, съмнявам се че той го е измислил :D
My will be done!!!
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Просто Православната Църква е една от многото институции които не се прочистиха от вредните комунистически елементи след 10ти...тва е
Все едно във висшето образование е по - различно...да ми преподава бившия пиар на бай Тошо/редактор на "Работническо дело"/тогавашен лектор по Марксистка пропаганда...
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Киро, това не са аристократи. Някакви по-имотни интелектуалци, офицери и други сродни елементи, може би. И Максим в никакъв случай не е тяхно лице. Комунизмът е толкова далеч от църквата, колкото ти от Далай Лама. Единственото, което имат общо е някаква кампания за атеизъм, но в България тя никога не е имала кой знае каква сила.

Дичо - така и не разбирам за какви вредни елементи говориш. Айде посочи някой.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Смоукин мирър -> Разпитай познатите ти хора на възраст 40+ колко често са посещавали черква...в смисъл...какви са били рисковете да го направят...как точно са се кръшавали и тем подобни...
Питай ги тогава Максим какъв е бил и как е реагирал на доностника с тевтерчето пред всяка църква...
Попитай учебника по история, защо на мястото на всеки християнски празник се слагат светски чествания...като празник на коняра, огняря, куфражиста и танкиста...
Един пример за вреден елемент ти казах...не знам...в прав текст ли искаш да ти назова името му...Да речем, че е един приятно брадясъл елемент...с поредица от книги на ЗДРАВна тематика и РАЙски стил.
Сещам се за още един от Медицинския в Плевен, който се обръща към аудиторията си с "Другари и другарки"...
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Дичо, как искаша да реагира? Да въоръжи поповете с пушки и да ги инструктира да отстрелват доносниците ли?

В края, в който аз съм израснал никога, дори по комунистическо време не е имало проблеми да се ходи на църква и да се кръщават хората явно. Може би това е един от плюсовете да живееш в област, силно населена с турци. Тогава, когато църквата е трябвало да прави нещо за българите там, тя го е правела - помагала им е да не бъдат претопени и да не се обезбългари района.

Освен това тези исторически примери не влияят на сегашната ситуация. В момента всеки може да се кръщава, да си ходи на църква и на великеднската литургия. И Максим прави нищо за да го спре, напротив - ходи да му пее. Какъв е проблемът тогава? Нещо не се справя както трябва ли?

Колко до примера, който си ми посочил - нямам никаква идея за кого говориш, подоризам и че той няма нищо общо с Максим, така че вероятно е излишно да го правиш.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Има общо с това, че институциите са пропити с хората на миналото....
А нов бардак със стари к***и не се прави...
Не може да искаме морал от хора, които с декларация са се отказали от него десетилетия назад...Не може такива хора да са заели ключови обществени постове, роли и функции...и да очакваме моралното да е на показ и за пример...
Много хора трябваше да си отидат с комунизма...но уви...липсата на морал и на съвест ги остави...липсата на обществена нетърпимост ги подкрепи...апатията им даде сила и увереност...да станат президенти, патриарси, премиери...водещи на предавания, сутрешни блокове, редактори на вестници, посланници в Македония, ЛИБИЯ (!!!!)...и т.н.
Това беше всичко, което исках да кажа: Не можеш да очакваш морал от човек, който тържествено, с подписа си е декларирал, че се отказва от него в името на партията.
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Гощо мойта рода е от интелектуалците дето са били тормозени, ето вече познаваш,
но минавам на офтопик, Максим е аморална личност, управлението ни все още си е аморално,
Не мога да не помня историята си :D
Комунистите са едни о малкото хора които не уважавам, заради тоталното разминаване на думи и действия, в смисъл виж идеологията и виж начина на прилагане, знаеш за атентатите, знаеш за убийствата, повече нямам какво да кажа...
My will be done!!!
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

gogigagagagigo написа:Гощо мойта рода е от интелектуалците дето са били тормозени, ето вече познаваш,
но минавам на офтопик, Максим е аморална личност, управлението ни все още си е аморално,
Не мога да не помня историята си :D
Комунистите са едни о малкото хора които не уважавам, заради тоталното разминаване на думи и действия, в смисъл виж идеологията и виж начина на прилагане, знаеш за атентатите, знаеш за убийствата, повече нямам какво да кажа...
Кире, не съм казвал, че не познавам такива ;)Ти не си първият ми такъв познат. Имаш един съсед, когото познаваме и двамата и който има сходна история :P И, не се обиждай, но това не прави нито твоите нито неговите предци аристократи. Аристократи в България няма от 16 в. Или поне няма български аристократи.

Максим може и да е аморална личност, не го познавам и не знам. Но в неговото ръководене на българската православна църква (или по-скоро това, което е останало от нея) не намирам нищо аморално. Ама той и Каракала е бил аморална личност, пък я какви бани е направил...

