Въпрос, свързан с кандидатстване

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

asdf
В началото бе словото

Въпрос, свързан с кандидатстване

Мнение от asdf »

Значи проблема ми е следният:
Сега през юли ми е изпита по математика и цяла година се готвих само с математика, но изведнъж реших, че искам да уча право. Въпроса ми е ако тази година влеза да уча математика и информатика, възможно ли е следващата да държа изпит по история и литература и да се прехвърля на право или може направо след като влеза тази година? Как изобщо става прехвърлянето и кога? Въпросът ми може да ви се струва глупав, но изобщо не съм запознат с тези неща. :oops:
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Въпрос, свързан с кандидатстване

Мнение от explorer »

Истината е, че поне за тази година преместване в ЮФ от какъвто и да било друг факултет не е възможно (според обявения правилник). В твоя случай пък въобще, защото ти дефакто не държиш тази година изпити по БЕЛ и история. Можеш да си учиш математика и информатика, но догодина трябва да кандидатстваш с литература и история и да си влезеш по нормалната процедура, т.е. със следващите кандидат-студенти. Другият ти вариант е УНСС - ако все пак имаш познания по история и литература, за там тестовата подготовка не е голяма философия... Малко късно си се преориентирал :roll:
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
asdf
В началото бе словото

Мнение от asdf »

Малко късно си се преориентирал
Да, знам. Мерси за информацията :)
А междудругото, този правилник има ли го някъде на сайта, за да го прочета?
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

asdf написа:Въпроса ми е ако тази година влеза да уча математика и информатика, възможно ли е следващата да държа изпит по история и литература и да се прехвърля на право...
Да. Възможно е. Това е все едно кандидатстваш наново.
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология

2010 - AIESEC is finally coming to SU!

http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ

"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право
Курс: трети

Мнение от blackout »

Бе аз го прочетох тоя правилник, ама сигурно ще може да се намери вратичка, щото иначе представи си, че десетилетната традиция право да влизат 120 души и да го завършват 400 ще се прекъсне, а от СУ и в частност в ЮФ сякаш са си конвенционалисти. :roll:
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
asdf
В началото бе словото

Мнение от asdf »

coolman написа:
asdf написа:Въпроса ми е ако тази година влеза да уча математика и информатика, възможно ли е следващата да държа изпит по история и литература и да се прехвърля на право...
Да. Възможно е. Това е все едно кандидатстваш наново.
Всъщност се сетих за още нещо да попитам. Щом като кандидатствам наново, това означава ли, че ако случайно не успея да си взема изпита следващата година и да влезна с право, то тогава си губя мястото в математика и информатика? :shock:
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

asdf написа: Всъщност се сетих за още нещо да попитам. Щом като кандидатствам наново, това означава ли, че ако случайно не успея да си взема изпита следващата година и да влезна с право, то тогава си губя мястото в математика и информатика? :shock:
Не го губиш, сигурен съм. ;) А иначе да, сигурно ще измислят някакъв начин за преместване на студенти в правото, щото така или иначе всяка година завършват два пъти повече от броя, които са били приети :blackeye:
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Ега ти.
Единствения човек, който иска Математика и информатика и да се прехвърля.

Сега се кръстя, доживях и това. 4 курса, 8 човека я искаме, а вече има такива, които искат и не искат.
Изображение
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Бeтон написа:Ега ти.
Единствения човек, който иска Математика и информатика и да се прехвърля.

Сега се кръстя, доживях и това. 4 курса, 8 човека я искаме, а вече има такива, които искат и не искат.
Ти за Математика и информатика се чудиш, а какво остава за Математика, където ще съм сигурно единственият, който ще я е писал като първо желание.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Apokalyptra
В началото бе словото
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Apokalyptra »

Eдна съученичка ще влиза Математика, споко ;)
Why don't you deliver us from pain and evil?
We stand in a quiver of our god and we will
follow his will as long as he will feed us
But we're not sure if he does really need us
asdf
В началото бе словото

Мнение от asdf »

Ако сега започна да се готвя за изпитите по БЕЛ и история, които са след месец, честно имам ли някакви шансовете изобщо? :D
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

asdf написа:Ако сега започна да се готвя за изпитите по БЕЛ и история, които са след месец, честно какви са ми шансовете? :D
Надали много големи, ако искаш честен отговор :) В смисъл такъв, че все пак литература не се учи за един месец (ти имаш ли интереси в областта, чел ли си всички произведения, познаваш ли проблематиката, характерна за всеки автор, както и специфичните особености на творчеството му), още повече ако не си учил сериозно през последните две години в училище... С историята е малко по-друго, ама и там - аз лично историята я готвя от 11-ти клас, тогава писах темите, в 12-ти ги учих и съответно си изкарах удовлетворяваща ме оценка: 5,25. Докато с историята може и да изкараш нещо на късмет, с литературата е доста по-сложно, ако не си се научил да мислиш "литературно" (поне според мен). Пък и не знам дали ще намериш учител, който да се съгласи да те вземе 30 дни преди изпита... :roll: Както ти казах, за УНСС имаш по-голям шанс според мен от гледна точка на това, че са тестове - сядаш и изчиташ учебниците по история и литература, решаваш тестове и може и да изкараш. При СУ се иска най-малкото да имаш развитото умение да пишеш аргументативен текст, пък бил той и донякъде зазубрен...
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

За 1 месец и двете няма как да ги подготвиш, освен ако нямаш готови теми и нямаш намерението да ги учиш само тях, без да четеш нищо друго. Даже при такова положение не съм убедена, че ще смогнеш да научиш и двете неща.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
asdf
В началото бе словото

Мнение от asdf »

Относно литературата - нямам почти никакви познания, нито съм запознат с какво точно е характерен даден автор и неговото творчество. Явно за един месец няма как да стане това, което искам. Може би УНСС наистина е правилният вариант в случая. :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”