Комп. науки и Софтуерно инжинерство за бъдещите канд.студ.

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

TsukI
В началото бе словото

Комп. науки и Софтуерно инжинерство за бъдещите канд.студ.

Мнение от TsukI »

Здравейте, казвам се Цветан и вече 5часа се лутам из всичките теми и се мъча да намеря поне малко от отговорие на въпросите, които имам. Значи сега завършвам 11 клас и започва Голямата подготовка за кандидат-студентските изпити. Ще кандидатствам с математика и съм се насочил към специалностите Компютърни науки и Софтуерно инжинерство. Доста прочетох за тях, но навсякъде двама или трима студенти започват да спорят и ние,които се нуждаем от ясни и точни насоки оставаме "на сухо". Тези,които учат тези специалности моля Ви помогнете. Всички,които учите вече в СУ сте минали през това "лутане" в кои университет и в коя специалност. Решил съм да уча много упорито и искам труда ми да си струва. Така, че моля Ви обяснете по подробно разликата между двете.

Другото,което исках да питам е много важно за мен и съм сигурен, че има много като мен и ще е полезно и за тях. Значи аз съм от провинцията и уча в напълно обикновенна паралелка в СОУ и за програмиране изобщо не може и да стане дума. Обаче математиката си разбирам и като наблегна на учене мисля, че е възможно да вляза в КН или СИ(те основно се занимават с програмирането, както разбирам без много математика?)И въпросът ми беше трябва ли да чета нещо по програмиране(ако ДА какво по точно С++ или Паскал) или се почва всичко от начало. Като не знам изобщо нищо, но обичам компютрите и искам да уча нещо свързано с тях, ще се справя ли или да търся учебници и да се уча колкото мога сам вкъщи???Много Ви моля отговорете ми на въпросите!Заболяха ме очите да търся в този малко "разбъркан" форум.

Който е в моята ситуация нека пише тук. Незнам дали правя темата на правилното място, ако не е предварително се извинявам!!! :D
Последно промяна от TsukI на 14 Май 2008, 13:02, променено общо 1 път.
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
Victoria
Писаружяк

Re: Комп. науки и Софтуерно инжинерство за бъдещите канд.студ.

Мнение от Victoria »

Здравей. :)

Разликата между двете специалности не е много голяма (поне първи и втори курс, а засега СИ трети курс още няма; имат само програма). Аз лично заложих на КН и не съжалявам (поне, отново, засега). Личното ми мнение е, че в КН ни тормозят малко повече, но... не си струва да задълбаваш чак толкова коя е по-добрата. И двете си струват донякъде, и и двете имат и минуси.

Когато влезеш, всичко почва от нулата. Първият семестър имаш "Увод в програмирането", така че не се притеснявай. Въпреки това моят съвет е да се позанимаеш малко сам август/септември след като са те приели, за да не си съвсем в небрано лозе. Просто после ще ти е по-лесно. Повечето почват да учат C/C++, макар че нашият випуск случи на един заклет джавар, та сме си учили Java. Математиката не е съвсем малко, но в сравнение с информатиците ни е доста по-леко.
А "да се уча колкото мога сам вкъщи" си е до голяма степен валидно за университета.
Изображение
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

Много благодаря за отговора...Исках да попитам също като цяло много математика ли се изучава в КН?
И кои сборници е най-добре да си купя за да се подготвя? Във форума четох някакви на Вин или нещо подобно!?

Също се рових във форума на УНСС за специалността Бизнес информатика и колкото четох само лоши мнения се пишат???Защото незнам мое собствето мнение си е че СУ си е по-добър!Вие какво ще кажете в кои др университете да пробвам само за всеки случай(иначе ще се боря и ще направя всичко възможно в СУ). За Техническия също ми кажете какво мислите, защото ми трябва мнение от хора,които учат точно в комп. специалност и да ми дадът съвет на къде да се ориентирам?
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Сборникът на Чакърян, книжките на Борислав Лазаров (мисля, че бяха негови, две сиви), както и задачи давани през изминали години. Най-вече първият и последните. Книжките на Лазаров са хубави за това, че са разделени на глави и във всяка от тях е събрано най-важното, както са дадени и решени задачи. След всяка глава има дадени задачки, които според учителката ми по математика също са много добри, но оттам почти не съм решавала. Иначе в училище сме решавали от сборниците на Интеграл (оранжев за алгебра и жълтеникав за геометрия). Не са специализирани за кандидат-студенти, но има задачи за всяко едно ниво.

За Бизнес информатика, доколкото знам, не се набляга на информатика, а в ТУ съм сигурна, че има специалности, които си струват.
Изображение
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

Да на Интеграл ги имам...Ще проверя за другите!!!

