Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Re: Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?

Мнение от TsarBoris »

Включена ли е за тази година публицистиката на Ботев към задължителните произведения?
Аватар
Clandestine
Драскач
Специалност: Право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

TsarBoris написа:Включена ли е за тази година публицистиката на Ботев към задължителните произведения?
Според програмата по БЕЛ в справочника за тази година, от Ботевата публицистика присъстват "Политическа зима" и "Смешен плач". :)
Come, my raven, it could be a lark.
Аватар
explorer
Да живей словото
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

axinora написа:Във връзка с разсъжденията за "Тютюн" някой може ли да ми каже малко библиография за този текст, че аз нещо не мога да намеря какво да чета. и за "Железният светилник" също. щом на професорите не им се пише за тези автори, защо ние трябва да го правим? не че не харесвам Талев, но все пак...
Благодаря предварително на всички.
Успех с резултатите от матурите :D
Здрасти! Мога да ти препоръчам няколко статии, за които не съм сигурен дали ще ти харесат, ама поне можеш да опиташ :P Става въпрос за "Между Сцила и Харибда" на Валери Стефанов (за "Железния светилник" и въобще за тетралогията на Талев), статиите в книгата "Творбата - място в света" за "Тютюн" ("Римският път - болести и руини" и "Яйце на динозавър" или нещо от сорта се казваха, наистина последното заглавие е малко странно, ама обяснява за това, как Димов всъщност "преразказва" "Андрешко" в "Тютюн" - интересна заигравка е). За "Тютюн" съм чувал, че е много добра монографията на Кръстьо Куюджиев, ама за съжаление аз така и не можах да я открия, а интересни разработки имаше и от две млади литературоведки, мисля, в книгата "Българската литература - фигури на четенето", а също и в "Творби и проблеми", том втори. Никола Георгиев също прави интересно изследване в съпоставка с "Бай Ганьо", има го във втория том на сборника му "Литературни анализи", изд. "Скорпио". Разработки има и във втората част на книжката "Българската литература - светове и светувания" на В.Стефанов и М.Кирова, но те до голяма степен се припокриват с казаното в статиите по-горе и с това, което пише в учебниците на В.Стефанов и Ал.Панов. В общи линии е това - не е като да няма, ама сякаш тези двама автори не предизвикват такъв голям интерес, въпреки че са част от "литературния канон"... Ако не можеш да си намериш някоя статия, ми пиши на ЛС, може да уредим проблема... Успех! ;)
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Мнение от TsarBoris »

Clandestine написа:
TsarBoris написа:Включена ли е за тази година публицистиката на Ботев към задължителните произведения?
Според програмата по БЕЛ в справочника за тази година, от Ботевата публицистика присъстват "Политическа зима" и "Смешен плач". :)
Благодаря 8) Дано ако се падне Ботев да не е нужно да се разнищват много.Тебе,между другото,те видях на изпита по история,мина покрай мен като отиваше нагоре в залата :lol: Колко изкара?
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

В интерес на истината в последните години темите за Ботев се формулират без публицистиката, тоест само поезията. Те бездруго преди няколко години я бяха извадили от програмата, но понеже ги подложиха на обществено порицание, я върнаха, но фактически май-май не я зачитат за нищо... Така че най-вероятно и тази година темата ще бъде за поезията. Иначе ако има "в творчеството", е винаги добре да се споменат и текстове извън тези двата, да не говорим, че някои са и по-интересни от тях :)
Последно промяна от explorer на 09 Юни 2008, 16:37, променено общо 1 път.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

TsarBoris написа:Благодаря 8) Дано ако се падне Ботев да не е нужно да се разнищват много.Тебе,между другото,те видях на изпита по история,мина покрай мен като отиваше нагоре в залата :lol: Колко изкара?
Недостатъчно.
:D
Чака ме юли! 8) :lol:
Come, my raven, it could be a lark.
Аватар
Borderline
От дъжд на вятър

Мнение от Borderline »

Ахххх как се дразня аз на този изпит по литература .... зубренето на цитати е досадно... ако можеше да си ме приемат право само с изпита по история ама ..... :x аз бях на курса през април и честно казано съм адски разочарована и объркана ... част от лекторите говореха само с термини и чуждици,други искаха да пишем по-простичко :? и обема .... колко да пишем,че да са доволни ... :?: :!:
aMor faTi ;)

Самодоволство лъхаше от цялото и същество, способно да живее чрез себе си и за себе си. Тя се бе превърнала в красиво и съвършено произведение на света, в който човек се издигаше, ограбвайки другите.
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

За обема - някои казват до 15 стр., други - колкото дойде, но аз си мисля, че за да не стане твърде отегчително, една тема може да се развие в максимум 20 стр. Пък зависи и от автора, де - ако ни праснат цялата поезия на Вазов (без "Епопея...") - има доста да си изпишем (но такава тема е твърде малко вероятна)... С цитатите също е гадно, ама на изпита съм убеден, че ще ни излязат в главите точно тези, които ни трябват :)

ПП - кога започваме да залагаме кой автор ще се падне? :lol:
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Borderline
От дъжд на вятър

Мнение от Borderline »

ахххх нз аз предпочитам варианта със сравняването на цитати .... ммм зависи от темата разбира се ... а впрочем по време на курса казаха, че препоръчителният обем за този вариант е 8-11 страници... нз нз ще се чуе ... дано оцелеем все пак :D
Хах аз предлагам преди залозите да решим къде да се напием след изпита :roll: :wink:
aMor faTi ;)

Самодоволство лъхаше от цялото и същество, способно да живее чрез себе си и за себе си. Тя се бе превърнала в красиво и съвършено произведение на света, в който човек се издигаше, ограбвайки другите.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Кой отваря залозите хихи. Само кажете и веднага се включвам.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Мнение от TsarBoris »

"Обичта към България в творчеството на Иван Вазов" :lol: 30 страници няма да ни мръднат и проверителите ще изкукат.
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

TsarBoris, съгласен съм, че ще изкукат проверяващите с такава тема :P Хайде отварям залозите с "Бунт и погром в поемата "Септември" - идеалната тема, за да се изкоментират подробно художествените внушения, изразните средства, композицията, творческата история, експресионизмът и каквото друго ви хрумне... в 13-15 странички :)) Ееех, мечти... :drunken:
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Страданието в Яворовата поезия :alien: :albino: :bounce:
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
joRJetTyYynA
В началото бе словото

Мнение от joRJetTyYynA »

explorer написа:"Бунт и погром в поемата "Септември" - идеалната тема, за да се изкоментират подробно художествените внушения, изразните средства, композицията, творческата история, експресионизмът и каквото друго ви хрумне... Ееех, мечти... :drunken:
Хах, ще е мноого забавно.Бас държа, че 1/3 от хората ще напуснат залата, другата 1/3 ще изкарат около 3-4-ка, и последната 1/3 ще ликува ..:!!Мисълта ми е , че Гео не е всеобщият любимец, дори напротив...За себе си ..не знам, най-малкото ще ми е интересно да пиша за него..:!!
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Аз залагам за Славейков, а се надявам на Йовков или Далчев.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”