Местата за прием на студенти
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Местата за прием на студенти
Здравейте на всички! Ще помоля всеки, който може, да даде разяснения по следния въпрос: какво означават следните данни от страницата на СУ - "Места за прием на студенти":
Европеистика с английски език - места за мъже - 3 при редовно обучение
Международни отношения - места за мъже - 25 при редовно обучение
Да разбирам ли, че от всички момчета, кандидатстващи през тази година с история и чужд език, само 3-ма, примерно, ще бъдат приети със специалност Европеистика с английски език? Извинявам се, ако въпросът е риторичен, но тази статистика направо ме смая.
Европеистика с английски език - места за мъже - 3 при редовно обучение
Международни отношения - места за мъже - 25 при редовно обучение
Да разбирам ли, че от всички момчета, кандидатстващи през тази година с история и чужд език, само 3-ма, примерно, ще бъдат приети със специалност Европеистика с английски език? Извинявам се, ако въпросът е риторичен, но тази статистика направо ме смая.
- radja
- Гутенберг
- Специалност: Право
- Курс: втори
Re: Местата за прием на студенти
ти да не мислиш, че всичко се е юрнало да следва Европеистика?
да не говорим, че ако ми кажеш какво точно се работи като завършиш Европеистика, ще ти дължа не една, ами десет бири.
едит: в държава, която е вече евроинтегрирана и има има-няма 6 милиона и половина население, колко европеисти ни трябват?
те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет), камо ли всичко друго. радвай се, че все още са трима. като започнат да бълват по 2.5 висшисти на ден, ще седим и ще се радваме как всички сме хиперобразовани и ще има конкуренция между 50 юристи, 26 лекари , 30 международни и 6ма политолози за престижното място продавач на сладолед на тротоара на главната на Слънчев бряг.
да не говорим, че ако ми кажеш какво точно се работи като завършиш Европеистика, ще ти дължа не една, ами десет бири.
едит: в държава, която е вече евроинтегрирана и има има-няма 6 милиона и половина население, колко европеисти ни трябват?
те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет), камо ли всичко друго. радвай се, че все още са трима. като започнат да бълват по 2.5 висшисти на ден, ще седим и ще се радваме как всички сме хиперобразовани и ще има конкуренция между 50 юристи, 26 лекари , 30 международни и 6ма политолози за престижното място продавач на сладолед на тротоара на главната на Слънчев бряг.
Какво значение има точно колко ще бъдат тия, дето се били "юрнали"? Нали и аз може да съм един от тези, а местата са само 3. Освен това не става дума само за Европеистика и международни отношения, а и за други специалности като Право например - специалности, които са все желани и търсени.
-
night_lover
- В началото бе словото
А колко от тях ще бъдат лапнати в други държави, понеже всеки търси светсни кадри?radja написа:ти да не мислиш, че всичко се е юрнало да следва Европеистика?
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
radja написа:те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет), камо ли всичко друго. радвай се, че все още са трима. като започнат да бълват по 2.5 висшисти на ден, ще седим и ще се радваме как всички сме хиперобразовани и ще има конкуренция между 50 юристи, 26 лекари , 30 международни и 6ма политолози за престижното място продавач на сладолед на тротоара на главната на Слънчев бряг.
Не съм чул в Европа да има голямо търсене на хора завършили европеистика. Сериозното търсене е към други специалности.night_lover написа:А колко от тях ще бъдат лапнати в други държави, понеже всеки търси светсни кадри?![]()
- lollabunny
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Европеистиката е тема за непрекъснати спорове от доста време насам. Имах съмнения, че може да съжалявам за избора си, но ето, една година мина и започвам да му виждам смисъла.
Европеистиката не е точна наука. Тя не ти дава "инж." пред името, не те прави евтоматично специалист по каквото и да било. Тя предполага самостоятелна работа, целенасоченост, мисъл в главата. Да следваш Европеистика не е достатъчно. Но ако намериш твоята ниша, своето призвание дори, Европеистиката може много да ти помогне да стигнеш до него.
Който иска да поспорим - да ми пише. Не твърдя, че съм много навътре в материята, но съм оптимист и смятам, че специалността ми е още млада и се развива.
Европеистиката не е точна наука. Тя не ти дава "инж." пред името, не те прави евтоматично специалист по каквото и да било. Тя предполага самостоятелна работа, целенасоченост, мисъл в главата. Да следваш Европеистика не е достатъчно. Но ако намериш твоята ниша, своето призвание дори, Европеистиката може много да ти помогне да стигнеш до него.
Който иска да поспорим - да ми пише. Не твърдя, че съм много навътре в материята, но съм оптимист и смятам, че специалността ми е още млада и се развива.
Мария Стойчева
I курс Европеистика
"Да де, ама ние сме СУ, ние сме академичната общност, ние имаме познание, съзнание, морал и хигиена." - Добромир Добрев
I курс Европеистика
"Да де, ама ние сме СУ, ние сме академичната общност, ние имаме познание, съзнание, морал и хигиена." - Добромир Добрев
Някъде има ли статистика от изпитите миналата година ?
Аз много се чудя кое да пиша по-напред Европеистиа или Политология :>
Аз много се чудя кое да пиша по-напред Европеистиа или Политология :>
Не съм ти конкуренция. И все пак някой знае ли нещо за статистиките от миналата година ?
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Това учудва ли те, че са толкова места при положение, че специалностите са желани? В източните филологии (без арабистика и тюркология) се приемат до 4момчета максимум на специалност. И това са все желани специалности. Тъй че не виждам какво се чудиш толкова.

- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
[quote="radja"]
те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет),/quote]
шанса да срещнеш сервитьорка завършила право е уникално голям
те 260 юристи на година са много(а това е само в 1 университет),/quote]
шанса да срещнеш сервитьорка завършила право е уникално голям
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
-
night_lover
- В началото бе словото
аз говорех за правото и други, европеистиката я изключвамFootman написа:Не съм чул в Европа да има голямо търсене на хора завършили европеистика. Сериозното търсене е към други специалности.night_lover написа:А колко от тях ще бъдат лапнати в други държави, понеже всеки търси светсни кадри?![]()
Здравейте, не знам дали тук му е мястото да питам, но дали вече е станало ясно колко души ще приемат през КСК 2009/2009? Има разни слухове, че тази година ще се увеличава броят на местата за прием, макар че кандидат-студентите ще са по-малко.... Защото аз не можах да намеря инфо в сайта.... По-специално се интересувам от филологиите 
- Jelena
- В началото бе словото
- Специалност: психология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Принципно ТУК би трябвало да излезе информацията, но все още явно се обсъжда. Тъй че проверявай от време на време.Arsena написа:Здравейте, не знам дали тук му е мястото да питам, но дали вече е станало ясно колко души ще приемат през КСК 2009/2009? Има разни слухове, че тази година ще се увеличава броят на местата за прием, макар че кандидат-студентите ще са по-малко.... Защото аз не можах да намеря инфо в сайта.... По-специално се интересувам от филологиите
Иначе колкото и да ги увеличават, все пак за най-исканите специалности пак ще трябва висок бал, особено ако си се ориентирала към скандинавискита или японистика.
Успех!
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)