Програмиране

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Re: Програмиране

Мнение от FMI »

Е точно това ми е противно :) Библиотеките! В езиците от интерпретаторен тип(в това число и средствата за web програмиране) всички, команди, функции и оператори са вградени, т.е. не се налага да ги извикваш(не се налага да помниш, кое от къде и как се вика). А в C подобните, където абсолютно всички функции са изнесени в някакви "библиотеки" и дори нормални, стандартни команди и оператори, се оказва че са заместени пак с такива функции... Е това ми е изключително противно и страшно много ме дразни, най вече защото много трудно се запомня кое от къде се вика, пък и уж са ги стандартизирали нещата, а много зависи на какъв компилатор ще попаднеш, абе пълна пумия...

Иначе където С, там и С++. Затова реших с него да почна. Преебах се много сериозно да си купя една тухла за C++. Пълна, ама пълна пумия... Толкова разводнено и тегаво за четене, че просто... И в крайна сметка дори да прочетеш цялата книга едва ли ще научиш нещо, а ако все пак ти потрябва нещо конкретно после, ще трябва пак да прочетеш 5000 страници докато го намериш. Няма ли някаква свястна литература, ама на Български все пак! Ако може като това за правеца което споменах, в този стил. Просто кратък справочни на всичко в езика. Само кратко описание стига и където е необходимо някой и друг пример и това е! Просто много силно предпочитам качеството пред количеството - разбирам че трябва да има количество за да вдигнат цената и че трябва да се дъвче 5 часа и да им се изпюе в устата здъвкано, на идиотите, че да го разберат. Но няма ли свястна литература за "ненормални"(под "нормални" разбирам хората със средно ниво на интелигентност, а аз смея да твърдя че съм доста над тях...) хора?! Освен това мразя да чета! Искам нещо: кратко, точно, ясно! Но няма...

От друга страна вече, особено последните години, по нета се появи страшно много за web програмирането и тъйкато и без това са ми по симпатични нещата там, май все повече на там се насочвам, пък С остава за като вляза в унито. Ако вляза :) PHP е най лесното, което има смисъл да се учи и засега си правя разни странички като ми остане време :)

Ама не става така, друго си е да работиш някъде... И не мога да разбера тея оправдания на роботодателите: Искат опит, образование, ала бала. Ми да ме вземат, пък ако не са доволни да не ми плащат, като почна да върша работа. То аз ще върша със сигурност от самото начало, но като почна и в сроковете да се вписвам и да са доволни, чак тогава да почнат да плащат. Нищо не им коства, но не го правят дори това, а реват че няма персонал - не ги разбирам...

Колкото до асемблера, абсолютна гавра си е, просто защото е 100% зависим от архитектурата. Към днешно време на него се пишат само драйвърите и като изключим тях за нищо друго не се налага чак такава оптимизация :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Не ми е много добър английския, стига ми само колкото да си го преведа за мен, като го прочета, без да мога да го преведа качествено, затова моля да ме извините, но ще трябва да го пусна както го видях токущо на английски.

And that while VBScript is based on BASIC (BEGINNERS Allpurpose Symbolic Instruction Code)...

I code too shortly in PHP to make a full analysis yet, but the complex object structues of VBScript is something I really put in question, PHP has a much easier syntax when it comes to that...

One of the first things I saw was that PHP is based on C, which is one of the hardest programming languages in the world. That makes the syntax of for example the "for" statement less to my desire, which I like better in VBScript (ASP)... If you are an experienced C or C++ programmer, I think PHP makes automaticly the best choice out of PHP vs ASP.

Та само с едно не съм съгласен, VB няма нищо общо с BASIC, много по близко е до C. Просто и там са вкарали гадните библиотеки и всички други неприятни моменти от този тип езици...

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

А за да съм напълно ясен :)

Примерна програма на BASIC:

Код за потвърждение: Избери целия код

10 PRINT "Hello, World!"
20 END
Всъщност ще работи и написано така:

10 ? "Hello, World!"
:)
Числото 10 е номерация на реда. Това число може да бъде напълно произволно, но е добре да се знае че в BASIC всеки ред трябва да има номер и програмата се изпълнява по последователноста на номерата!

А ето същото и в C ("СИ"):

#include <stdio.h>

int main(void){
     printf("Hello, World!\n");
     return 0;
}

C++:

#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
     cout << "Hello, World!\n" << endl;
     return 0;
}

Pascal (Паскал):

program Hello_World(output);

begin
    writeln('Hello, World!');
end.

