Теми Журналистика 2000-2006

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Fifoza
От дъжд на вятър

Re: Теми Журналистика 2000-2006

Мнение от Fifoza »

rueva написа:дано ви ги харесат, стискм палци!! аз лично не бих писала за политика, но аз нищо не разбирам от нея. сега друг е въпросът кой на 19 години наистина ги чатка тия неща. миналата година ПОЧТИ не засегнах тази тема, но може би затова имах рецензия "повърхностни разсъждения" :roll:

Ти си поискала идентифициране на работата си или как? И каква ти беше оценката?
Животът е това, което се случва във времето, в което кроим планове за бъдещето.
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

svetleto89 написа:rueva, за какво си писала, че са ти писали:"повърхностни разсъждание"? И каква беше оценката? Странно, някои казват, че СУ не обичали да четат за политика, да не сме пишели за нея в есетата, а сега пък на теб са направили проблеми, че ти не си...
неее, не са ми правили проблеми, че не пиша. просто много бегло застъпих, както политиката, така и всичко останало. наистина разсъжденията ми бяха повърхостни, през цялото време плувах по повърхостта на проблемите и не задълбавах за нищо. имам 4 и все си мисля, че "грамотността" ми в онзи момент ме спаси :D

едит: има определени дни след редовния изпит, когато можеш да си разгледаш работите.
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Значи и аз да очаквам ниска оценка... Аз също не задълбочавах проблемите, писах по-емоционално, не обичам да пиша някакви строги неща. Ако започна да пиша за еврофондове и да се правя на много начетена, ще стане скучно...Аз някак си предпочитам да пиша по-кратко, по-стегнато и философско. Може би това ще ми изиграе лоша шега. Ама това съм си аз, ако не ме оценят добре, поне ще знам, че съм писала каквото ми идва отвътре. Не съм си слагала рамки... :?

Извинявай, че ти досаждам, руева, но ти какво учиш сега? :)
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

никой не знае какво да очаква

уча Книгоиздаване и е чудесно :D :D а вие какво искате да учите?
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Мнение от proUSA »

Темата е клопка. Когато чуха темата много от хората в 245 се рнаха да пишат в стил пътепис. От прочетените мнения до тук, а и от чутото след изпита ми се струва, че голяма част от кандидатите са писали именно в тази насока т.е. ще има много хора с еднакви тези. И аз писах за корупцията, защото това е истинския смисъл на темата.Друг е въпросът, че може да се приложи различен подход. Никога в СУ не са страняли от политиката, напротив те искат да видят, че тя присъства в есето. В 245 добих впечатления за подготвеността на кандидатите. Извинявайте, но как ще реагирате на въпрос от групичка кандидати: "Нали договорът от Маастрихт е подписан през 1892г.?" Това направо ме втрещи и идва логичния извод, че има много "туристи" т.е. кандидати явили се на изпит колкото да го видят от вътре университета. Друго нещо което втрещява: "Абе Румен Овчаров какъв е?" Как да им обясня какъв е? Добре, че ме попита едно симпатично момиче, че иначе щеше да стане лошо. До мен седеше едно момче, което 2 часа седя с втрещен поглед в листа и на всеки 15 минути завърташе плика на 45 градуса - това изнервяше много обстановката,дори заложих,че ще си тръгне,но не го направи. Най-големи притеснения бяха с храната. Беше ми малко неудобно - всички си носеха шоколади само аз 2 филий заводски хляб, но се заситих. Отностно резултатите - до 21 този месец ще са готови.
Аватар
svetleto89
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Първо бях твърдо за журналистика, защото изобщо не се бях замисляла за Книгоиздаване...Но мисля, че то повече ми отива, аз обичам да пиша, да чета, пиша стихотворения, доставя ми удоволствие...А и обожавам аромата на хартия, обичам стари книги, а също и новите, абе това ми е любовта :lol: И Журналистика ми харесва като специалност, но от скоро се замислих за Книгоиздаване! Ти като по-веща може да ми дадеш съвет коя специалност е по-добра и къде да се насоча. Благодаря много, че ми отговаряш, това за мен значи много, а и вероятно много хора като мен се чудят какво да изберат :D
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

Запитай се с какво искаш да се занимаваш. ако детската ти мечта е да станеш журналистка, запиши това. Ако искаш да се занимаваш с издателска дейност - Книгоиздаване е специалността. Не че не можеш да се реализираш и в двете сфери без диплома :lol: аз съм малка още (1 курс), но съм доволна от избора си и щях да съжалявам, ако учех журналистика.
Аватар
Fifoza
От дъжд на вятър

Мнение от Fifoza »

Понеже искам да уча задочно, а специалността Книгоиздаване няма задочна форма, затова реших да уча журналистика, но със социална насоченост.

