Какво би станало?

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Какво би станало?

Мнение от Vintersorg »

Днес е интересна дата. Освен че е Илинден и годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и освен че се очаква и днес температурите да са рекордни, един по-малко известен факт си заслужава да се отбележи.

На 20 юли 1944 година група съзаклятници, ръководени от граф фон Щауфенберг извършват покушение срещу Хитлер. На заседание, на което присъстват фюрерът и неговите генерали, влиза Щауфенберг с куфарче в ръка. Оставя го до масата, в близост до диктатора, и излиза. Взривът в куфарчето наистина експлоадира, но какъв малшанс - малко преди това някой го премества по-далеч от фюрера. Сред пушеците и отломките става ясно, че Хитлер е почти невредим, предпазен от дебелата дъбова маса, която му послужила като щит.

Идеята на атентаторите е да убият Хитлер и по този начин да спасят Германия от разрушение и от още хиляди напразни жертви в името на някакви измислени идеали. Ето какво казва години по-късно един от малкото оцелели съзаклятници Евалд-Хайнрих фон Клайст:

“Измъчвах се ужасно, че тези престъпления се вършат в името на германския народ. Имаше и една друга причина, която беше извънредно важна за мен: бях убеден, че ако се направи опит, това може би ще спаси живота на безброй много хора. И че Германия няма да бъде съсипана.”

Какво би станало, ако атентатът беше успешен? Каква би била Европа днес? А България? Нека си припомним, че по това време Червената армия още не е окупирала нашата страна, а Съюзниците настъпват все по-уверено в Европа. Е, как го виждате вие?
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

ми - никаква разлика! най-много някакви формализми! сеедно съюзниците биха си ограничили интересите в европа от морални подбуди!
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Но можеше да бъде и различно. Кой може да каже със сигурност? Нали знаете за ефекта на пеперудата. Малки неща, правят голяма разлика, а покушение с/у Хитлер не е малко. Може би Япония щеше да капитулира по-рано и нямаше да се стигне до Хирошима и Нагасаки (въпреки че американците все някъде трябваше да изпробват новата си играчка и нали да си върнат за Пърл Харбър)
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

да бе, и аз ако се бях родил с ляв по-голям тестис кой може да каже какво би станало след години!
castelo
Флъдзила

Мнение от castelo »

Е ти се подиграваш, ама това казвам - никой не може да каже със сигурност, че нищо не би станало :wink:
Изображение
Изображение
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

Що пък да се подигравам! Я си представи че това доведе до раждането на някой много голям талант от поколението ми! А? Даже като се замисля точно такива разни "полови" неща сигурно са сред най-ключовите! Щото нали тия дето вършат големите дела се пръкват отнякъде! Примерно майката на Хитлер ако е пускала задно сега Европа щеше да е друга!
castelo
Флъдзила

Мнение от castelo »

Еми ето. Значи с малко повече разкрепостеност, майката на Хитлер можеше да спести на света една световна война и 50млн. загинали :D
Изображение
Изображение
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Re: Какво би станало?

Мнение от pora_e_priqtel »

Ако атентатът беше извършен няколко години по-рано (примерно до 1941 г.) и беше успешен, тогава сигурно днешната история щеше да бъде доста по-различна. през лятото на 1944 г. обаче вече е ясно, че съюзниците ще спечелят войната, а Хитлер си е направил повечето от золумите. МОже би щяха да загинат доста по-малко евреи, защото точно към края на войната, когато вече е напълно ясно, че Германия губи, в концлагерите започват да се избиват евреи акто за световно напук на настъпващите съюзници. Един вид "дай да направим колкото се може повече гадости, преди да ни смачкат".
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

pora_e_priqtel написа: когато вече е напълно ясно, че Германия губи, в концлагерите започват да се избиват евреи акто за световно напук на настъпващите съюзници. Един вид "дай да направим колкото се може повече гадости, преди да ни смачкат".
Това не е вярно.

Малко е вероятно и смъртта на Хитлер да бе спестила още 10 месеца война. Пример - 30 април - 9 май 1945. Всичко загубено, Германия - завладяна, Берлин - пепелище.
И пак - 8 дена се бият от чист немски инат. Ако имаха шансове за повече, щеше и повече да е.
Изображение
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Е да де, ако бяха убили Хитлер през '44 г. войната сигурно щеше да продължи горе-долу същото време. Ако това обаче се беше случило няколко години по-рано, вероятно партийната върхушка щеше да е доста по-податлива на убеждаване и да прекрати вийната по-рано. И пак си гадаем, и няма как да знаем какво би се случило. Пак ще цитирам невероятно екзистенциалната граовска мъдрост "ако баба имаше мъди дедо щехме да я викаме" :P
Аватар
Калев
Живее, за да пише
Специалност: право
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от Калев »

Аз го знам така. Ако беше баба с мъди, дядо щеще тя да бъде. Звучи по-добре. :wink:
It's peanut butter jelly time!
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Неочаквано силно продължение на тази забравена тема..... :roll:
Порче, ти обичаш да четеш, що не прочетеш някои неща, да не пишеш такива работи? :wink:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ако поясниш какво имаш предвид цена няма да имаш.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Прощавай, сигурно съм леко пиян, та се изразявам загадЪчно. Мисля си за Ернст Цюндел, Юрген Граф, Фориссон и т.нар. "ревизионисти", които ги наричат и отрицатели. Ако искаш ще ти потърся някой линк... :wink:
Повярвай ми, не ти говоря за Ифандиев! :D
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

pora_e_priqtel написа:Ако атентатът беше извършен няколко години по-рано (примерно до 1941 г.) и беше успешен, тогава сигурно днешната история щеше да бъде доста по-различна. през лятото на 1944 г. обаче вече е ясно, че съюзниците ще спечелят войната, а Хитлер си е направил повечето от золумите. МОже би щяха да загинат доста по-малко евреи, защото точно към края на войната, когато вече е напълно ясно, че Германия губи, в концлагерите започват да се избиват евреи акто за световно напук на настъпващите съюзници. Един вид "дай да направим колкото се може повече гадости, преди да ни смачкат".
Не искам да обръщам темата в стил "Холокост", но ми е чудно едно нещо и ще те попитам...защо тези "добри" съюзници не са бомбардирали нито една жп линия, водеща до концлагер? :roll:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Публикувай отговор

Обратно към “Светът”