JAVA:

public class WorldGreeting {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello, World!");
    }
}

Assembler (x86):

Етикет: Инструкция  Опкод1, Опкод2, (Опкод3...)  коментар
Тук `инструкция` е различно за всяка архитектура централни процесори.

Примерна програма (предназначена за NASM под DOS):

org 100h
   jmp     BEGIN

TEXT db "Hello, World!",0

BEGIN:
        push    cs
        pop     ds
        mov     si,TEXT

LOOPING:
        lodsb
        or      al,al
        jz      END
        mov     ah,0eh
        int     10h
        jmp     short   LOOPING
END:

Сега ми кажи безпристрастно погледнато, кое ти допада най много ;)

Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

Просто някои хора са с супер високо самочувствие. Влезли те в ФМИ знайно и незнайно как и вече са големите програмисти, въпреки че нищо не знаят. лично аз също съм в ФМИ, 2ри курс информатика и сега реших да започна да си търся работа по специалността. Въпреки, че горе долу ги разбирам нещата по C/C++, поназнайвам основите на Джава, пак не съм уверен и още не съм пратил автобиография никъде. А и като не съм писал нищо по-сериозно от малки проектчета за училище... А има хора, които нищо не знаят, но пишат какво ли не в биографиите. Сложат и някоя програма, направена от step-by-step урок/самоучител и вече се мислят за големи програмисти.

Говорих на няколко пъти със собственик на малка софтуерна фирма с офис в Младост. Та той ми разказва как някаква мацка си пратила автобиографията, писала че знае Ruby, C++, Java, Flex..и той й се обадил по телефона да пита дали наистина е така и да се уговорят за интервю. Дошла мацката, била наистина много красива, но си нямала и напонятие от тези неща, но с високо самочувствие, все пак била завършила ФМИ, а заплатата й се сторила добра - 1500. Слава богу човекът не я е наел, има голям опит в програмирането. Но уви има много ръководители, които къде с връзки, къде заради това, че са завършили тук и там, но не разбират кой знае колко, наемат такива некадърни кадри, било заради външност, връзки, или просто заблудени от CV-то. Аз също не разбирам много, но поне имам желание да се развивам и уча. Подхванал съм сега .NET...

Дано и ние не толкова нахалните и безопитни успеем да си намерим веднъж работа. След това, когато пише че си работил едиси къде като програмист по-лесно ще си намерим на друго място, ако се налага...
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

FMI,батка неможах да се здържа да попитам . Какъв е смисъла на постовете ти?
Кажи нещо свестно за програмиране кой то интересува правец 16 Basic QBasic и още 50000 разновидности ... какви книги по C++ са помии .... ти знаеш ли какво искаш да правиш?
Аватар
null-byte
Пишете, о, братя

Мнение от null-byte »

abstract написа:FMI,батка неможах да се здържа да попитам . Какъв е смисъла на постовете ти?
Кажи нещо свестно за програмиране кой то интересува правец 16 Basic QBasic и още 50000 разновидности ... какви книги по C++ са помии .... ти знаеш ли какво искаш да правиш?
Хахахах....
Мен най-много ме радва поста с Hello World на няколко езика ^^.
Постовете ти направо ме убиват ..... НЕ съсипват ме психически... ще се самоубия като си прасна C++ тухла в главата ... :laughing5: .
Я я кажи коя е тая тухла дето си я взел ...и не ставало нищо от нея ...
Ще ти изброя няколко ( обзалагам си че е една от тях) ...
C/C++ Самоучителите ги имам на чичо ХъД :occasion9: ( страхотни са ! .... за да не научиш нещо от тях трябва да си тотален кроманьонец...)
C++ Библия ( Също е добра даже едно време като навлизах в езика с кафенце вървеше идеално .... отзивите ми за нея са много сорс идеално за практика...има доста грешки в кода но като цяло са елементарни и много лесно се усеща къде е сгрешено ... добра книга като цяло...)
C++ В примери я има в нета и нее е тухла така че я отписвам...
Също на Магдалина Тодорова я има в нета и е много добра ...в нея Hello World няма да ти помогне :) ...
Има също някакви ръководства по C/C++ из нета ама не са тухли а по-скоро като справочници...
Съмнявам се да си чел на Чък Сфар за Visual C++ 6.0 ( 2-та тома ) 'щото ако го беше направил щеше да релаксираш из MSDN а не да ми изкарваш Hello Wolrd и неща от сорта <?php echo "This is my first PHP Program !"; ?> ...
А за тая на Бате Дейвид Круг . e тя е тухла но като имам в предвид по-горните снипети ... я отписвам като възможност :) щото там вече ти е нужно много кафе за да продължиш...аз съм доволен от Lavazza ... try it ...
Тая с 30-те начина за подобряването на програмите мен много ми харесва и като за справочник става...има и за 50 ама не ми се дават пари за +20 начина ^^ ...
Стори ми си че пишеш че Assembler бил гавра...да разбирам ли че според теб Асемблер не струва...е...самоубий се :toothy5: ....а относно оптимизацията....съветвам те да си оптимизираш source-вете.
0x00000000
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