Колкото до "туристите" - просто не всеки и съумял да извлече правилната посока, по която да тръгне в есето. Според мен другите две възможни теми бяха по-лоши, т.е. с по-малко поле на лична изява.
Аватар
svetleto89
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Аз също съм туристка тогава! Политиката винаги ми е била неприятна, не се интересувам от нея, есето го писах емоционално и по-философско, това може да ми изиграе лоша шега, но просто това съм аз. Не всеки обича политиката, това не значи, че мястото му не е там. Според мен трябва да се пише увлекателно. Да не говорим, че не всички на тоя изпит искат да станат журналисти, има и други 2 специалности, за които не е нужно да си на ти с политиката. Лично мое мнение...
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
Fifoza
От дъжд на вятър

Мнение от Fifoza »

svetleto89 написа:Аз също съм туристка тогава! Политиката винаги ми е била неприятна, не се интересувам от нея, есето го писах емоционално и по-философско, това може да ми изиграе лоша шега, но просто това съм аз. Не всеки обича политиката, това не значи, че мястото му не е там. Според мен трябва да се пише увлекателно. Да не говорим, че не всички на тоя изпит искат да станат журналисти, има и други 2 специалности, за които не е нужно да си на ти с политиката. Лично мое мнение...

Аз също съм аполитична, но в крайна сметка и тя е част от живота, дори доста голяма част, така че е необходимо поне малко да си се интересувала. Не казвам, че след като не си писала за нея, няма да получиш хубава оценка. Както например и всички, които са засегнали политически проблеми, нямат гаранция, че ще имат високи оценки. Не се чувствай "туристка", защото може да се окаже, че е точно обратното.

Истината е в оценките, които обаче ще излязат след време...
А и все пак има и редовен изпит. :lol:
Аватар
Lilita
В началото бе словото

Мнение от Lilita »

и аз в 245 седях до един дето само си гледаше в листа (от време на време и в моя!) и краката му миришеха суупер гадно! :? proUSA, ти да не седеше на последната редица и да не беше ти онзи дето всичко знаеше за политиката и обясняваше на разни девочки? :D

уфф, аз ако кажа к'ви работи писах.. кой знае как ще ме резнат от комисията. но исках да бъде нетрадиционно и ако може да прикрива постните ми знания по политическите въпроси. е, не е като да не знам нищо, но нямаше да успея да направя задълбочен анализ. затова си измислих двама герои, завързах разговор между тях, в който разгърнах някак си темата, наблегнах на хумора и художествеността и така.
дали ще е достатъчно, за да се "шмугна" при книгоиздателите?! :roll:
....I'm mad. You're mad."
"How do you know I'm mad?"said Alice.
"You must be," said the Cat"or you wouldn't have come here."
Аватар
SickBoy
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от SickBoy »

Бахти колко хора сме били в 245.
Аватар
Lilita
В началото бе словото

Мнение от Lilita »

хахах, да!
аз бях оная дето първа си предаде работата. някак си много бързо приключих, въпреки че изписах 8 страници.
....I'm mad. You're mad."
"How do you know I'm mad?"said Alice.
"You must be," said the Cat"or you wouldn't have come here."
six_sense
В началото бе словото

Мнение от six_sense »

8 страници не са ли много? На мен ми казаха от 4 до 6 страници че е най-добре. Ставало им скучно, ако било по-дълго. Не знам как е. Колкото до политиката, трябва да си просто малко в час. Не е задължително да знаеш някакви супер секретни и никому неизвестни факти. Според мен те оценяват добре като видят че знаеш за какво става дума, имаш логическа и последователна мисъл и си грамотен...
Мъжете винаги искат да бъдат първата любов на жените. Това е тяхната тромава суетност. Жените притежават по-тънък инстинкт за нещата - харесва им да бъдат последният романс на мъжа.
Оскар Уайлд
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

8 страници не е ли малко множко за този формат?
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”