Журналистика - УСТЕН (31.07.2008)

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
automobiliste
От дъжд на вятър

Re: Журналистика - УСТЕН (31.07.2008)

Мнение от automobiliste »

Ми то и аз съм за ПР,но все пак имам второ желание журналистика(най-вероятно),а и си в такъв факултет.Като те пита комисията дали имаш материали,не можеш да кажеш - "на мен не ми трябват"...
Аватар
lusence
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от lusence »

Те няма да те питат.Това не е задължително.Пък и да имах , най-вероятно нямаше да ги занеса...
Да носиш бремето на бягството от земното и реалното в името на възвишеното,безсмъртното,Красивото?...Да,струва си ...
www.myspace.com/lusence

Do not disturb .
Аватар
mеmento
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от mеmento »

Аз не мога да разбера защо е тоя голям шум за тея материали, публикации и т.н.... Още не са ви приели и вече знаете как да вдигате "много шум за нищо"... Това е само за хора, които вече се занимават с медии. Аз като кандидатствах имаше най-много 3-4 човека с публикации, едната мацка явно са я забили доста - не знам дали заради публикациите, но не й стигна успеха за Ж или ПР и едва влезе книгоиздаване (където СПОРЕД МЕН повечето хора влизат просто защото не им е стигнал успеха, 5-6 са тези, които наистина са го искали като първо желание)... В крайна сметка факултета е за да те научи да си журналист, а НЕ за да си показваш материалите и да афишираш някакви журналистически умения и опит - има време!

Колкото до комисията - не е една, поне по мое време не беше. Във всяка има по 3 или 4 човека. И не знам защо си мислите, че като си притеснен, няма да направиш добро впечатление и не ставаш за тая работа. Преди мен едно момиче трепереше и се изчервяваше и има 6, и аз запецвах от притеснение и имам 5,75... Важно е какво ще кажеш в крайна сметка.

Какви сте ми сладки... как се шашкате... и аз съм била така... :)
chopsuey
В началото бе словото

Мнение от chopsuey »

Бе тука що всички са с аватари с очи :shock:
Аватар
Lagisa
В началото бе словото

Мнение от Lagisa »

Я и аз, като пълен лаик да си задам въпроса, относно прословутите материали, които (евентуално) ще носим на устния...
значи - интересува ме - задължително ли въпросния мат'рял трябва да е статия(примерно)... или стават лични писания от всякакъв тип?
примерно - публикувано есе, ревю на муз. албум.... става ли?
..When I gaze into the past - there are brown shirts that I see
They are marching forth for Caesar
They are marching forth for me..
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Абе... по-добре, ако ще носите нещо, да е... журналистическо. Не мога да се изразя по-ясно. Не носете импресии и разни други писанки.
Комисиите са 9-10, всяка от по 3-ма души. Шанс.

Впрочем, защо и как решихте, че за ПР не биха ви трябвали материали? Имате ли идея колко писане ще изпишете, ако ви приемат, или мислите, че в тая професия ви стига да сте "красиви и представителни"? Не съм рязка, ако и да ви звуча така, просто имам усещането, че доста народ кандидатства за тази специалност, без да има идея какво ще учи и защо.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
chopsuey
В началото бе словото

Мнение от chopsuey »

Ами аз имам едно единствено публикувано есе и смятам да го занеса :) Мисля , че може всякакъв материал, все пак дават волност в писмения изпит... мисля че просто искат да видят стила на писане и посоката, в която тече мисълта ти.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

А есето, дето си го писал на изпита, за какво ти е било, тогава? Те на устния изпит, така или иначе, питат за оценката от писмения.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

първите две теми, ако не са ясно, то третата според мен е очевидна - за следенето в интернет. знам, че на нея най-малко обръщат внимание, но все пак може да поразгледате около случая :D
chopsuey
В началото бе словото

Мнение от chopsuey »

