ЕС - какво следва оттук нататък?

Модератори: Don Horhe, Lord

camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

ЕС - какво следва оттук нататък?

Мнение от camel »

Пускам тази тема с желанието да се породи една интересна дискусия относно бъдещето и настоящето на ЕС. Понеже прекалено много се обсъждат проблемите на Китай, Ирак, Куба, реших за уместно да пусна и една тема за нашия мил ЕС.

Накратко. След пълното фиаско на Лисабонската стратегия (поне според мен тя никога няма да изпълни поставените си цели през 2000г., поне не в скоро бъдеще) и на неубедителния напредък на Болонския процес, смятате ли, че Европа трябва да поеме друг път на развитие? Интеграцията на нови държави в ЕС забавя икономическото развитие или обоготява съюза?

Изобщо...според вас ЕС има ли шанс да настигне технологически и икономически САЩ.
Как оценявате и усилията на съюза в сферата на информационното общество с плановете i2010 и еЕвропа. Те ли са най - добрите инструменти за постигане на желаното ниво на електронната търговия и защитата на авторското право в интернет. Що се отнася именно за него въпросът е дискусионен, тъй като, както знаете из Интернет винаги се е водила битка на търсещи и предоставящи информация. Липсата на абсолютна правна норма обаче ще продължава да поддръжа въпроса отворен.

А България? Къде е тя? Виждате ли някаква промяна след влизането ни в ЕС? Каква?

Надявам се да се получи добра дискусия.
Последно промяна от camel на 03 Юни 2008, 13:28, променено общо 1 път.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Re: ЕС - какво следва оттук нататък?

Мнение от phoebe »

camel написа: А България? Къде е тя? Виждате ли някаква промяна след влизането ни в ЕС? Каква?
Виждам, че хляба е лев и двайсе, а сиренето по 4. Виждам, че всеки вдига колкото може цени на ток/парно/вода.
Се лоши неща виждам.
ЕС да ми го яде.

Някъде четох, може и тук да е било, че ЕС е просто един внушителен човек, седящ по средата на света. Внушителен, но мързелив. Достатъчно голям, за да не го пипа никой, но достатъчно отегчен от всичко, за да не се намесва никъде.
medicate, medicate
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Оскъпяването на някои продукти е факт. Въпросът според мен е дали нашата държава има сили да извърви сама пътя до икономическото "съвършенство", самоизолирала се от глобализиращия се свят. :roll:

Според мен това е много трудно осъществимо.

Аз все си мисля, че на този етап България може да спечели най - вече от развитието на Болонския процес (стига той да се развива бързо и ефективно, което засега според мен не прави). :roll:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Май не виждам нищо добро.... :roll:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ние не сме за Европа, Европа не е за нас. Само ни го натътриха едно хубаво. Обезателно има и положителни страни от влизането ни в ЕС, но като цяло съм на мнение, че не трябваше да влизаме. Поне не сега, а след около 10 години нормално развитие с нормални хора и политици - нещо, което на практика е несъществуващо в милата ни татковина.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

camel написа:Оскъпяването на някои продукти е факт. Въпросът според мен е дали нашата държава има сили да извърви сама пътя до икономическото "съвършенство", самоизолирала се от глобализиращия се свят. :roll:

Според мен това е много трудно осъществимо.

Аз все си мисля, че на този етап България може да спечели най - вече от развитието на Болонския процес (стига той да се развива бързо и ефективно, което засега според мен не прави). :roll:
Някои продукти? Дай ми пример с нещо, което не е поскъпнало. Или пък с увеличени заплати.
Мене не си спомням някой да ме е питал, дали искам в ЕС или не.
medicate, medicate
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Че кога е било в България да се провежда референдум?

Тая вечер по новините ако не се лъжа Пламен Орешарски каза, че темпът на увеличение на заплатите бил по-голям от този на цените. Защо ли моите впечатления са противоположни и докога ли ще продължи това?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Хаха, той пича явно не е свалил розовите очила и си живее в някакъв измислен свят. Да слезе малко тук при нас, простосмъртните, с една елка и да направи няколко прости изчисления.
Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Аз мога да ви разкажа една тъжна история от действителността, наистина, нещата може би просто се случиха по това време, но предполагам илюстрира част (надявам се не голяма) от събитията, случили се у нас след това ЕС...
Разбира се, не си падам по тъжните работи, затова просто ще си я спестя, като ви дам ключовите думички:
уволнение, смърт, уволнение, сълзи, гняв, безсилие...
medicate, medicate
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Don Horhe написа:Хаха, той пича явно не е свалил розовите очила и си живее в някакъв измислен свят. Да слезе малко тук при нас, простосмъртните, с една елка и да направи няколко прости изчисления.
Или просто е толкова нагъл, че в една нормална държава с демократични традиции, каквато ние не сме, медиите и обществото щяха да му разкатаят фамилията заради това изказване.
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

camel написа:

Изобщо...според вас ЕС има ли шанс да настигне технологически и икономически САЩ.
.
САЩ не са един идеал за подражание,а точно обратното. прогреса има и отрицателни страни.
единството е хубаво,когато е в полза на човечеството. сами си сложихме рамка,сега ни се струва тясно....
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Хмм...прочетох някои мнения за референдумите.

Кажете ми...не смятате ли, че референдумът е един вид бягане от отговорност, който заменя принципа на представителност. Според мен мнението на 1 милион може много често да се окаже по - погрешно от мнението на един или двама души. Ние нали затова ги избираме - да вземат решения и да отговарят за тях. Не говоря конкретно за ЕС, а по принцип. Лично аз имам негативно отношение към референдумите. :roll:

- Of course not!
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Докато не спрем да си траем като кротки агънца за всичко, няма да стигнем далеч.
Вижте Франция - всяка седмица масови протести в Париж против всеки новоприет закон, който е в ощърб на някого. Тук хляба и 20лв. да го направят, нищо няма да сторим, само ще си мрънкаме един на друг.
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

camel написа:Хмм...прочетох някои мнения за референдумите.

Кажете ми...не смятате ли, че референдумът е един вид бягане от отговорност, който заменя принципа на представителност. Според мен мнението на 1 милион може много често да се окаже по - погрешно от мнението на един или двама души. Ние нали затова ги избираме - да вземат решения и да отговарят за тях. Не говоря конкретно за ЕС, а по принцип. Лично аз имам негативно отношение към референдумите. :roll:
Какво стана с "глас народен - глас божий", нали сме демокрация?
Принципно и аз съм против референдумите, защото хората, с малки изключения, са тъпи овце и не могат да мислят за себе си, следователно трябва някой да реши вместо тях. Тук обаче леко се отклоняваме от демокрацията. Не че е лошо, даже напротив, но трябва да се спазват принципи, а не да се мери с два аршина. Ако ще сме демокрация, да сме демокрация. Ако ще сме нещо друго, да сме нещо друго. Не на всеки каквото му изнася в дадена ситуация.
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Добре де. Любопитно ми е в такъв случай как виждате България като самотен войн единак сред цяла обединена Европа? :roll:

- Of course not!
Публикувай отговор

Обратно към “Светът”