Теми Журналистика 2000-2006

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Lilita
В началото бе словото

Re: Теми Журналистика 2000-2006

Мнение от Lilita »

е, разбира се, че имам някакви познания, просто съм засегнала проблеми, а не конкретни лица. но аз не писах есе, а едно такова по-странно. даже може да се каже, че е мини разказ :D не са чак толкова много 8 страници.... нали? :shock:
....I'm mad. You're mad."
"How do you know I'm mad?"said Alice.
"You must be," said the Cat"or you wouldn't have come here."
Аватар
SickBoy
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от SickBoy »

Абе според мен са си доста за нещо,от което се очаква да е в есеистична форма.

П.П.Аз бях пича със светлосиньото сако на втория ред.
Аватар
reni.misskiss
В началото бе словото

Мнение от reni.misskiss »

Аз бях в зала 272... Темата не ми хареса, исках да пиша за планините бетонни, но уви. Все тая. И така, аз писах за интеграцията, за замръзените пари, за героя на Алеко Константинов и как много българи са достойни да носят името мъ ;) (сещате се кой, нали?)... Писах за деградацията в обществото, за безхаберието на държавниците, за това какво ли виждаме, когато се обърнем назад и всякакви такива неща в рамките на 3 страници. Мисля, че се справих добре. Мисля, че трябва да имам хубава оценка, ама това какво мисля аз и какво мислят проверяващите е корено различно :) :) . Ще видим. Успех на всички.
"Истинското щастие не е нищо друго освен добро здраве и лоша памет"
Аватар
Lilita
В началото бе словото

Мнение от Lilita »

SickBoy, никъде не ти е казано, че задължително трябва да напишеш есе. просто този жанр е най-употребяван. иначе може и ода да сътвориш, стига да е по проблема, да показва знанията и грамотността ти.
единствено хайку не е подходящ избор, защото вече наистина е ужасно кратко. :wink:

между другото, теб те видях, разконспириран си! :lol:
Аватар
SickBoy
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от SickBoy »

Lilita написа:SickBoy, никъде не ти е казано, че задължително трябва да напишеш есе. просто този жанр е най-употребяван. иначе може и ода да сътвориш, стига да е по проблема, да показва знанията и грамотността ти.
единствено хайку не е подходящ избор, защото вече наистина е ужасно кратко. :wink:

между другото, теб те видях, разконспириран си! :lol:

..... му.Надявах се да остана ъндърграунд,ама...Нищо,на другия изпит.Би било забавно обаче стихотворение по поставената тема.
Аватар
Moncheva
В началото бе словото

Мнение от Moncheva »

Да .. преди да започнем да пишем ,ни казаха,че ни дават пълна свобода ,кфото искаме да пишем ... :lol:
Изображение
Аватар
Lilita
В началото бе словото

Мнение от Lilita »

ходила съм и на курса по журналистика в СУ (оня, на който общо взето нищо не ти казват, а ти взимат парите) и там Лозанов ни каза да експериментираме, да забравим клишета и заучени фрази. то хубаво, ама тия от комисията на какво ли мнение са? нищо де, аз рискувах, пък то от оценката ще се разбере :roll:
Аватар
Moncheva
В началото бе словото

Мнение от Moncheva »

Ех .. така си е .. никой не обича клишетата
Иначе нагоре някой пита кога ще излязат резултатите ,аз попитах една от квесторките ни ,каза след десетина дни ...
Изображение
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Мнение от proUSA »

[quote="Lilita"]и аз в 245 седях до един дето само си гледаше в листа (от време на време и в моя!) и краката му миришеха суупер гадно! :? proUSA, ти да не седеше на последната редица и да не беше ти онзи дето всичко знаеше за политиката и обясняваше на разни девочки? :D

Да, това бях аз. За мой късмет аз не му усетих краката на това симпатично момче. Тези, които са писали алполитично не е лошо, напротив, ще се толерира, но споменете си какво ни прочетоха в началото на изпита, а именно: "Ще се гледа наличието на обща култура". Преди 6 години един приятел се яви на есето и се падна "Новите Българи".Той реши да разкаже един ден на Камен Влахов.Кой е Камен Влахов ли? Проверете в интернет. Влахов стана за посмешище пред цялата държава през 2002 година. На момчето му писаха 4.50.На устния изкара 4.75, а от литературата имаше 4.50 и влезе. Ето как можем, според мен, да преценим дали правилно сме се справили. Спомнете си отново критерийте:

1. Писали ли сте по темата?
2. Формулирали ли сте теза?
3. Подходили ли сте нестандартно към темата?
4. Показали ли сте обща култура?
5. Владеете ли книжовния език?

