За "мейнстрийм" книгите

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
SpaceDementia
В началото бе словото
Специалност: Eлектроника
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: За "мейнстрийм" книгите

Мнение от SpaceDementia »

Moriarty написа: ПС. трябва да се разграничава маркетинговата стратегия и реалния продукт...
Kristo написа:Аз принципно съм против дадени популярни книги, но не и като мейнстрима като явление.
Kristo написа: Предпочитам да чета книги, които ще останат не защото са добри, а защото ми харесват... както и да е прозвучало това...
Smoking Mirror написа: Основния плюс на Властелина не са самите книги ... Основният му плюс е средна земя, разработвана в десетки допълнителни томове, което вече го прави недостижим.
..... Да не говорим, че е била копирана безброй пъти от разни сенки (друг е въпросът, че никоя сянка не може да достигне блясъка на Амбър ;)) Уникални и доста по-зрели са историите, описани в Силмарилион.
НЕ съм чел властелина(и толкин като цяло), а така ми се иска да се заям. Като бях на 16 лятото го почнах с амбицията да го прочета, но явно не съм бил готов тогава за него и опатках само 200 страници, от които най-интересното беше историята за Марижепей(ако не се лъжа) - господар на една гора или нещо такова - а дори го няма във филма :D. Но после се отказах и почнах да чета "Езикът на тялото, скритият смисъл на думите", което е вече съвсем друга история. Та искам да попитам в реда на мисли с който се изговори, че Толкин е мейнстрийм или поне с такова впечатление останах, може ли да се твърди същото и за Азимов например ?

Та за мейнстрийм книгите - не съм цитирал мнението което казва, че те могат да запалят хората към по-сериозни четива, но заставам зад него. Ала мисля си, че мейнстрийм книгите (каквото и да значи това :D ) не са лоши сами по себе си. Лоши са ако хората ги четат, не защото им харесват, а защото такава е модата. В общи линии подкрепям мнението, че ако правиш едно нещо трябва да си наясно защо го правиш и дали мотивите и причините ти са основателни. В случая с книгите (така е и с дрехите) - дали това, което четеш ти харесва и затова ли го четеш или защото искаш да се харесаш. Ако е само заради второто, значи трябва сериозно да се преоценят приоритетите ......
Success is failure turned inside out.
The silver tint to the clouds of doubt-
And you never can tell how close you are,
It may appear when it seems so far;
So stick to the fight when you're hardest hit-
It's when things seem worst that you mustn't quit!
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

camel написа: А книгите на Еко комерсиални ли са?
Ето това е интересен въпрос. :P Струва си да се помисли дали всичко, което е разпространено и има успех на пазара е за боклука. Според мен не бива да изпадаме в крайности.
От една страна, критиците обвиняват Еко, че не може да избяга от същността си на учен и това му пречи да бъде добър писател.
От друга страна, лично аз познавам хора, "напънали" се с триста зора да прочетат "Махалото на Фуко" и "Името на розата", само за да казват, че са ги чели, следователно са големи капацитети и по отношение на художествена литература, философия и семиотика. Дрън-дрън. :mrgreen:
Книгите на Еко са комерсиализирани /все пак, според мен, филмира ли се една книга, това е достатъчно, за да се нарече комерсиална. :happy1: /, но това не означава, че са наистина достъпни за всички. Ехидните усмивки, които авторът щедро раздаваше на представянето на последната си книга, доказват това. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Да оставим Еко настрана. Вземете Мулдашев, Фром, Вонегът, В. Руменчев дори :mrgreen: (книгата му за невербалната комуникация се продава като топъл хляб) и още много други.

