За свободния текст по поставени цитати-изпита по литература

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Longbow
Паисий
Специалност: Право
Курс: втори

Re: За свободния текст по поставени цитати-изпита по литература

Мнение от Longbow »

Възможно е вариантът на Kristo да е по-практичен. Аз принципно съм малко разхвърлян :oops:
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Longbow написа:Възможно е вариантът на Kristo да е по-практичен. Аз принципно съм малко разхвърлян :oops:
Предполагам твоя вариант е изкарал по-висока оценка... но си зависи от проверяващия и доколко си следял зададената от теб рамка и доколко тя показва всичките ти обективни знания по темата... което май е водещото, което се проверява.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Longbow
Паисий

Мнение от Longbow »

Мой приятел:
"ALL the brains and talent you have will amount to NOTHING, if you refuse to use them well..." :bigsmurf:
Изображение
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Прочетих всичко, което беше написано и обяснено дотук, но така и не ми стана напълно ясно. Според вас добър вариант ли е следния план за развиване на темата:

1. Увод- най-общо за двамата автори
2. Теза - излагане на основните идеи на двамата автори, като се позоваваме и на конкретните цитати
3.Изложение
-първа микротеза- сравнение между двамата автори, между тяхната биография, творчество, идеи
-втора микротеза- сравнение между двете произведения, от които са изведени цитатите
-трета микротеза- сравнение между самите цитати, между идеите, заложени в тях
4. Заключение- цялостно обобщение

Моля някой от осведомените да даде мнението си дали един такъв план на темата е правилен. Благодаря предварително :)
inna
От дъжд на вятър

Мнение от inna »

Няма някакви определени планове и схеми за есето, всичко е стандартно. Но доколкото знам на есе мнооооого рядко се пише повече от 3-3.5. Наистина трябва да сте много сигурни, че ще се справите по-добре от темата, за да изберете този вариант. Аз лично не бих го избрала в никакъв случай :)
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

kandidatstvasht написа:Прочетих всичко, което беше написано и обяснено дотук, но така и не ми стана напълно ясно. Според вас добър вариант ли е следния план за развиване на темата:

2. Теза - излагане на основните идеи на двамата автори, като се позоваваме и на конкретните цитати
3.Изложение
-първа микротеза- сравнение между двамата автори, между тяхната биография, творчество, идеи
-втора микротеза- сравнение между двете произведения, от които са изведени цитатите

Моля някой от осведомените да даде мнението си дали един такъв план на темата е правилен. Благодаря предварително :)
Не съм точно от осведомените, тъй като и аз тази година съм в бавния огън на кандидатстването. Ала плана ти ми изглежда напълно задоволителен. Едно по-смело "перо" с добре обмислени идеи за съпоставка би ти донесло хубава изненада. Така мисля... :)

Иначе Ина, недей казва "в никакъв случай"! Може пък цитатите да се окажат по-благодатни за теб от темата... всичко е възможно! :) Твоята статистика вероятно е акуратна - защото повечето, които се хвърлят на цитатите са всъщност тези, явили се "на късмет". В никакъв случай една добре обмислена и обоснована работа няма да бъде очернена от тройка. :)
Come, my raven, it could be a lark.
silveto
От дъжд на вятър

Мнение от silveto »

Аз лично изобщо не съм се готвила по това сравнение и сега се замислям,че ако ми се падне някой невъзможен за мен автор ще се наложи да премина към есето,а съм подготевена само за съчинението.Но все пак да се надявам да се падне някоя приятна тема за съчинение,пък ако не ще видя как ще я избутам с това есе-сравнение.

Това е нож с две остриета.
inna
От дъжд на вятър

Мнение от inna »

Clandestine, прав си, че не трябва да казвам "никога", но все си мисля, че каквито и да са цитатите, по-голям шанс имам с темата. И това се отнася за всички, които са се готвили по всички автори. Вече друг е въпросът, ако просто искаш да се пробваш, без да си учил много- тогава есето е много по-добър вариант. :)
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

inna , много зависи от начина на подготовка .Ако си учила темички наизуст по-добре е да си пишеш по разсъждението , но ако си човек с повече възможности и познания в сверата на литературата и известни съпоставителни способности съчинението по цитати ще донесе повече творческо вдъхновение , което ще си проличи в работата - в нея ще има живот.
При съчинението по цитати има друг недостатък - малко са преподавателите , които могат да те подготвят да ти дадат основни насоки , а само по книжки и форуми пълноценна подготовка няма , не казвам ,че е невъзможно , но ако преди това в училище е липсвало пълноценно натрупване на литературни умения ,в такав случай казвам ,че е невъзможно . За щастие има много кандидат студенти , които си имат всичко необходимо за да се справят отлично със съчинението по цитати , както и такива ,които без да са зубрили теми наизуст (ТУК Е МОМЕНТЪТ ДА ИЗРАЗЯ СВОЯТА ПОГНУСА И ПРЕЗРЕНИЕ КЪМ БЕЗДАРНИТЕ СЪЩЕСТВА ,КОИТО ЗАУЧАВАТ НАИЗУСТ ТЕМИ ) могат да се справят чудесно със съчинение разсъждение . Респект, към всеки мислещ и трудещ се имам , останалите за нищо ги нямам :)
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
silveto
От дъжд на вятър