А по твоята логика за комунистите - ами че тогава трябва да мразиш 99% от човечеството и реализаторите на повечето идеологии. Комунистическия преврат от 9 септември 1944, точно както превратът от 10 ноември 1989 е пример за използване на настроения сред народа с цел да се смени властоимащия без някаква особена качествена промяна в управлението - просто се сменя този, който върти далаверите във властта в момента. Освен това в комунистическата идея за равенство и братство няма абсолютно нищо лошо. Тя е идална, точно както се очаква от една идея. Отделен е въпросът с реализацията й.

А пък атентатите и убийствата - имало ги е и от двете страни. Предполагам и ти знаеш за белия терор и за червения терор ;) Пък знае ли човек, ако Фердинанд беше загинал в онзи атентат в св. Неделя нещата може би щяха да са далеч по-добри... При всички положения най-малкото щеше да получи някакво възмездие за всичките простотийки които е направил с България.

В контекста на по-горния параграф - Дичо, по принцип си прав. Ама никой не иска грозновати и умни курви, всички искат красиви и ебливи. Колкото и бардака да направиш - курвите все са си курви. Просто в единия случай използват бръснарски ножчета, а в другия камшици.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Boromir написа:
pora_e_priqtel написа:
Разбира се не съм очаквал да прочета нещо умно от патриарх Максим. Оказах се прав (отново, по дяволите!)
Действително е крайно време да започнеш да си премисляш приказките по адрес на църквата и религията като цяло. Това е християнска и православна държава, чийто народ и култура са опазени от тази вяра, ако и това да не ти харесва.

Като толкова не ти харесва християнският морал и толкова ти харесват педалите, антихристиянската им държава се намира на има-няма 8000 км от тук, почти все на запад.
Гейовете си имали държава? Брей! Не знаех. И коя е?
Освен това в мнението, което ти цитираш аз не говоря по адрес на религията, а конкретно по адрес на писмото на патриарх Максим. Това, че отношението ми към религията не е твърде благоговейно е друг въпрос.
А България е демократична и правова държава, в която православното християнство е традиционна религия, не официална, национална или задължителна. В конституцията думата "традиционна" е употребена най-вече за да се изрази уважение към ролята на тази религия за съхранението на българската народност - роля, която аз оценявам. Това обаче не означава, че съм длъжен да изповядвам тази религия или да съм безкритичен към нейните представители.

А това, което не ми хареса в писмото на патриарха е, че изразява закостенялостта на мисленето на православната църковна институция и определя хомосексуализма като грях. Нека някой ми обясни защо да си хомосексуалист е грях. А пък това, че гей-парадът щял да бъде "съблазън за всички, които ще бъдат волни или неволни зрители на това аморално и греховно шествие", най-чистосърдечно ме разсмя :) . От какво се страхува Максим? Че гейовете ще съблазнят хетеросексуалните хора да обърнат резбата? Няма такава опасност. Един човек, който не е предразположен хормонално към хомосексуализъм няма да промени хетеросексуалната си ориентация, освен ако примерно не отиде в затвора само с мъже.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Само кратко уточнение....
Фердинанд май не е държавен глава по времето на атентатът в "Св. Неделя", а Борис III

Пора: правилно
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

гошо не се обиждам, порязвал съм се, и от ммен тече червена кръв :D
My will be done!!!
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

pora_e_priqtel написа:. Нека някой ми обясни защо да си хомосексуалист е грях. А пък това, че гей-парадът щял да бъде "съблазън за всички, които ще бъдат волни или неволни зрители на това аморално и греховно шествие", най-чистосърдечно ме разсмя.
Грях е поради елементарната формула:
Мъж + Жена = дете = продължаването на поколението/човечеството/християнството и всичко що може да продължи...
Мъж + Мъж = Нищо = Нищо = Нищо
И да.... АМОРАЛНО е...защото обществото лежи на правила, на устои, на вярвания и представи за правилно и грешно...а изваждането на показ на дадени ценности на улицата са РЕКЛАМА/ПРОПАГАНДА и опит за извоюването на дадени цели.
Нека хората да си бъдат педали...в крайна сметка щом не искат адекватна помощ могат да си тънат в своята заблуденост и болестност...
НО ЗАЩО ТРЯБВА 5 ГОДИШНИЯ ГОШКО ДА СТАВА СВИДЕТЕЛ НА ТОВА???
Защо трябва да ги приема...защо трябва да ги уважава и да помага тяхната идея да намира привърженици???
За мен педалството е болест...а в съвременното ни общество...определено е ЗАРАЗНА болест.
Публикувай отговор

Обратно към “България”