Според мен всяка книга, която е пусната на свободния пазар и е станала обект на покупко - продажба, е комерсиална. Аз бих определил като некомерсиална само книга, която няма цена и се разпространява безплатно. Затова според мен спорът за комерсиалността е излишен. Щом е пусната на пазара - тя трябва да гони печалба и да се продава. Едни автори продават повече, а други по - малко поради вида аудитория, който избират да привлекат, но едно нещо ги обединява - всички искат да спечелят и да бъдат справедливо възнаградени заради труда, който са положили.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
SpaceDementia
В началото бе словото
Специалност: Eлектроника
Обратна връзка:

Мнение от SpaceDementia »

camel написа: Според мен всяка книга, която е пусната на свободния пазар и е станала обект на покупко - продажба, е комерсиална. Аз бих определил като некомерсиална само книга, която няма цена и се разпространява безплатно. Затова според мен спорът за комерсиалността е излишен. Щом е пусната на пазара - тя трябва да гони печалба и да се продава. Едни автори продават повече, а други по - малко поради вида аудитория, който избират да привлекат, но едно нещо ги обединява - всички искат да спечелят и да бъдат справедливо възнаградени заради труда, който са положили.
Това беше просто изявление, в което не изрази мнение, нали. Да разбирам ли, че щом разсъждаваш така, НЕ мислиш че всяка книга, която се продава е комерсиална?

Аз лично не виждам нищо лошо в това една книга да е комерсиална - това е положен труд и освен ако нямаш нещо друго, наистина доходоносно, и имаш сума свободно време тогава може да направиш нещо, което да не се продава, а да се дава. Има го и другият момент - ако искаш да бъдеш чут, трябва да разпространяваш/промотираш/рекламираш идеите (или в случая продукта си) - как иначе светът ще разбере за съществуването. И от тук насетне който е харесал и е повярвал на идеите ти ако има истинското желание ще си купи продукта ти и така аудиторията се самоселектира.
Ако разбира се едно нещо е направено с цел да е МЕЙНСТРИЙМ, без нищо идейно, тогава вече положението е друго :).
Дано разбрахте какво искам да кажа, защото доста се оплетох :D
Success is failure turned inside out.
The silver tint to the clouds of doubt-
And you never can tell how close you are,
It may appear when it seems so far;
So stick to the fight when you're hardest hit-
It's when things seem worst that you mustn't quit!
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Смятам, че по - ясно не мога да се изразя. :roll:

За мен доводът, че нещо е комерсиално не важи, защото в една или друга степен всичко в този свят е комерсиално.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Само аз ли съм учила "meanstream" като речно течение? :lol: Бъзикам се. ;)
Вървя си аз покрай 133-то и виждам хубава книжарница, тапицирана с дърво, с готина витрина. Отивам да разгледам витрината и на нея наредени - "Как да отслабнем завинаги" и още 3-4 все за отслабване. Ето това ви е Комерсиално с подчертано главно "к". ;)

А иначе, има някакъв култ в нашия факултет към Умберто Еко. На кандидат-студентския курс поне трима преподаватели го споменаха с възхищение, освен това ни дадоха да си копираме неговото "Как да напишем есе " или нещо от сорта. Когато ме приеха и почнаха занятията пък, ни го цитираха по история на българската журналистика, теория на л-рата и май литературна комуникация. Въобще - култ. :lol:
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Някой да е чел "Башкирливото куче"? :roll:

- Of course not!
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

аз искам да напиша, че вече не съм толкова сигурна дали трябваше да пиша "мейнстрийм" или "комерсиални" книги, но пък абсолютно винаги тези понятия се мешат и в крайна сметка всеки си пише, каквото иска.

И все пак, според мен комерсиален продукт, не е всеки, който има цена. За мен комерсиалност е да създадеш нещо по еди-какъв си начин, защото знаеш, че така ще го продадеш.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

rueva написа:аз искам да напиша, че вече не съм толкова сигурна дали трябваше да пиша "мейнстрийм" или "комерсиални" книги, но пък абсолютно винаги тези понятия се мешат и в крайна сметка всеки си пише, каквото иска.

И все пак, според мен комерсиален продукт, не е всеки, който има цена. За мен комерсиалност е да създадеш нещо по еди-какъв си начин, защото знаеш, че така ще го продадеш.
Ами тогава книгите, които са пуснати на пазара, но не се продават много какви са? :roll: Да не би да са некомерсиални? :roll: Имат цена, обект са на покупко - продажба, т.е. те се ТЪРГУВАТ. :roll:

- Of course not!
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

camel написа:
rueva написа:аз искам да напиша, че вече не съм толкова сигурна дали трябваше да пиша "мейнстрийм" или "комерсиални" книги, но пък абсолютно винаги тези понятия се мешат и в крайна сметка всеки си пише, каквото иска.