Търговецът на кристал написа:А есето, дето си го писал на изпита, за какво ти е било, тогава? Те на устния изпит, така или иначе, питат за оценката от писмения.
Абе кво губиш ? Ако не искат да не го четат хората, кво толкова ??
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ами... решават, че си натегач, а това е кофти, защото голяма част от оценката ти е резултат от личното впечатление, което оставяш у комисията. Т.е. харесват те - не те харесват.
Давам мнение просто... решението си е ваше. Ако няма нещо изключително, което просто няма начин да не прочетат, по-добре не носи нищо. Повечето кандидати няма да носят, а и, някак... бе, не всички комисии биха оценили подобаващо подобно "усилие". В крайна сметка, всичко зависи от отговорите на въпросите, които ще ти зададат там + чисто субективното впечатление, което ще оставиш у преподавателите в комисията.
В подкрепа на думите ми - имам 6.00 на устния, не ми е и минавало през ума да нося материали, говорих съвсем спокойно, даже поспорих с една от дамите в комисията (не беше умишлено, мислех, че е случайно, сега установявам, че тя ме е провокирала и аз се поддадох, но беше много... "цивилизован" спор), за 10-12 минути бях in and out.
В края на ноември
chopsuey
В началото бе словото

Мнение от chopsuey »

А как ти се сториха въпросите? Бяха ли силно обвързани с политиката или по-скоро изискваха собствени разсъждения ? Всъщност, какво те питаха ? :)
Аватар
Lagisa
В началото бе словото

Мнение от Lagisa »

И на мен баш това ми мина през ума..
че ако мат'ряла ти не е нещо от типа "трябвадасевидизадълже" по-добре е да не го носиш. Именно, защото мисля че има хипотетична, но все пак възможност, да те бутнат в лепкавата графа "натегач"
В крайна сметка по-важният от двата жур. изпита е писмения.. а там малко или много си показал къв си и що си(още повече, ако питат за оценката) и не е нужно да се престараваш излишно, пък после да се чудиш що са те карали да се гърчиш, като червей, поръсен с лют пипер. :alien:

Аз няма да нося. Трупнато. :mrgreen:
..When I gaze into the past - there are brown shirts that I see
They are marching forth for Caesar
They are marching forth for me..
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Въпросите бяха страхотни, защото 2 от 3те ги чувствах много... лични, някак.
Първият въпрос беше за двамата български шофьори, дето ги обезглавиха в Ирак - а само аз си знам що рев изревах тогава, но до изпита се бях събрала. :| Стана въпрос дали одобрявам политиката на президента на Филипините, мисля че харесаха онова, което им казах - а именно, че и без това за България се говорят/знаят твърде много негативни неща, не трябва да добавяме и несигурност и отстъпчивост пред исканията на терористични организации, каквито би демонстрирал Първанов, ако последва примера на Аройо и изтегли контингента ни от Ирак. Но добавих и че му се възхищавам за силата, защото на негово място аз не бих могла да спя спокойно, мислейки, че от мен зависят 2 човешки живота, че тези мъже са на студено, вероятно са гладни, самотни и очакват всеки момент да им облекат оранжевите ризи. Че това, макар и тежко решение, е правилно - но, независимо от това, изисква толкова много сила, че... аз не бих станала президент. Сериозно им го казах. И още можех да говоря, но тук ме прекъснаха.
Другият въпрос беше за приемането на България в ЕС, казах им, че няма да цъфнем и да вържем и че ни искат за външна граница в размирен район (наивна съм била, отговорила съм със стереотип), но разкритикувах и учителите си, които, всъщност, ни насаждат идеята колко прекрасно ще бъде. Май направих паралел със СИВ, с което се гордея, впрочем.
Третият въпрос беше за личната ми мотивация да уча във ФЖМК и там се посдърпахме с въпросния член на комисията. Опитваше се да ме убеди, че в България има адекватна музикална критика... не ми се обяснява, говорих и за другите си възможности, та оттам се отнесохме в подобна посока.

Бях искрена на 1000%, бях озверяла от чакане и ме цапна словото. Но, наистина, казах единствено и само онова, което наистина мислех, без да се превземам или да си придавам важност, с думи, които чувствах като свои. И го оцениха. :D Затова и всяка година казвам на реколтата КС - бъдете себе си, друго трудно може да ви спаси.
В края на ноември
Аватар
Lilita
В началото бе словото

Мнение от Lilita »

ей, това е най-ценното и важно нещо, което досега съм прочела в целия форум!!!
благодаря, Търговецът на кристал!

btw, вече се отказах да нося каквото и да било на комисията, няма смисъл и само ще се "закопая" самичка
....I'm mad. You're mad."
"How do you know I'm mad?"said Alice.
"You must be," said the Cat"or you wouldn't have come here."
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”