null-byte , май и аз почувствах нещо в главата ми да се движи хаотично и да иска да излезе ..... а това беше да кажа че въпросия "пич" "програмист" на пръв поглед "не математик" който иска да се занимава с програмиране САМО но без математика ..... пише НАПЪЛНО без СМИСЛЕНИ НЕЩА.
Сега "пич" свържи тия 4 думи и ще разбереш както трябва да правиш в този форум : да пишеш САМО НАПЪЛНО СМИСЛЕНИ НЕЩА.
FMI, Assembler бил гавра ........ чакай уе значи и цялата ПС архитектура е гавра .. директния достъп до хардуера е гавра ..... по добре не влизай във ФМИ.
Относно С++ ... кой книги съм чел и ще ти кажа кой са бози .....
C/C++ Самоучител на Хърбърт Шилд - идеални книги за начинаещи със тях започнах преди 7 години.
С Programming Language ,авторите са ясни - КнигаТА за С чел съм я в електронен вариант
Език за програмиране С , български автори - мен лично не ми хареса много
С++ Библия - средна класа , сравнително лека книга за въведение и по-добро владеене на С++
С++ Programming Language , Bjorne Stroustrup - КнигаТА за С++ тя ми беше от последните.За по-напреднали е.
Thinking in C++ Volume 1 && Volume 2 Second Edition - електронен вариант на *.pdf добра книга на нивото на C++ programming Language.

Тези книги съм чел за С и С++. Ако искаш да ги научиш просто не прави като мен ами прочети Самоучителите двата .. C Programming Language и C++ Progamming Languagе.
Чел съм или по точно преглеждал и на Магда Тодорова книгата и още една за С++ малка червена на издателството на Софт Прес .... но не ми харесаха .

Писал съм на Assembler .. но не се чъвствах изгаврен.
Сега пиша на C# ...... и то ли е боза или гавра.......?
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Не нападайте FMI. Що за хора, сте?

Признавам, не съм чел от-до безбрежните му постове, но видях замисъла!

Най-вече сега се подразних и сега пиша - на кой му трябвало Кюбейсика. Ами трябва да ти кажа. За обучение при един увод в програмирането много по-добра работа върши отколкото обектно-ориентиран език. Естествено, що се касае до алгоритми. Има само едномерен масив, може да си направиш собственоръчно двумерен, но става тегаво. Няма динамични структури. Не видях горе, а пича може да е писал за Фортран. Нещо говори ли ви? Всеки тука явно се пъчи и кикери с разни модерни среди и един джам с две ключалки, а не знае предтечата на нещата.

А FMI иска да ви покаже именно това. Че хвърчите отгоре-отгоре като юрдеци.

Аз даже вече се замислям и бих му предложил да му вкарам 2-3 урока за влизане във ФМИ. Има нужда факултета от такива смислени хора, а не гледащи личната си изгода чрез проявяване на отявлен егоизъм или в другия случай - не знаещи какво всъщност правят във ФМИ.
Изображение
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

Бетон , не ни трябват философи......... трябват ни математици информатици :)
Аз не съм му чел постовете от до понеже ....... това ще ви го спестя.
Ае как да е няма смисъл да пиша да се оправя.
Бетон ти си добър човек помогни му.

edit: Бетон и как може човек който иска да ни покаже от къде са тръгнали нещатата да казва че Асемблер е гавра ...... ае бай *** ( за FMI).
Аватар
null-byte
Пишете, о, братя

Мнение от null-byte »

