Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?
Включена ли е за тази година публицистиката на Ботев към задължителните произведения?
- Clandestine
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Според програмата по БЕЛ в справочника за тази година, от Ботевата публицистика присъстват "Политическа зима" и "Смешен плач".TsarBoris написа:Включена ли е за тази година публицистиката на Ботев към задължителните произведения?
Come, my raven, it could be a lark.
- explorer
- Да живей словото
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Здрасти! Мога да ти препоръчам няколко статии, за които не съм сигурен дали ще ти харесат, ама поне можеш да опиташaxinora написа:Във връзка с разсъжденията за "Тютюн" някой може ли да ми каже малко библиография за този текст, че аз нещо не мога да намеря какво да чета. и за "Железният светилник" също. щом на професорите не им се пише за тези автори, защо ние трябва да го правим? не че не харесвам Талев, но все пак...
Благодаря предварително на всички.
Успех с резултатите от матурите
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
БлагодаряClandestine написа:Според програмата по БЕЛ в справочника за тази година, от Ботевата публицистика присъстват "Политическа зима" и "Смешен плач".TsarBoris написа:Включена ли е за тази година публицистиката на Ботев към задължителните произведения?
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
В интерес на истината в последните години темите за Ботев се формулират без публицистиката, тоест само поезията. Те бездруго преди няколко години я бяха извадили от програмата, но понеже ги подложиха на обществено порицание, я върнаха, но фактически май-май не я зачитат за нищо... Така че най-вероятно и тази година темата ще бъде за поезията. Иначе ако има "в творчеството", е винаги добре да се споменат и текстове извън тези двата, да не говорим, че някои са и по-интересни от тях 
Последно промяна от explorer на 09 Юни 2008, 16:37, променено общо 1 път.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Clandestine
- Драскач
- Обратна връзка:
Недостатъчно.TsarBoris написа:БлагодаряДано ако се падне Ботев да не е нужно да се разнищват много.Тебе,между другото,те видях на изпита по история,мина покрай мен като отиваше нагоре в залата
Колко изкара?
Чака ме юли!
Come, my raven, it could be a lark.
- Borderline
- От дъжд на вятър
Ахххх как се дразня аз на този изпит по литература .... зубренето на цитати е досадно... ако можеше да си ме приемат право само с изпита по история ама .....
аз бях на курса през април и честно казано съм адски разочарована и объркана ... част от лекторите говореха само с термини и чуждици,други искаха да пишем по-простичко
и обема .... колко да пишем,че да са доволни ...

aMor faTi 
Самодоволство лъхаше от цялото и същество, способно да живее чрез себе си и за себе си. Тя се бе превърнала в красиво и съвършено произведение на света, в който човек се издигаше, ограбвайки другите.
Самодоволство лъхаше от цялото и същество, способно да живее чрез себе си и за себе си. Тя се бе превърнала в красиво и съвършено произведение на света, в който човек се издигаше, ограбвайки другите.
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
За обема - някои казват до 15 стр., други - колкото дойде, но аз си мисля, че за да не стане твърде отегчително, една тема може да се развие в максимум 20 стр. Пък зависи и от автора, де - ако ни праснат цялата поезия на Вазов (без "Епопея...") - има доста да си изпишем (но такава тема е твърде малко вероятна)... С цитатите също е гадно, ама на изпита съм убеден, че ще ни излязат в главите точно тези, които ни трябват 
ПП - кога започваме да залагаме кой автор ще се падне?
ПП - кога започваме да залагаме кой автор ще се падне?
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Borderline
- От дъжд на вятър
ахххх нз аз предпочитам варианта със сравняването на цитати .... ммм зависи от темата разбира се ... а впрочем по време на курса казаха, че препоръчителният обем за този вариант е 8-11 страници... нз нз ще се чуе ... дано оцелеем все пак
Хах аз предлагам преди залозите да решим къде да се напием след изпита

Хах аз предлагам преди залозите да решим къде да се напием след изпита
aMor faTi 
- di_snooker
- Пишете, о, братя
Кой отваря залозите хихи. Само кажете и веднага се включвам.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
"Обичта към България в творчеството на Иван Вазов"
30 страници няма да ни мръднат и проверителите ще изкукат.
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
TsarBoris, съгласен съм, че ще изкукат проверяващите с такава тема
Хайде отварям залозите с "Бунт и погром в поемата "Септември" - идеалната тема, за да се изкоментират подробно художествените внушения, изразните средства, композицията, творческата история, експресионизмът и каквото друго ви хрумне... в 13-15 странички
) Ееех, мечти... 
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Страданието в Яворовата поезия

If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
- joRJetTyYynA
- В началото бе словото
Хах, ще е мноого забавно.Бас държа, че 1/3 от хората ще напуснат залата, другата 1/3 ще изкарат около 3-4-ка, и последната 1/3 ще ликува ..:!!Мисълта ми е , че Гео не е всеобщият любимец, дори напротив...За себе си ..не знам, най-малкото ще ми е интересно да пиша за него..:!!explorer написа:"Бунт и погром в поемата "Септември" - идеалната тема, за да се изкоментират подробно художествените внушения, изразните средства, композицията, творческата история, експресионизмът и каквото друго ви хрумне... Ееех, мечти...
- di_snooker
- Пишете, о, братя
Аз залагам за Славейков, а се надявам на Йовков или Далчев.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.