Насилието сред децата в България...
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Re: Насилието сред децата в България...
Ако за вас "профилактично шамарче" = насилие, нямам думи просто...
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Точно това значи. Ако родителят няма авторитет, за да въздейства на детето си по друг начин, то няма да успее и чрез профилактични шамарчета. А това, че няма авторитет си е по негова вина.
Емо-тата се нуждаят от помощ от психиатър.
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Мда, както и от помощ от връстниците си, щото н е е сигурно доколко психиатърът има авторитет пред тях. Разбира се всеки е свободен да се депресира колкото си иска и всеки е свободен да се самоубие, но човек има право на алтернативи и е хубаво някой да предложи на емотата алтернативи на депресията и самоубийството. Аз например предлагам една хубава бира, разходка сред природата, някой хубав концерт, както и груб, див, мръсен, потен, необуздан, животински секс 
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Ама ако не е потен, аз не съм навит.pora_e_priqtel написа:Аз например предлагам една хубава бира, разходка сред природата, някой хубав концерт, както и груб, див, мръсен, потен, необуздан, животински секс
Профилактичното и освежаващо шамарче обикновено върши работа. Вярно, не при всяко дете. Трябва да се почне навреме... 
- renesanz
- Легендарен флуудър
има деца,които ходят на училище с пистолети,навсякъде по света. в Южна Америка има деца,които от 5 годишни ги обучават да стрелят,а на 7-8 вече убиват. това е проблем на възрастните,на тяхното безхаберие или малоумност.обществото прави човека лош,а детето много лесно възприема лошото и ако няма стабилни родители става жертва на това извратено общество. понякога и семейната среда превръща децата в убийци и крадци. а за журналиста това е просто поредната новина за рейтинг...
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
De tantos desejos aflitos...
De tantos desejos aflitos...
- Bety_
- Летящите Пръсти
renesanz написа:...детето много лесно възприема лошото и ако няма стабилни родители става жертва на това извратено общество. понякога и семейната среда превръща децата в убийци и крадци...
Плазмодий написа:На пръстите на едната си ръка мога да преброя колко пъти са ме удряли наще, що не съм говно?
Според мен не понякога, а винаги главната вина пада на семейството. Напълно съм съгласа с Плазмодий, че не боят възпитава.Червената нишка във възптателния процес трябва да бъде потребността на децата от разговори по проблемите, които ги вълнуват. Никога не трябва да забравяме, че се нуждаят от това да бъдат разбирани. Имат нужда не от заповеди и забрани, а от помощ сами да вземат правилното решение. За съжаление днес в повечето семейства липсва диалог между родител и дете. Някои родители са убедени, че дългът им се изчерпва с материалната обезпеченост; други пък напротив, така са затънали в грижи и безпаричие, че те самите имат нужда от опора. И в двата случая се получава емоционален вакуум, който е пагубен.
Когато и в училище детето не го чака нищо по-добро, от къде да вземе добрия пример и верните модели за поведение? Всички са нясно откъде идва и накъде отива образователната система и че отдвна е загубила възпитателните си функиции. Училището е отговорно като част от обществото. А като цяло е отговорно обществото в съвкупност. Има една приказка "в една къща всички да внасят, един да изнася, пак нищо няма да има накрая". А оформянето на характера на подрастващите е точно като създаването на дом, усилията и отговорностите са общи. И докато къщата можеш да я достроиш и след няколко години, възпитанието има смисъл до време.
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
А защо приемаш, че децата са tabula rasa и че нямат собствен характер, който самостоятелно от средата да ги тласка към престъпно поведение?
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
- Bety_
- Летящите Пръсти
Не съм казала, че е tabula rasa; разбира се, че има своите заложености. Но обществото и средата са тези, които тласкат развитието на заложеностите в едната или в другата посока.
Пък и някак не ми се връзва: ако в училище среща разбиране, вкъщи получава подкрепа и от двамата родители и вижда приятели в тяхно лице, как характерът му ще го тласне към престъпно поведение? Ако не му е по генове, тогава е от възпитанието. Нищо не се появява и проявява просто така.