Но си мислех, че повече от студентите в ФМИ ще ми отговорят :?:
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Що се отнася до това КН или СИ е по-добра специалност, зависи какво търсиш. СИ е насочена към софтуерното инженерство (каква изненада), т.е. процеса на създавне на един софтуерен продукт - от анализа на изискванията, преминавайки през дизайна и написването на кода, та чак до внедряването му на пазара. КН от своя страна залага повече на същинското програмиране и алгоритмите. Аз лично от тези двете бих избрал КН, защото просто от наблюденията, които имам ми се струва по-интересна и качествена специалност, пък и математиката ми е интересна, а в КН се учи повече математика, отколкото в СИ.

Дали трябва да знаеш предварително език за програмиране? Мисля, че ще се справиш и без да имаш някакви сериозни предварителни познания. Моят съвет обаче е като този на Victoria, месец - два преди да започнеш първи курс (ако те приемат разбира се, което ти пожелавам) вземи прочети една книжка за C или Java (по-добре C). Така като започнеш дори и да не ти е кристално ясно всичко, ще имаш идея за какво иде реч.

Сборници за подготовка - аз бих ти препоръчал споменатите вече жълт и оранжев, както и да решаваш много теми от минали години, а също така и примерните кандидат-студентски теми в списание Математика+.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Аз се готвих по трите сборника на Георги Паскалев:

Алгебра и тригонометрия
Изображение

Планиметрия
Изображение

Стереометрия
Изображение

Както и по тeзи на Керопе Чакърян:
Изображение

Изображение

Като за начало по-подходящи са тези на Паскалев, защото всички задачи са решени страшно подробно. Като задобрееш хвани и другите два :)

За КН и СИ - изцяло подкрепям Седрик. В КН ни гърчат повече, но смятам че е за добро ;) .

П.П. Не си взимай този:
Изображение

Успех!
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Мнение от LFirestorm »

Вив и информационните системи. Според мен също не са за пренебрегване. Аз съм СИ - първи курс - зле е работата. При КН също мисля че няма особена разлика...

При нас се цака основно математика. Като досега мога да ти кава че е много зле - Анализ просто трябва сам да се оправяш - много тежко положение. Някаква геометрия имаме - не съм влизал веднъж - ходят 2-3ма. Другите математики за средна работа. Програмиране - "ооо това за какво ви е" ?

ПС: Има готини изборни курсове :) Абе като цяло аз не съм особено доволен - но за БГ толкова.

Sometimes there is a moment as you are awakening
when you become aware of the real world around you,
but you are still dreaming.
You may think you can fly but you do better not try.
.:People can fly:.
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Не че има особено значение де, но в СИ учите много математика само 1 курс. След това вече имате максимум една на семестър.
Аватар
Boby_Gada
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство
Курс: първи

Мнение от Boby_Gada »

Аз с риск да повторя някой въпроси ще попитам, има ли някъде някъква програма кои неща ще се учат в КН , СИ и Информатика, защото там мисля да кандидатсвам, от пробния мисля че изкарах оценка за информатика, но казват че там не е било хубаво. Освен в СУ ще кандидатсвам и Строителсвто сгради и съоръжения в УАСГ и в ТУ ще си избера няква специалност, най-вероятно свързана с компютри. Много малко инфо намирам в нета за това какво се учи в самите специалности, само УНСС си имат всичко написано ясно и просто. Не ме плаши математиката, изкарал съм ПМГ с информатика и математика. Другият ми въпрос е : Къде може способен човек да се реализира по-добре?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Ето тук можеш да разгледаш учебните планове на всички специалности във ФМИ:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... index_html

Що се отнася до Информатика, не е вярно, че не е хубаво.
А относно реализацията, това зависи само от теб. Целият Факултет по математика и информатика ти дава прекрасни шансове за развитие, така че за теб остава само да се възползваш от тях.
Аватар
HotStuff
В началото бе словото

Мнение от HotStuff »

sedrik написа: Що се отнася до Информатика, не е вярно, че не е хубаво.
Така си е даже ако трябваше да си пиша пак желанията първо щеше да ми е Информатика след това КН :roll: :lol: добре, че не ми стигна бала :D

А пък относно това кои тормозят повече си е въпрос на гледна точка и на нагласа според мен.... :lol:
Изображение
hunterfrenzy
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от hunterfrenzy »

@HotStuff, напълно те подкрепям.Информатика рулззз :) .Аз до последно се чудех комютърни науки или информатика да пиша на първо желание.Като цяло математиките са в повечко ,спрямо комютърни науки, но чрез изборните дисциплини можеш да направиш едната специалност да заприлича на другата(като избираш повече математики или информатики като предмети).
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Основната разлика м/у КН и Инфо е, че КН учат Java, а в Инфо-то С/С++. Другите неща се препокриват на едно 85+%.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Тая година КН учихме С++, а СИ - Java, сменят ги общо взето...
А наистина основната разлика между информатика и КН е, че информатика учат повече непрекъсната математика (анализ (функции,интеграли,производни) ), а ние учим повече прекъснатата/дискретната математика (релации, графи, булеви функции, езици, автомати, изчислимост, алгоритми). Сравнете двата учебни плана и ще видите.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”