Ми незнам аз не си падам по QBasic :oops: ...
Не съм се занимавал нито с правец... 'ма не ми и трябва...
То по тая логика...'що хората си купуват скъпи коли с много екстри...
Да си летят с трабанта и това е ...при него по-малки грижи...
Като идеш на интервю да не би да те питат дали си чувал за Fortran или работил ли си с него...всеки програмен език може да се научи независимо дали си програмирал преди това или не...
Ама аз като незнам Fortran накъде отивам !???
Летя свободно неориентиран в голямата история на програмните езици...
Живота стана такъв че се учиш на съответния програмен език според времето в което живееш и наложилият се модел...е някои програмират за даден език от сърце :roll: .
Абе аз 'що се мотая тука с тоя Win Ser 2003 .... бързо да бегам към Microsoft Windows 1.0 за да усетя силата и гъвкавостта и най-вече "1 минута усилие = 5 инсталирани програми,back up на Дързост и красота,и успешно преминаване през анкета на Avon " :roll: .
Не нападам никого ... това е мое мнение и лична гледна точка :) .
За Асемблера както казва abstract той си противоречи ! Или не е осъзнал силата на тъмн*** страна :bom: .
PEACE :angel4: \/
0x00000000
Аватар
Apokalyptra
В началото бе словото
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Apokalyptra »

null-byte написа:има доста грешки в кода
Какво по-добро може да си намери човек, за да се запознае с основните неща в езика? :lol:
Изобщо проблемът на тухлите е ако се опитат да съчетаят "Увод в програмирането" с "Езикът (сложете произволен модерен език тук)", което със сигурност е досадно за човек, който има представа от програмиране и се нуждае от кратко изложение на самия език, за да го овладее.. Абе четете http://www.cplusplus.com :lol:
Факт е, че на 95% от програмистите реално никога не им се налага да ползват асемблер.. Друг въпрос е колко богоизбрани са останалите 5% :wink:
Why don't you deliver us from pain and evil?
We stand in a quiver of our god and we will
follow his will as long as he will feed us
But we're not sure if he does really need us
Аватар
null-byte
Пишете, о, братя

Мнение от null-byte »

PHP 5 Професионално програмиране тогава е за теб :D .Кратко точно "уж" ясно :lol: .
Там работиш и с Круши :roll: .
За cplusplus.com става само за функцийки :roll: . (добър справочник е сайта :bigsmurf: )
За асемблера треа' са повече дз... от старата школа има много :blackeye: .
Е то в началните глави на книгата нямаше толкова много,от редакцията са ги пуснали после за да те тестват :reindeer: .
\/
0x00000000
Аватар
Apokalyptra
В началото бе словото
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Apokalyptra »

Буахахах, 100%.. аман от заспали редактори и преводачи на български :x
PHP 5 Професионално програмиране: Брой страници: 720
:lol: Със сигурност ще хвана първо него, ако реша да се захващам с php :thumbleft:
Че какво повече ти трябва от функцийки? "Моята първа книга за C++ (3-5 год.)"? :lol: Не че нямаше едни такива (и то на български!) за Бейсик, всъщност те бяха особено симпатични някога... :clock: :roll:
Ъмм... какво е "дз"?
Why don't you deliver us from pain and evil?
We stand in a quiver of our god and we will
follow his will as long as he will feed us
But we're not sure if he does really need us
Аватар
null-byte
Пишете, о, братя

Мнение от null-byte »

дз е "Де'да знам " :lol: .
Ти по страниците ли съдиш книгите :)
Ок ти ползвай cplusplus.com а аз ще измисля нещо :roll: .
Да разбирам ли че всеки начинаещ програмист на C++ трябва да мине през cplusplus.com :lol: ?
Та какво повече ти трябва от един сайт ?!??
Да пуснем една петиция против книгите свързани с IT литература...то в нета всичко го има и то добре изложено (50 стр.)....

:roll:-> :lovestory:
0x00000000
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

Колеги , немога да разбера какво толкова спорите за тези книги коя колко била голяма ..... дебела и некадърно написана .... аз лично тоя сайт не съм го посещавал повече от 10 пъти сигурно...... всичко е толкова относително , все пак говорим за програмиране стига с тия книги , 30% четене 70% писане .... и от едно място нататък става 15% четене 85% писане когато учиш само новите технологии и четеш спецификации за даден хардуер.
Напишете нещо за програмиране ..... ама наистина по темата.
Примерно за С++ сме почнали да говорим някой имали отношение или били ли взел по въпроса за С++0x линк:http://en.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B0x ?
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”