Кой автор искате да се падне?

Архив на теми от "Студентски живот".
Заключено

Кой е любимият Ви автор?

Христо Ботев
14
13%
Иван Вазов
6
6%
Пенчо Славейков
6
6%
Пейо Яворов
7
7%
Никола Вапцаров
1
1%
Гео Милев
9
8%
Димчо Дебелянов
3
3%
Йордан Йовков
20
19%
Елин Пелин
12
11%
Димитър Талев
6
6%
Димитър Димов
8
8%
Христо Смирненски
9
8%
Алеко Константинов
5
5%

Общо гласове: 106

Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Кой автор искате да се падне?

Мнение от Blood Countess »

Clandestine написа:
Blood Countess написа:Защо не :lol: ?
Технически можеш ли? :D
Мисля, че да :roll: . Мога да се явявам на кандидатстудентски изпити, въпреки че вече съм студентка. Ако се падне ГЕО, мога и да помогна на някой да влезе в СУ. :lol:

Оф, стига съм се лигавила, отивам да зубря :| .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Бих писала за Вазов, Талев, Димов, Далчев(той ми е от фаворитите), Елин Пелин...
Не харесвам Гео Милев, Смирненски, Вапцаров,Дебеланов.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
silveto
От дъжд на вятър

Мнение от silveto »

Моите любимци са :Йовков,Елин Пелин,Никола Вапцаров,Димитър Димов,може би и Димчо.Не искам Смирненски в никакъв случай,нито Гео Милев или Алеко Константинов.Ако е Вазов ще съм недоволна,ако е Ботев ще пиша,макар с нежелание.Далчев не ми е най присърце,но става.Общо взето май имам много претенции,ама няма кой да се съобрази с тях :D
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Мнение от TsarBoris »

Защо не искате Алеко?Аз бих писал по него с желание,не само защото ми е съгражданин 8)
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Ами да, не е зле Алеко. Предпочитам да пиша за него пред това да пиша за Дебелянов или Смирненски.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Дени
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Е, как можете да изпуснете Далчев :evil: :evil: :evil: Най - големият за мен е той. Ако ли не, другите изключителни са Гео Милев, Славейков и Йовков, те са си моите любимци :) Не казвам против нито един от останалите - харесвам всички без Вазов, но и него уважавам заради някои произведения.

Който и да се падне - все е хубаво. Няма по - приятно от това да разсъждаваш в/у литературно произведение, пак лично мнение 8)
Love, life, meaning ... Изображение OVER
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Дени написа:...Няма по - приятно от това да разсъждаваш в/у литературно произведение..
Съгласен 8)
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
charming
Драскач
Курс: завършил

Мнение от charming »

Попринцип е така ,но на някои им се отдава едно на други-друго!Аз например се ужасявам от това да се падне Далчев,въпреки че поезията му ми харесва и то много. Ужасявам се и от Гео или дори Вазов ,който би трябвало да е като прочетена книга за всеки,та нали е Класик . Предпочитам някой ,който е по близо до мен и знам ли- моя светоглед.... Яворов ,Славейков !Приятни са ми както за четене така и за писанее .Ехххх :bounce: :oops: Дано се падне нещо ,което да удовлетвори повечето от нас! :mrgreen:
Нека първо да живеем,а после да философстваме

http://music-bg.eu/forums/viewtopic.php?t=18943
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право

Мнение от blackout »

