За необективността и преписвачите (матури 2008)

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Re: За необективността и преписвачите (матури 2008)

Мнение от pink floyd »

Помоему дискутирането на матурите не е особено смислено, защото просто няма какво положително да се каже за тях. В интерес на истината съм изненадан от резултатите, защото очаквах в малките градове (села, махали и паланки) оценките да имат космически стойности, защото квесторите (селски даскали) се очакваше не само да позволяват преписване, но и сами да помагат на питомците си. Не знам дали това е станало или на самите даскали им е толкова капацитетът, та не са успели да помогнат, но най-високите оценки са в големите населени места, където иначе би трябвало строгостта при провеждането на изпитите е по-голяма (не знам защо, но е така).
Добре - че в една класна стая се преписва дословно, докато в съседната това е немислимо, също е вярно. Не е честно.
Но все пак - кому пука за оценките от матурата? Колко (при това кои!) ВУЗ-ове ги признават за най-желаните специалности? Средният ми успех от двете матури е 5:87 и ползата от него за мен е никаква. В БГ е нормално да си прецакан и малоумниците от съответното министерство :wink: ни дадоха житейски урок за това. Бих завършил с нецензурна реплика по адрес на г-н министъра, обаче ще се въздържа...
Аватар
Xelian
От дъжд на вятър
Специалност: СУ - СИ
Обратна връзка:

Мнение от Xelian »

О , Боже..В нашата стая квесторите правеха забележки за преписването ама всички преписваха без мен и още едно момче и сега , аз бунака , имам 5.60 викате добре ама повечето от стаята 5.87,6.00 ,5.61 това все хора (не всичките разбира се) , които през годината не са си отваряли учебник,защото не са си купили.И изведнъж тест без грешка .Това ако е обективна работа здраве му кажете.
Хора с 2.00 в СУ на изпита имат 6.00 по математика 100 точки.Просто умът ми не може да го побере защо в ТУ се приема с матури.Тогава по-добре да взимат оценката от математика за 12-ти клас като изпит бе.То ще е по-обективно.
Изображение
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

Xelian, eeeeee, как хубаво го каза ....
:(
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Аз лично съм ЗА матурите ( хайде, изяжте ме)
И съм на мнението, че ако някой може да препише - еми да го направи. Който както се уреди. На кандидат-студентските изпити си подсказвахме, макар и малко. Подсказвахме си дати, имена - вярно, че сме конкуренция, но защо да се прецакваме за точно такива тъпотии? Не сме машини, всеки забравя някакви формалности.

Все едно на изпитите в 7ми клас не ви е било същото. Еми същото е било. А не сте ли се състезавали със много хора пак? Факт е, че нещата са по-различни, но изпитът си е изпит.

А svetleto89 и всички останали, които се оплакват, че щото са големи самаряни и са помагали на другите и за тях не е имало време - еми вие сте зле. Първо си правите вашите работи, после помагайте на другите. Има си приоритети. Ако не искате да подсказвате - просто не го правите. Или казвате толкова, колкото сметнете за нужно.

Съжалявам за тези от вас, които са били в обстановка тип "кварталното кафе" и е било пълно своеволие - все пак не трябва да се пречи на хората, които искат да работят.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Pisobella, проси за дързостта ,но смятам ,че позицията ти е продиктувана от крайна няснота за ситуацията ,в която бяха проведени матурите . Аз също съм ЗА матурите , но не и за подобна пародия.За подсказването , всеки би подсказал , но не съм съгласна да си преписват от книжки с анализи и други видове хартиени носители интерпретациите , не съм съгласна също в някои училища да влизат учителки по литература и да диктуват отговори (официално такива случаи се знаят ),не съм съгласна въобще с идеята да има колективна работа върху матурата .Да подскажеш на другарче - добре ,да му помогнеш дори за подследното упражнение- какво пък, но да направиш цялата матура на някой и всички заедно да правят всичко си е дебелоочие. В такав случай каква полза от матурата ?
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

А каква полза от изпитите след 7ми клас?! Те са същото нещо.
И мисля, се горе-долу съм наясно с положението за матурите.

Да - не е правилно да се преписва от книжки и прочие. Щом е имало възможност - еми и аз ако имах, и аз щях да препиша. Както и много други хора. Ако си носиш - защо не?! Ако можеш - защо не?! Който не иска - да не го прави.

Друг е въпросът, че никой не би трябвало да има тази възможност и никой не би трябвало да може да преписва и да се подсказва.

Фактите са си факти за съжаление и то не само на матурите,а и на изпитите след 7ми клас например.