Ами тогава книгите, които са пуснати на пазара, но не се продават много какви са? :roll: Да не би да са некомерсиални? :roll: Имат цена, обект са на покупко - продажба, т.е. те се ТЪРГУВАТ. :roll:
по-ясно от горенаписаното не мога да го кажа. излез от буквалния превод на думата, защото "комерсиален" отдаван не означава единствено да си свързан с търговията. :P
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

rueva написа:

Еми помисли малко. Ти работиш върху някаква строго научна книга. Издаваш я и я пускаш за продажба в професионалните среди. Защо я пускаш с цена, след като не си я създал с цел да я продадеш? :shock: Ти си я създал по един какъв си начин и знаеш, че ще можеш да я продадеш сред дадена аудитория.

Мисля, че етимологията да думата комерс/иален е ясна и не подлежи на кристализация. Не случайно половината свят използва домейна ".com". :wink:

И накрая - книгите, които са на пазара, но по - малко се продават...те некомерсиални ли са? :roll: Pls..answer! :twisted:

- Of course not!
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

camel написа:
rueva написа:

Еми помисли малко. Ти работиш върху някаква строго научна книга. Издаваш я и я пускаш за продажба в професионалните среди. Защо я пускаш с цена, след като не си я създал с цел да я продадеш? :shock: Ти си я създал по един какъв си начин и знаеш, че ще можеш да я продадеш сред дадена аудитория.

Мисля, че етимологията да думата комерс/иален е ясна и не подлежи на кристализация. Не случайно половината свят използва домейна ".com". :wink:

И накрая - книгите, които са на пазара, но по - малко се продават...те некомерсиални ли са? :roll: Pls..answer! :twisted:
Относно строго научната книга - в примера ти пише, че не е създадена за продан, аз не съм казала подобно нещо. ако не е написана, за да се продава, значи наистина няма логика - ПРАВ СИ ! Идеята ми беше, че примерно аз създавам строго научна книга и я пиша, пиша, пиша. По някое време аз си казвам, тук ще направя така и така, за да мога да я продам. Тази глава ще я променя, за да стане продаваема по този начин. Обаче правя корекциите не защото мисля, че книгата се нуждае от тях, а за да я продам! Всъщност, ако тя не беше за продан, аз щях да я пусна безплатно в първоначалния й вид :) Не знам дали нещо се разбра :roll:

отговарям на :twisted: - зависи как са написани. ако е като горния ми пример, значи са комерсиални :crybaby:

и държа да отбележа, че аз не съм против комерсиланата литература.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

camel написа:Мисля, че етимологията да думата комерс/иален е ясна и не подлежи на кристализация. Не случайно половината свят използва домейна ".com". :wink:
... което идва от communication май май. ;)
camel написа:Ти работиш върху някаква строго научна книга. Издаваш я и я пускаш за продажба в професионалните среди. Защо я пускаш с цена, след като не си я създал с цел да я продадеш?
Ами ако си от онези учени, които издават научната си книга просто с желанието техният научен труд да достигне до интересуващите се? Само че по чисто икономически причини не можеш да си издадеш книгата безплатна - целият труд, който ще вложат върху нея в издателството + хартия, мастило и т.н. + разпространение + стимул на издателството изобщо да се занимава с теб + пари и за теб, та да имаш финансовата възможност да продължиш да отделяш време за научни трудове?
:mrgreen:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Шепот написа:
camel написа:Мисля, че етимологията да думата комерс/иален е ясна и не подлежи на кристализация. Не случайно половината свят използва домейна ".com". :wink:
... което идва от communication май май. ;)
computer
organization
network

А по темата - аз лично бих се стремял никога да не стана прекалено комерсиален автор... дори и от това да зависи хляба ми...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.