Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Re: Опера

Мнение от rueva »

Търговецът на кристал написа:Абе, Ник, нещо много сте ме заобичали книгоиздателките напоследък, чак страх ме хваща...
Билетите за студенти бяха по 3 лв., онзи ден разбрах, че вече са 5. Едва ли имаш друга "опера" на телефона, освен "Кармен", но постановката е малко остаряла, а и често пеят дебели лелки с грозни перуки. Иначе музиката е гениална.
По-леко минава сефтето с Верди ("Травиата", "Риголето", "Трубадур", примерно), Бизе ("Кармен"), Росини ("Севилският бръснар"). Впрочем, с последното изречение влязох в темата с бисерите.
Аз обаче бих те посъветвала да нагазиш в дълбокото и да дойдеш на "Макбет" в понеделник. Ще има и какво да видиш, и какво да чуеш (най-малкото, няма да има дебели лелки, а и нивото на певците няма да е компромисно). Ако не ти хареса, винаги можеш да се върнеш към "Травиата". Приеми го като бънджи-скок. :mrgreen:
в колко часа в понеделник?

п.с. книгоиздателите сме добри души, всички обичаме. почти.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Догодина хората, които обичате, ще станат по-малко... :lol: Тъй че пръскайте любов и светлина, докато е време.
Спектакълът е в 19.00, дългичка опера е, но винаги можеш да се изнижеш, ако ти дойде в повече в даден момент. Пък и има и антракти. А в случай, че не я издържиш и си тръгнеш, аз ще ти я изпея до финала - приеми го като заплаха.
Ако искаш психо-слухова подготовка, ще ти пусна клипчета от тюба.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

На мен сефтето ми беше с "Набуко" в Бургаската опера, обаче имахме някакви азиатски гост звезди. Препоръчвам като за първи път.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Следващата форумна среща май се очертава да е в понеделник от 19.00 :D !!
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

по принцип имам среща тогава с май бест френд, дето не сме се виждали от няколко седмици, но сега се разбрахме да идем на опера. стига да има места, разбира се. тъкмо нестандартна утеха след ИК :D мерси за инфото и идеята, хора!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Слушай, звънни да си запазиш билети още утре - 981 15 49. Студентските са на трети балкон. Еха, по дяволите футбола, отиваме на опера!!!
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

естествено, трябва да сме АРТ. майната им на футбола и пуканките.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Много интересен спектакъл на "Бал с маски" днес.
Мариана Цветкова беше феноменална Амелия - аз, че я обожавам, обожавам я, но с изяви като днешната, тя доказва, че има много сериозни причини за това.
На Кирил Манолов му викаха "браво", та се скъсаха, при все, че нямаше чак толкова поводи за подмокряне от щастие и възхита. Да, справи се, но който е чул Петър Данаилов в ролята на Ренато, няма да вика "браво" на друг наш баритон, поне не скоро.
И Камен - Камен Чанев явно прави някакви промени в постановката на гласа (дано да греша, всъщност) и е вкарал някаква много лирична нотка, което обаче се е отразило малко на цялостния volume, понижава малко в края на фразите и, като цяло, не звучи като онзи Камен. Което, всъщност, не е лошо за тази роля и особено за финала, който бе просто вдъхновение. Прекрасно го изпя, но... това е той. Камен Чанев. Дано не реши наистина да променя нещо - може да е било някакво моментно неразположение, при все, че и височините си ги имаше, просто в средния регистър звучеше странно. И, при все това, пак си пееше свръхотворено, което още повече засили мекотата в гласа му, предизикана от това екстра-лирично звучене.
Уф... нямам търпение да го чуя пак.
А Оскар беше почти съвършен/а днес, много ме зарадва. Изпя си всичко великолепно, без да се прави на шут повече, отколкото... й идваше отвътре. Не знам коя сопранка пя Оскар (заприлича ми на Елена Стоянова), но беше наистина прекрасна.
Айде... и утре - "Макбет" с отличен състав и един красииииив мъж. Което ми напомня, че няма да има никакви извинения за евентуално слабо представяне на който и да било от певците. Двамата тенори пяха същите партии преди 2 вечери на премиера в Русе, така че са им в гласа, Петър и Елена са здрави (доколкото знам) и, по всичко личи, че утре вечер ще се насладим на едно оперно пиршество. Дано декорът да стои добре на тази сцена, че нещо ми се струва, че ще е миниатюрен.
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

