Въпроси към държали изпита по английски към СУ

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Swаy
Пишеща машина
Специалност: АФ
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Въпроси към държали изпита по английски към СУ

Мнение от Swаy »

Meldor написа:А някой може ли да каже дали на диктовката се брои за грешка, ако изтървеш запетая?
Мисля, че да.
Tell me how it feels to be
The one who turns the knife inside of me
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Да, брои се. Всичко се брои.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

и аз имам въпрос...досега съм забелязала, че в различни книги една и съща сложна дума (или съчетание от две думи) се пише различно - в една като една дума, в друга полуслято, в трета съвсем разделено...как да подходим, в случай, че в диктовката ни се появи такава? трябва ли като ясновидци да прозрем точно как е написана в листа, от който ни четат диктовката, или има възможност да ни я приемат за вярна дори ако е написана по друг начин?
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Специалност: Туризъм
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

bubbly_water написа:и аз имам въпрос...досега съм забелязала, че в различни книги една и съща сложна дума (или съчетание от две думи) се пише различно - в една като една дума, в друга полуслято, в трета съвсем разделено...как да подходим, в случай, че в диктовката ни се появи такава? трябва ли като ясновидци да прозрем точно как е написана в листа, от който ни четат диктовката, или има възможност да ни я приемат за вярна дори ако е написана по друг начин?
Понеже има думи, които могат да бъдат написани и по трите начина, би трябвало да се признават и трите. Все пак, ние не сме ясновидци и не можем да знаем какво точно искат те. Но така трябва, а дали в действителност е така...?!?
Аватар
macharok
От дъжд на вятър

Мнение от macharok »

bubbly_water написа:
и аз имам въпрос...досега съм забелязала, че в различни книги една и съща сложна дума (или съчетание от две думи) се пише различно - в една като една дума, в друга полуслято, в трета съвсем разделено...как да подходим, в случай, че в диктовката ни се появи такава? трябва ли като ясновидци да прозрем точно как е написана в листа, от който ни четат диктовката, или има възможност да ни я приемат за вярна дори ако е написана по друг начин?

Понеже има думи, които могат да бъдат написани и по трите начина, би трябвало да се признават и трите. Все пак, ние не сме ясновидци и не можем да знаем какво точно искат те. Но така трябва, а дали в действителност е така...?!?
Ако в книжовния език съответната дума действително може да се пише по няколко начина (разделно, полуслято, слято), приема се, както и да си го написал. Ама ако се получава безсмислица или промяна на смисъла, не се приема - напр. "a straightforward answer" не може да се пише "a straight forward answer", но се приема "a straight-forward answer", макар и да е по-необичайно. Или пък "his grandmother" не бива да се пише "his grand mother" - променя се смисълът. Думички със self- пък винаги се пишат полуслято (с тиренце): self-respect, etc. Изобщо не се шашкайте толкова точно на това - надали ще се паднат кой знае какви трудни думи от този род, а най-обичайните би трябвало да ги знаете и да се сетите как сте ги виждали.
Що се отнася до запетаите - НЕ, не се броят за грешка!
Аватар
Vissonia
От дъжд на вятър

Мнение от Vissonia »

Пич, броят се.
NO EDGE!
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

Как няма да се броят ?!? Препинателните знаци се диkтуват, следователно... правете си изводите
Аватар
macharok
От дъжд на вятър

Мнение от macharok »

Не се броят, бе, споко! ВЕрвайте ми! Нищо, че се диктуват. То иначе всичко живо щеше да има 0 на диктовката. Е, т'ва не значи да не се пишат, но ако само в запетаите е проблемът - шапка на тояга!
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

macharok написа:Не се броят, бе, споко! ВЕрвайте ми! Нищо, че се диктуват. То иначе всичко живо щеше да има 0 на диктовката. Е, т'ва не значи да не се пишат, но ако само в запетаите е проблемът - шапка на тояга!
Е добре де, обясни ми, защо ги диктуват тогава, като не се считат за грешка.

Освен това не мога да разбера защо смяташ, че ако се оценяват, всичко живо щяло да има 0 на диктовката. Човек, който отива на изпит по АЕ в СУ, няма да се сети кво да прави като му издиктуват - comma, full stop, question mark, така ли да разбирам.

В училище винаги са ни взимали точки за пунктуация, кво остава за КСИ в СУ.
Аватар
Swаy
Пишеща машина
Специалност: АФ
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Swаy »

macharok написа:Не се броят, бе, споко! ВЕрвайте ми! Нищо, че се диктуват. То иначе всичко живо щеше да има 0 на диктовката. Е, т'ва не значи да не се пишат, но ако само в запетаите е проблемът - шапка на тояга!
Е да, ама не.
Два пъти съм се явявала на тоя изпит. ДА, броят се запетаите за грешка, ако са пропуснати.
И както каза KRSOne, иначе наистина няма логика да се диктуват.
Tell me how it feels to be
The one who turns the knife inside of me
ELLE
В началото бе словото

Мнение от ELLE »

А някой, който се е явявал, може ли да ми каже диктуващият обикаля ли докато диктува или си стои отпред?
If you have love you don't need to have anything else. If you don't have it it doesn't matter much what else you do have.
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Отпред стои.
Но в по-големите зали (аз бях в тази с 200 човека) на третия прочит застава най-отзад
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

Дано не сме в големи зали, че тая диктовка съвсем ще я омотаем :(
Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Ако е като миналата година, няма да имате проблеми ;)
Изображение
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

Как беше cloze test-a миналата година, това ми е може би най-трудният компонент :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”