А в случая на много места според мен и самите учители са били снизходителни към учениците, щото повечето сте нямало изобщо сигурно да си минете матурите. Тва е лично мое мнение.
Изображение
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

Xelian написа: Хора с 2.00 в СУ на изпита имат 6.00 по математика 100 точки.Просто умът ми не може да го побере защо в ТУ се приема с матури.Тогава по-добре да взимат оценката от математика за 12-ти клас като изпит бе.То ще е по-обективно.
ъм...не че нещо, но съм 100% убедена, че изпитът в СУ е поне 10 пъти по-труден от въпросните матури....иначе със сигурност се е преписвало, обаче наистина...това сравнение не е много удачно
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

bubbly_water , 2 и 6 не ти ли се струва много голяма разлика също (говорим за 100 точки)!
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Pisobella , изпитите след 7ми клас не са толкова определящи за съдбата на човек.Не съм наясно каква им е формата сега , но когато аз имах такъв изпит ,възножност за преписване нямаше !А и не мисля ,че обоснова някак свеоето ,,ЗА матурите''.Очаквам нещо по-аргументирано от сравняване с друг изпит ,на който също се преписвало масово.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Не съм казвала защо съм "за" матурите, не съм казвала, че ще се обосновавам и нямам намерението да го правя в тази тема. Просто не ми се обяснява за пореден път, а и разговорът не е дали сме "за" или "против" матурите,а за преписването. Но иначе смятам, че трябва да има матура. Тва е.

Не знам седмокласници, които да не са си подсказвали от всяко едно поколение. Не можеш да ми кажеш, че твоето НИКОЙ не е преписвал. Айде глупости. Масово е било.

Иначе защо 7ми клас изпита да не е толкова важен?! Според мен също е изключително важен. Важно е училището където попадаш,образованието което получаваш точно толкова, колкото университета в момента за теб. Просто тогава имаш друго мислене, други приоритети. Пак е училище, пак е образование, пак е бъдеще. Само където сега ужким по-добре какво искаш, много по-наясно си и борбата за едно място е по-голяма,поради факта, че сега се бори цяла България на всякакви възрасти,а иначе се бори един град на една възраст.

И всъщност преписването е факт навсякъде, на всеки такъв изпит който съм имала в училище. В случая беше само след 7ми клас. Както и на олимпиади.

Всъщност преписването не е правилно както казах, но след като си е редовна практика и не е нищо ново - би трябвало да го очаквате все пак. Не разбирам и защо се ядосвате, че някой е успял и е изкарал повече от вас. Еми успял е, направил го е. И вие да сте се изхитрили - и вие да сте го направили. Може да го чувствате нечестно, но това е положението.

Единственото, което си е за ядосване, е както са взели листа на едно от момичетата без да го питат,за което се обяснява в темата, за да препишат другите от него, ако е било адски шумно в стаята и се е пречило на тези, които са искали да работят. Това вече е прекалено.
Изображение
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Pisobella , аз се прехвърлих от паралелка профил информатика- английски във вечерна гимназия и не мисля ,че много ми се е отразило , а университета ,в който ще уча сега ще има голямо значение за моето изграждане ,пък било то и само за престижа ;) .Затова смятм за незначително къде учиш след 7ми клас :) . В моя град не е било масово преписването след 7ми клас ,най-малкото защото тогава още не ни беше хрумвало за преписване(добри деца бяхме).И не ми е тъжно ,че някой има повече от мен ,а че някой ,който не може да си напише правино името има повече от мен - кофти е ! А за матурите ти написа ,че си ЗА . Мога и да цитирам ако желаеш , но е само няколко реда по-нагоре в темата ,та мисля ,че не е необходимо . Наистина темата не е ,,за или против матурите'' , но темата е гъвкава (така става обикновено при общуване -вниманието се измества от първоначално зададената тема ,за да се засегне нововъзникналата проблематика).Не разбирам тезата ти , нито какво целиш с изказването си , след като не желаеш да се аргументираш .Прощавай. Напълно възможно е вината все пак да е в мен :) . След изпитите ще препрочета всички свои форумни изказвания , за да преценя обективността си . :)
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Ъъъ, добре де. Така ще го кажа.
Това, че съм казала че съм "за", означава ли че трябва задължително да кажа и защо съм "за"? За матурите съм, защото мисля, че има нужда от тях. Нямам желанието да задълбавам в тази тема и не знам защо толкова драпаш да го направим. Не ми се обсъждат матурите "за и против" защото е правено в други теми и не ми се пише по 100 пъти какво мисля.Надявам се,че вече ще ме разбереш. До тук добре.
А за преписването - не, не е правилно, но се очаква да го има и да е масово. В смисъл - би трябвало да го очаквате. Особено като си е по принцип редовна практика да се преписва,видяно от подобни изпити. Което не ви лишава от правото на мрънкане естествено :lol: Просто да мрънкаш, че някой има повече от теб,а бил преписал, било не-знам-си-какво-си, не ми се струва много удачно. Успял е - преписал е. Да си бил преписал и ти. Никак не е приятно наистина да си се трудил и накрая някой без усилие да постигне повече от теб.И никак не е честно да се постигне с преписване. Съжалявам за всички, които се чувстват "измамени" и "прецакани" от другите. На конкурсните изпити в СУ ви пожелавам успех! Всъщност те са най-важните за вашето кандидатстване сега(в СУ),а не матурата.