Дени написа:Няма по - приятно от това да разсъждаваш в/у литературно произведение, пак лично мнение
Е то е чудесно. Ама ако наистина можеше да разсъждаваш. Не да тряа са подчиняваш на разсъжденията на некфи критици. Иначе ако всеки си разсъждава през своя поглед - което всъщност значи разсъждение, ще стане егаси мощното. Щот дефакто всяко произведение особено от тея по-обемните съдържа мноого повече проблеми от тези, които са набелязани за основни и секи щеше да може да си намери ниша по която да пише. Никво разсъждение не е туй, дет тряа да го прайм на изпита. Може би талаша да..но основното си е кодифицирано кажи речи. :evil:
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Това, което дават мненията на критиците, са някои идеи. Как ще ги интерпретираш на изпита е твой личен избор. Разсъждението тук може да се простре далеч над мненията на критиците - например аз много пъти съм разширявал някои идеи, почерпени от литкритиката, и съм ги превръщал в свои разширени разсъждения. Когато познаваш задълбочено и българския, и европейския контекст на разглеждания творчески път, можеш да създадеш невероятно задълбочени разсъждения, които не е задължително да са базирани на наизустени теми (което е пълният абсурд!). Аз лично съм говорил с проверители, които са толерирали моите идеи и са ги подкрепяли. Така че аз с чиста съвест мога да кажа, че по литература не съм зазубрил и един ред досега, но мога да седна и да напиша аналитичен текст, базирайки се на познаването на произведенията, който да засегне всички основни моменти - просто през годините от 7-ми до 12-ти клас се научих да разсъждавам по литература, а не мъчително да търся начин да мина през поредното изпитание, наречено ЛИС. Когато натрупаш достатъчно познания за литературния процес (в глобален план), разсъждаването по произведенията наистина се превръща в удоволствие :) Например Гео Милев - когато човек познава цялостно неговия творчески път, разбира пълноценно и идеите, заложени в "Септември"... Разбира се, всичко, което написах по-горе, е мое лично мнение и мога да заявя, че е валидно за мен... Всеки има различен поглед върху изпита по литература :)

PS. Що се отнася до разсъждението "изцяло през твоя поглед" - затова има и втори формат на изпита - т.нар. "есе". Аз лично няма да пиша по него просто защото предпочитам другия тип разсъждение. Ако обаче си се готвил подобаващо и наистина искаш да изложиш изцяло лична интерпретативна позиция - това е вариантът. И не е вярно, че са недооценени пишещите този тип съчинение - лично познавам хора, изкарали над 5,25 на този формат. Зависи от желанието и подготовката :)
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
blackout
Летящите Пръсти

Мнение от blackout »

explorer написа:PS. Що се отнася до разсъждението "изцяло през твоя поглед" - затова има и втори формат на изпита - т.нар. "есе".
Ахаха..мъъ даа разбира са. Тва така наречено есе, си е баш така наречено. По-скоро трябва да се нарече съпоставка туй щот есе е мн мазно подвеждащо. :!:
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Така е. Текстът не е "есе", но дава повече свобода в сравнение с ЛНС. Но в крайна сметка на този изпит се проверяват литературни познания, а не разсъждения по проблем въобще. Затова го и харесвам. Пък и в противен случай оценките щяха да са в 90% над 5. Няма смисъл да се заблуждаваме, немалка част от кандидатстващите се явяват на този изпит не толкова с любов към литературата, колкото защото се изисква за определената специалност. При мен лично се включват и двата фактора :)
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
blackout
Летящите Пръсти

Мнение от blackout »

Е то ако става въпрос нито литературата, нито историята са ми били интересни някога..ма ко да прайш необходимост. :mrgreen:
six_sense
В началото бе словото

Мнение от six_sense »

Много ми се иска да НЕ е Вазов! Наистина ми е много неприятен, но нямам обясниение защо. Също така не искам и Пенчо, той вече направо ме ужасява...но върху всички останали бих писала, с най-голямо удоволствие за Ботев, Смирненски, Милев, Алеко. Може и Далчев. Или Дебелянов също е добре. Само не Вазов или Пенчо... :roll:
Мъжете винаги искат да бъдат първата любов на жените. Това е тяхната тромава суетност. Жените притежават по-тънък инстинкт за нещата - харесва им да бъдат последният романс на мъжа.
Оскар Уайлд
*ShawTy*
В началото бе словото
Специалност: PRIMARY SCHOOL EDUCATION AND FOREIGN LANGUAGE TEACHING
Курс: втори

Мнение от *ShawTy* »

Христо Ботев или Йовков ще е най-добре за мене :)
Заключено

Обратно към “Студентски живот - АРХИВ”