Мисля, че да.Meldor написа:А някой може ли да каже дали на диктовката се брои за грешка, ако изтървеш запетая?
Въпроси към държали изпита по английски към СУ
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Swаy
- Пишеща машина
- Специалност: АФ
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Re: Въпроси към държали изпита по английски към СУ
Tell me how it feels to be
The one who turns the knife inside of me
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Да, брои се. Всичко се брои.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

- bubbly_water
- Легендарен флуудър
- Специалност: културология
- Курс: първи
и аз имам въпрос...досега съм забелязала, че в различни книги една и съща сложна дума (или съчетание от две думи) се пише различно - в една като една дума, в друга полуслято, в трета съвсем разделено...как да подходим, в случай, че в диктовката ни се появи такава? трябва ли като ясновидци да прозрем точно как е написана в листа, от който ни четат диктовката, или има възможност да ни я приемат за вярна дори ако е написана по друг начин?
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
- KRSOne
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Туризъм
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Понеже има думи, които могат да бъдат написани и по трите начина, би трябвало да се признават и трите. Все пак, ние не сме ясновидци и не можем да знаем какво точно искат те. Но така трябва, а дали в действителност е така...?!?bubbly_water написа:и аз имам въпрос...досега съм забелязала, че в различни книги една и съща сложна дума (или съчетание от две думи) се пише различно - в една като една дума, в друга полуслято, в трета съвсем разделено...как да подходим, в случай, че в диктовката ни се появи такава? трябва ли като ясновидци да прозрем точно как е написана в листа, от който ни четат диктовката, или има възможност да ни я приемат за вярна дори ако е написана по друг начин?
Ако в книжовния език съответната дума действително може да се пише по няколко начина (разделно, полуслято, слято), приема се, както и да си го написал. Ама ако се получава безсмислица или промяна на смисъла, не се приема - напр. "a straightforward answer" не може да се пише "a straight forward answer", но се приема "a straight-forward answer", макар и да е по-необичайно. Или пък "his grandmother" не бива да се пише "his grand mother" - променя се смисълът. Думички със self- пък винаги се пишат полуслято (с тиренце): self-respect, etc. Изобщо не се шашкайте толкова точно на това - надали ще се паднат кой знае какви трудни думи от този род, а най-обичайните би трябвало да ги знаете и да се сетите как сте ги виждали.bubbly_water написа:
и аз имам въпрос...досега съм забелязала, че в различни книги една и съща сложна дума (или съчетание от две думи) се пише различно - в една като една дума, в друга полуслято, в трета съвсем разделено...как да подходим, в случай, че в диктовката ни се появи такава? трябва ли като ясновидци да прозрем точно как е написана в листа, от който ни четат диктовката, или има възможност да ни я приемат за вярна дори ако е написана по друг начин?
Понеже има думи, които могат да бъдат написани и по трите начина, би трябвало да се признават и трите. Все пак, ние не сме ясновидци и не можем да знаем какво точно искат те. Но така трябва, а дали в действителност е така...?!?
Що се отнася до запетаите - НЕ, не се броят за грешка!
- KRSOne
- Форумозавър Рекс
- Обратна връзка:
Как няма да се броят ?!? Препинателните знаци се диkтуват, следователно... правете си изводите
Не се броят, бе, споко! ВЕрвайте ми! Нищо, че се диктуват. То иначе всичко живо щеше да има 0 на диктовката. Е, т'ва не значи да не се пишат, но ако само в запетаите е проблемът - шапка на тояга!
- KRSOne
- Форумозавър Рекс
- Обратна връзка:
Е добре де, обясни ми, защо ги диктуват тогава, като не се считат за грешка.macharok написа:Не се броят, бе, споко! ВЕрвайте ми! Нищо, че се диктуват. То иначе всичко живо щеше да има 0 на диктовката. Е, т'ва не значи да не се пишат, но ако само в запетаите е проблемът - шапка на тояга!
Освен това не мога да разбера защо смяташ, че ако се оценяват, всичко живо щяло да има 0 на диктовката. Човек, който отива на изпит по АЕ в СУ, няма да се сети кво да прави като му издиктуват - comma, full stop, question mark, така ли да разбирам.
В училище винаги са ни взимали точки за пунктуация, кво остава за КСИ в СУ.
- Swаy
- Пишеща машина
- Специалност: АФ
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Е да, ама не.macharok написа:Не се броят, бе, споко! ВЕрвайте ми! Нищо, че се диктуват. То иначе всичко живо щеше да има 0 на диктовката. Е, т'ва не значи да не се пишат, но ако само в запетаите е проблемът - шапка на тояга!
Два пъти съм се явявала на тоя изпит. ДА, броят се запетаите за грешка, ако са пропуснати.
И както каза KRSOne, иначе наистина няма логика да се диктуват.
Tell me how it feels to be
А някой, който се е явявал, може ли да ми каже диктуващият обикаля ли докато диктува или си стои отпред?
If you have love you don't need to have anything else. If you don't have it it doesn't matter much what else you do have.
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
Отпред стои.
Но в по-големите зали (аз бях в тази с 200 човека) на третия прочит застава най-отзад
Но в по-големите зали (аз бях в тази с 200 човека) на третия прочит застава най-отзад
- KRSOne
- Форумозавър Рекс
- Обратна връзка:
Дано не сме в големи зали, че тая диктовка съвсем ще я омотаем 
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Ако е като миналата година, няма да имате проблеми 

- KRSOne
- Форумозавър Рекс
- Обратна връзка:
Как беше cloze test-a миналата година, това ми е може би най-трудният компонент