Мнение от silveto »

Относно ученето на изуст - (puke).Никога в живота си не съм и няма да го направя!Човек,който кандидатсва с литература преди всичко трябва да има способността да твори,а предаването на чужда творба не е дарба!Според мен такива хора заслужават чисто 2!Всеки може да седне и да назубри,но така никакъв потенцял не се показва.Но всеки със способностите си.
inna
От дъжд на вятър

Мнение от inna »

ShadeOfShane написа:inna , много зависи от начина на подготовка .Ако си учила темички наизуст по-добре е да си пишеш по разсъждението , но ако си човек с повече възможности и познания в сверата на литературата и известни съпоставителни способности съчинението по цитати ще донесе повече творческо вдъхновение , което ще си проличи в работата - в нея ще има живот.
При съчинението по цитати има друг недостатък - малко са преподавателите , които могат да те подготвят да ти дадат основни насоки , а само по книжки и форуми пълноценна подготовка няма , не казвам ,че е невъзможно , но ако преди това в училище е липсвало пълноценно натрупване на литературни умения ,в такав случай казвам ,че е невъзможно . За щастие има много кандидат студенти , които си имат всичко необходимо за да се справят отлично със съчинението по цитати , както и такива ,които без да са зубрили теми наизуст (ТУК Е МОМЕНТЪТ ДА ИЗРАЗЯ СВОЯТА ПОГНУСА И ПРЕЗРЕНИЕ КЪМ БЕЗДАРНИТЕ СЪЩЕСТВА ,КОИТО ЗАУЧАВАТ НАИЗУСТ ТЕМИ ) могат да се справят чудесно със съчинение разсъждение . Респект, към всеки мислещ и трудещ се имам , останалите за нищо ги нямам :)
Поздравления за мнението, споделям го напълно. Обаче в конкретната ситуация всеки проверяващ би толерирал една добре назубрена тема, обхващаща цялата проблематика, грамотно написана, отколкото едно съдържателно и оригинално есе...защото както няма кой да те подготви за тази форма, така няма и кой да те оцени справедливо :wink: Така че е най-добре да се нагодиш според ситуацията и да гледаш да се харесаш максимално
:)
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

inna написа:Поздравления за мнението, споделям го напълно. Обаче в конкретната ситуация всеки проверяващ би толерирал една добре назубрена тема, обхващаща цялата проблематика, грамотно написана, отколкото едно съдържателно и оригинално есе...защото както няма кой да те подготви за тази форма, така няма и кой да те оцени справедливо :wink: Така че е най-добре да се нагодиш според ситуацията и да гледаш да се харесаш максимално
:)
:shock: Откровено не разбирам защо мислиш така. :) Longbow, който е писал в същата тази тема, е жив пример за справедливо оценен човек с много добра съпоставка. :)
Come, my raven, it could be a lark.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Хора, не се палете. Кандидатстудетския изпит, пък и всички изпити могат да се изкарат с преписване или зубрене... но това не е достатъчно като умение на човек да се реализира. Аз не съм приета дори все още висше, а от две години работя в медии. Основното за прогреса в работата са уменията, а не една или две изкуствени оценки. Забрачите сами ще се удавят.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

kandidatstvasht написа:Прочетих всичко, което беше написано и обяснено дотук, но така и не ми стана напълно ясно. Според вас добър вариант ли е следния план за развиване на темата:

3.Изложение

На първата страница обясних че и моя план беше този същия...

И да - приеха ме, значи си е струвал. Но уловката е да можеш да го изведеш като хората със задълбочени знания за биографии, анализи...

Зависи и колко искаш като оценка...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
WhatSOeveR
В началото бе словото

Мнение от WhatSOeveR »

Добре...а не може ли в увода да разгледаме темата като абстрактност и като отражение в бг лит...примернопри цитатите от 2006--> уводът да е разсъждения върху "вярата":?..в смисъл..малко по-есеистично да подходим и вече в тезата да се разгледа интерпретацията в рамките на зададените цитати и респективно-автори:?
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”