"Макбет"...ужас...в нервна криза съм. :cry: :cry: :cry:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Аз дори предрямах по време на последната част и нямах търпение да свърши :| .
Иначе, що се отнася до Петър Данаилов -> мммммдаааа 8) .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мдам... май дължа извинение на някои членове на форума (визирам rueva), защото се оказва, че колкото и да харесвам тая опера, не е задължително да допадне на всички. И дано и Мира не ме мрази много - ама пък си има и добра страна - щом сте издържали "Макбет", значи вече сте имунизирани и можете да гледате почти всичко.
Извинения и на Тони и Ваня, задето изчезнах след финала, но имах уговорка за среднощно кафе с приятел от хора и трябваше да изляза бързо (пък и направих неуспешен опит да настигна русенската група, за им кажа чао).
За самия спектакъл - малко повече от две думи, щото преждеписалите не са много щедри откъм похвали. :mrgreen: Елена Баръмова беше една прекрасна певица, но тая вечер разказа играта на половината опера. Не знам какво й се случва, дано е временно, но ми звучи като сериозен проблем и се надявам да греша. Петър Данаилов си беше... о, да. И е вкарал един драматизъм в гласа, вероятно - под влияние на последната немска постановка на "Макбет" в... Клагенфурт, ако не се лъжа. Или беше Бон?
Орлин Горанов и Жорко Динев бяха страхотни, макар че, честно казано, ми се щеше да чуя Даниел Дамянов от Русе, но явно не било писано. Дано тази вечер неговата премиера да е минала добре. Пък и Жоро е много самоотвержен, обожавам емоцията и апломба, с които се хвърля на сцената.
Хористите се чуваха - о,чудо! Обаче пък много от магията на постановката се загуби на тази сцена, начело с присъствието на Бесовете, които са много грабващи и въздействащи, но в по-малка зала.
И последно - Диан Чобанов можел да дирижира опера! :lol: Не, сериозно, въпреки питанките и безобраааааазно бавното темпо на Наздравицата (честно, по-бавно от това не би могло да бъде, без да спрат да свирят) и едно кошмарно разминаване със сопраното и баритона, продължило достатъчно дълго, за да ми направи впечатление, се справи.
В края на ноември
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

защо, Ели, на нас ни хареса наистина! Е, няма да хи стане хоби да ходим на опера, но си говорихме, че определено беше хубаво. А и очаквахме нещо много по-трудно за издържане, това си беше идеално с тия антракти. Аз се извинявам, че не се видяхме почти, но имахме да говорим нещо с М., а кой знае кога пак ще се видим. Но ни хареса :D
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Щом "Макбет" ти е харесала, значи следващата опера, която трябва да гледаш е "Трубадур".

бтв. Стори ми се, че онази ария на двамата мъже с мечовете (много тъпо казано, ама не я знам коя е :oops: ) е много, ама много близка и като сюжет и като...емоция до Di quella pira...Търговец, какво мислиш?
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Като музика не е, но тоз дует е пак така боен, има тенор (в случая двама), мечове и хористи, така че е нормално да ти се сторят сходни. Аз затова и казах, че точно туй "парче" вероятно ще ти хареса. А като сУжет... ами да, все е "партизан за бой се стяга". :lol:
На мен ми хареса как наш'то момче (Жорко Динев, по-топчестият от двамата, дето накрая стана крал) през цялото време в дуета звучеше над Орлин Горанов, който се скъса от усилие на Ah la paterna mano, обаче дирижорът го закла с това баааааавно темпо: "Аааааааааааааааh laaaaa paaaateeeeeeeeeeeeeeerna maaaaaaaaaaaaanooooo..."
Джийзъс! :shock:
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Един мноооого специален поздрав за camel, който си пожела арията на Царицата на нощта:
Флорънс Фостър Дженкинс. Запомнете това име.
И още едно изпълнение на същата ария: Лучия Поп. Не бе, не се будалкам.
И, за да се уверите в сериозността ми, ще ви поздравя и с "парче" от "Прилепа":
Дженкинс и, момент да го измисля... Груберова, естествено.
Мразите ли ме много? Впрочем, аз съм заклет фен на Дженкинс - няма нищо по-хубаво от това човек да следва мечтите си. :D
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”