Аз подходих малко нетрадиционно и също го обърнах на разказ. Оригинално е да бъде изразено мнението и чрез диалог между двама души.
Квестор ни беше Ирина Алексиева. Дълги години беше журналист в "Дарик радио", а сега води "Бизнесът идва" по БТВ.
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

ейй...а аз се чудех какво прави в унито...ама я видях само в коридора де...

иначе аз не знам дали имам теза....амаа...сигурно имам...ама аргументация към нея вече едва ли ще ми се намери... иначе аз залагам на точки 1, 3 и 5 от плана за оценяване другите две са ми пълен Х :lol: ...ох защо ми е толкова весело
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Такаааа. Първо да кажа здрасти на едно девойче от Шумен. Някак успях да я разпозная в тълпата и седях до нея. Не ми се отрази зле, даже напротив. Аз бях в 255 и като русата девойка притича и ни каза темата се чуха нерадостни възгласи, но нямаше такива, които моментално да се изнесат. Първия един час поти не писах. Когато повечето бяха на писали по страница и нещо, аз едва започвах. А как го написах ли? Ами първо направих аналогия с алековия Бай Ганьо и Бай Ганьо днес, а след това го вкарах в радио-риалти-предаване. Като цяло творението ми е сюжетно. Не е нещо много велико и разчитам, че подхода ми е оригинален и това ще ми донесе добра оценка. Ще разберем от резултатите.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър

Мнение от proUSA »

Майсторе, добре си подходил. Има хора писали 9 страници. Евала им правя! Не са се явили 50 души от предварително заявилите и сме щели да се бориме за 120 места.
Аватар
Lilita
В началото бе словото

Мнение от Lilita »

proUSA, много ме радва как изчерпателно отговаряш! :)
условия 1, 3, 4 и 5 съм ги изпълнила (ще видим дали и комисията така мисли). но не съм убедена дали успях да направя тезата си ясна.... моят диалог се водеше между редактор на политическо списание и публицист на хонорар. почти изцяло беше разговор, има и хумор (поне аз така мисля :D ) харесвам си творението, доволна съм от себе си, пък то ще си проличи дали съм тръгнала в правилната посока :wink:
Аватар
Fifoza
От дъжд на вятър

Мнение от Fifoza »

proUSA написа:Майсторе, добре си подходил. Има хора писали 9 страници. Евала им правя! Не са се явили 50 души от предварително заявилите и сме щели да се бориме за 120 места.

Любопитно ще е колко ще се явят на редовния изпит, а и как са разпределени тези 120 места. Имаш ли представа?

Иначе аз лично написах 7 страници, но с не много дребен шрифт, така че не е много. Ще видим.
Животът е това, което се случва във времето, в което кроим планове за бъдещето.
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър

Мнение от proUSA »

В твоя случай тезата би трябвало да е в самият разговор. Ако си направила добра харектеристика на всеки от геройте си проверяващите доста ще се "накефят". Сега да се обърна към т.нар. "туристи". Имам предвид хора,които са дошли на този изпит без да са се готвили. Ето какво чух пред сграда на унито, преди началото:
- Копеле кво праиш тук?
- На изпит сам бе.
- На къв изпит бе?
- Журналистика.
- И аз, ама съм тук, защото родителското тяло ме накара, ама май мама ще плати първата година в Германия.

Ето е ясно,че тези симпатяги са "туристи".
Апропо да ви кажа, че пред мен седеше едно момиче, чийто снимки ги има в албума от баловете. До тук нищо, нали? Е даа, но старото куче видя, че тя има татуировка на лявата буза на задника.

Към фифоза. Определено на редовния ще се явят по-малко. Първо, съвпада с УНСС, и второ някои вече ще изкарат високи оценки в други университети. Преди изпита чух как семейство коментира с детето си, че ако в Пловдив изкара по висока оценка ще се запише там в каквато и да е специалност за да е по близо до тях. Има го и този момент. Някои ще заминат за чужбина, защото ще ги приемат там, а на 8 са ся явили колкото да влязат някъде, ако в странство не ги вземат.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”