Как учехте темите за изпита ?

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

melestorm
Пишете, о, братя

Как учехте темите за изпита ?

Мнение от melestorm »

Питам студентите как учехте темите си примерно по история.Едва ли има човек, който да е научил наизуст 1000 страници.Сега всичко ми предстои и се чудя просто как ще науча толкова информация.С четене ли(колко пъти),с преписване ли(пак колко пъти), абе кажете си метода.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Рядко съм в този форум, търсете ме във Фейсбук.
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

И аз се чудех как ще побера в главата си толкова информация. :shock: Струваше ми се невъзможно.Няма нячин да знаеш всичко еднакво.Това е абсурд.Винаги има огромна доза шанс.Аз лично опитвах какво ли не- първо пробвах да ги преписвам - но да не ти разправям ква хамалогия е... :cry: Времето едва ли ще ти стигне.Най- доброто е да ги четеш и да се опиташ да вникнеш в написаното -ако ти е интересно по-лесно ще стане.После преговаряш и така...Знам - няма рецепта, и това не дава гаранция.Ходих на курса, организиран от СУ - там предавахме развити теми за проверка и ни даваха полезни насоки.Плюс тва са готини преподавателите и като ги слушаш, би трябвало уж по-добре да помниш длед тва...Дано съм ти била от полза... :?
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

от много четене накрая човек научава нещата на изуст, поне при мен беше така по история тук просто няма друг начин, защото не можеш да преразказваш преразказаното
Изображение
Аватар
gitty
Драскач

Мнение от gitty »

got написа:И аз се чудех как ще побера в главата си толкова информация. :shock: Струваше ми се невъзможно.Няма нячин да знаеш всичко еднакво.Това е абсурд.Винаги има огромна доза шанс ...

Мдаа и аз така , а и аз съм на същото мнение , че не можеш да знаеш всички теми еднакво добре.. Винаги имаш по-силни и по-слаби (с други думи по-малко интересни и мъъъчно научими лол) и почти цялата работа е въпрос на късмет дали ще се падне тема, която ти харесва.. Разбира се има и хора ,които са научават много добре всички теми, но да знаеш еднакво отлично всички... Верно трябва да си някъв мноого умен и с железни нерви :P
Аз ходих на същия курс , на който и гот и си учих за изпита направо от темите.. (е, тези, които бях написала и предала де.. лолз и малко пооправила по-слабо оценените..) А иначе аз никак не се представих добре, от мързел :lol:
Изображение --> ИзображениеИзображение
Аватар
Elena
В началото бе словото

Мнение от Elena »

Всеки трябва да намери начина на учене, който му върши работа. На мен ми се налагаше да пиша по трудните теми, докато мой приятели успяха да ги научат много добре само с четене. Важно е да си направиш някакъв график на учене и да си оставиш време за преговор. На мен лично много ми помогна това че си направих много подробен план на темите и така запомних основните факти. Някой познати толкова се бяха шашнали с това запомняне,че пиеха хапчета за паметта :? но според мен това е глупаво. Шансът разбира се винаги е важен :wink:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Ми аз развивах всички теми :? Първо четях, четях, четях, набирах много информация в главата си и след т'ва вкарвах най-доброто (според мен) в темите си. И така.....Накрая като бях развила всичко почнах да ги преговарям- по един ден за всяка тема; четях я по три пъти (т'ва ми е основен способ и при ученето за изпити в Университета- след като съм прочела нещо три пъти, считам, че съм го научила :D ) и после я разказвах......Оказа се доста добра стратегия, поне при мен де.... :)
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
Kenzo
В началото бе словото

Мнение от Kenzo »

Аз също ходих на курса,организиран от СУ.Ще го кажа на всеки,който се кани да атакува университета с история.Курсът на СУ е най-доброто решение.След като ми върнаха всичките оценени теми,приложих един метод,който се оказа много работен(поне при мен беше така).Прочетох всяка тема по 5 пъти.След това почнах да ги въртя сичките от началото до края.Първия ден прочетох 1,2 и 3-та тема.Втория 4,5 и 6-та и т.н. На ден четях по 90 мин мах по история.Иначе главата ти ше изпуши,ако четеш повече от 3 часа.Поне аз не мога така.След 2 месеца,и на сън да ме беше бутнал щях да ти разказвам за Съединението(например) :) Хубаво ще е след всяка тема да си направиш резюме,което да съдържа датите и малко инфо към тях.Накрая ще знаеш всичко и ще си гледаш само листчетата с датите и ще преговаряш по 10 теми за 30 мин.Този метод наистина работи.
Последно промяна от Kenzo на 11 Окт 2005, 13:59, променено общо 1 път.
Изображение
a ghetto love is the law that we live by...
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

И аз кандидатствах с история...Според мен най-добрия начин(поне при мен показа резултат-5.75) е да си направиш подробен план на всяка тема и да го научиш...Аз развивах всяка тема вкъщи и я четях по няколко пъти...Ако научиш този подробен план,нещата които четеш в темата ще ти изникнат в главата на изпите,не е нужно да ги учиш наизуст(ако си знаеш този подробен план).Важно е също да можеш да се побираш в 5-те часа,затова те съветвам да си правиш пробни изпити вкъщи,защото не винаги можеш да напишеш всичко,което знаеш за 5 часа.Нужно е и постоянство...ама не да откачаш съвсем.Успех!!!
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

развих първата тема по история в живота си на самия изпит 8) И се справих, хихи :D
Важни са 3 неща:

Късмет,
Самоувереност и
Подготовка - ама не по 15 часа на ден - учебникът си е достатъчен, скрю ги тия курсове и зубрене на теми :wink:
Изображение
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Според зависи от това, по какъв начин запомнчш дадена информация, какви са капацитетите на ума ти! Важното е да се чете,д а ти е интересно, просто да ги знаеш нещата, но не и да ги учиш на изуст,защото така се забравят. Ако учиш по география или история картите могат да ти свърши добра работа, а ако се готвиш по литература, то трябва да четеш много анализи, да си прочел всички произведения, да знаеш цитати и неща свързани с автора!
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

За тези, които ще кандидатстват с литература - ще се постарая в скоро време да напиша всичката библиография, която използвах аз самия и която ми бе препоръчана на курса по литература в СУ :!:
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Nazi
В началото бе словото

Мнение от Nazi »

Виждам,че много хора са се занимавали с история и като по-опитни искам компетентното ви мнение..
става дума за двата тома на Саздов...на пръв поглед изглеждат доста обемни, но в съдържанието сякаш има много пропуснати неща (казвам това на базата на едно сравнение между готовите теми, които си купих и тези два тома,а има и доста противоречиви факти)
:cry: А и в тези томове на Саздов ми се струва,че всичко е обяснено някак по-достъпно.
Кажете нещо повече за Саздовите "удоволствия", много ще ми помогнете (поне докато си купя книжката на Каймакамова)
Аватар
Kenzo
В началото бе словото

Мнение от Kenzo »

Намери си учебника на Планета 3.Доколкото си спомням,Пламен Митев ни препоръча да не ползваме Саздов.
Изображение
Аватар
Nazi
В началото бе словото

Мнение от Nazi »

Kenzo написа:Намери си учебника на Планета 3.Доколкото си спомням,Пламен Митев ни препоръча да не ползваме Саздов.
Да, така е, всеки казва нещо и това нещо от всяка уста е различно... :roll: Дано да минат тези месеци до изпитите преди да съм разорила родителите си.. :P
За препоръката-благодаря!
Аватар
Kenzo
В началото бе словото

Мнение от Kenzo »

Моля. 8)
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”