За теб след 7ми клас може да не е било важно, както за много студенти им е все тая какво ще запишат и каква диплома ще имат.И на теб може и да не ти се е отразило - хора всякакви - не казвам в никакъв случай, че това което защитавам е 100% вярно за всеки. За повечето обаче смятам,че е важно. Аз лично имах желания и цели, които бяха строго определени от училището, в което можеше да уча. Така е и със много други седмокласници. Училище, което ти дава професия, не е по-маловажно от университет, който ти дава професия. Най-малкото, че училище ще завършат много много по-голям процент от колкото ще завършат университет. Затова смятам, че не бива да се подценява важността на изпита и приема след 7ми клас.

А колко добри деца сте били не знам.При теб специално може да не се е преписвало, това не значи, че навсякъде е било така.
И ние уж бяхме добри деца, а децата на теста ми по български се разхождаха по чиновете, по математика листове със задачите се разхождаха из цялата стая. Само по литература не се преписваше.

Казвам едни и същи неща с други думи вече няколко пъти. Ако и тоя път не ме разбереш, значи аз явно не мога да обясня какво искам да кажа.
Изображение
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Pisobella , все още не съм на мнение ,че имаш достатъчно ясна представа за ситуацията , но ми стана ясна позицията ти .Благодаря за дълготърпението да отговориш на всичко ,което писаха. Пък ,че е излишно нашето мрънкане - излишно е , но ,както каза ти, правото си е наше и си влизаме в него.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Е, не съм на 100% навътре в нещата с матурата - все пак не съм ученичка :) Но поддържам контакти с учители и ученици, също така неотдавна аз също бях ученичка, пък и имам наблюдение като цяло над матурата. Така че мнението ми се базира на доста...позиции. Но в никакъв случай не твърдя, че е най-правилното или нещо от сорта ^^
Изображение
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Без да опровергавам целенасочено ShadeOfShane, ще споделя, че помоему Pisobella е тотално права, поне що се касае за изпитите след 7-ми клас. Не забравяйте, че в университет може да се кандидатства n-пъти, ако обстоятелствата го налагат, докато за гимназии се кандидатства ВЕДНЪЖ - не можете "да се пробвате пак" догодина. Естествено, ще кажете, че за житейската реализация е важно висшето образование, пък гимназията е само един преходен период, един етап към тази заветна цел. Аз съм на мнение обаче, че е доооста важно в каква среда прекарваме възрастта 14-18 (а и после с какви приятели оставаме), при което, уверявам ви, има огромна разлика между условията в различните училища. Сравнение: завърших ЕГ"Пловдив" - училището, което се нарежда на трето място в БГ по среден успех от матурите (тия, дето ме познават, ще кажат: "тоя и тук намери да се хвали" :wink: ...нейсе);в моите очи тази гимназия е еталон за ЕЛИТНА такава; и сега хипотетично - завършвам професионалното училище в Куклен, където имат средно 2:69(при нас - 5:76); ами във втория случай няма да съм АЗ, защото всеки е продукт на средата си.
-----------------------
Та за какво ви изговорих толкова нещо: аз също смятам, че трябва да се въведе външно (държавно, безпристрастно, обективно, неподкупно и тн.) оценяване, за да се открои разликата между двете категории. Иначе не бих се учудил, а то така и става, ако ТЕ получат по-висока диплома за средно образование от мен...много е честно...
Добре де, начинът не е тазгодишната пародия, но отнякъде трябва да се започне. При това доволно много университети бойкотираха матурите, превръщайки ги наистина в "пробни"...Ще повторя едно изказване от предишния си пост: Хубаво, не сте доволни от матурите, но това, че имате 5:60, а някой друг има 5:70, да е променило драматчино бъдещето ви? Такава истерия стана заради тъпите журналисти (действащите, не вие, скъпи студенти), които една година плашеха бабите ( и родителите), че матурите били голяма работа. Аз за матура не съм учил 1 секунда и имам висок успех. Не съжалявам.
Заключено

Обратно към “Матури”