Пък и някак не ми се връзва: ако в училище среща разбиране, вкъщи получава подкрепа и от двамата родители и вижда приятели в тяхно лице, как характерът му ще го тласне към престъпно поведение? Ако не му е по генове, тогава е от възпитанието. Нищо не се появява и проявява просто така.
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Такова впечатление оставиБети написа:Не съм казала, че е tabula rasa;
А моето мнение е, че има неща извън обществото и извън родителите, от които зависи дали едно дете ще стане престъпник или не. Характер, гени, нагласа, съдба - както си искате го наречете, но е уникално за всеки човек и определя поведението му. Та, има деца, които са по-склонни да правят лоши и непозволени неща от други. Такива в каквато и среда да ги поставим все ще правят бели, колкото и да се старае обществото, колкото и да са всеотдайни родителите, колкото и да са добри учителите. (забележка - нека предположим, че престъпната наклонност се отключва само при наличие на определени обстоятелства - например при малтретиране. Имайки предвид, че малтретирането, като повечето извращения в обществото, се среща сравнително често, то вероятността да няма деца престъпници клони към нула). В крайна сметка изкореняване на детското насилие е невъзможно, независимо от усилията на общество/родители. В предишния пост ви казах - по Бай Тошово е имало къде по-брутални неща, а тогава всички са били (казват) възпитани чавдарчета.
А и как си представяте да няма насилие? Че последните 2000++ години деца са участвали във войни, носели са оръжие, защитавали са се, оцелявали са, били са ползвани за наемни убийци и войници (някой да е гледал Време разделно?). Как очаквате за 50-100 години цялата човешка история просто да се забрави и децата да станат ангелчетата, на които приличат? Не става.
Сега, има обаче и нещо друго. Характер, характер, но има обстоятелства, при които дори хора/деца без съответния престъпен характер биха станали престъпници. Има също ситуации, в които хората, без значение личните им характери са по-склонни да извършват престъпления. Въпросът е - какви са тези обстоятелства и как да се ограничат? Аз се сещам за два случая - крайно социално неравенство и липса на обществено порицание. "Крайно неравенство" ще рече бедност и нищета - ами колкото по-беден е човек толкова по-малко има да губи, следователно толкова по-малко му пука. А и бедните са по-зле образовани, а оттам - по-податливи към престъпна дейност (това е доказано с всичките му там експерименти и изследвания
"Липса на порицание"... Представете си следната ситуация - Малкия Ицко не знае, че е лошо да се чупят прозорци и взима един камък и насмила джама на спалнята. Прибират се мама и тати и се усмихват "ех, нашето дете какъв е забавен - браво, ашколсун, тати ще купи нов прозорец, а ти да знаеш,че така не е хубаво, бягай да си играеш". По-късно Ицко без да иска бута Боби от парзалката и Боби си чупи ръката. "А, нищо няма, ти нали не искаше, на да си купиш сладолед, че се изплаши" - казват родителите. Какво се получава - в главата на Ицко се появяват изводите - "Аз бутнах боби и ми дадоха сладолед. Счупих стъклото и нашите се засмяха". Следващия път, когато Ицко бутне някого от пързалката/счупи прозорец, то няма да е нито защото не е знаел, нито защото не е искал. Ще го направи, защото може и защото иска, и защото знае, че нищо лошо няма да му се случи. Такъв тип възпитание - в който родителите не показват на детето кое е добро и кое е лошо често разваля децата. Тогава дете, което е по-склонно да прави лоши неща, ще ги прави, защото у него няма страх от санкция. Сега, възможно е училището и после пубертета да оправят нещата, но е трудно. Импринтингът го има и при хората - каквото научиш като малък, после трудно се отучва.
Товата са две от (вероятно) многото причини за престъпност при децата, според мен. Какво още отключва насилието - не знам, това е работа на специалисти. На мен например ми е интересно дали личния пример, филмите, телевизията и книгите влияят. Отговора може да изглежда очевиден, но много очевидни неща са грешни.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ами май влияят, а личният пример и личният опит би трябвало да влияят най-силно.Lord написа: Товата са две от (вероятно) многото причини за престъпност при децата, според мен. Какво още отключва насилието - не знам, това е работа на специалисти. На мен например ми е интересно дали личния пример, филмите, телевизията и книгите влияят. Отговора може да изглежда очевиден, но много очевидни неща са грешни.