оцеляхте ли след матурите?!приемат се всякакви мнения!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Заключено
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Re: оцеляхте ли след матурите?!приемат се всякакви мнения!

Мнение от babangida »

Еееееее, вече ми стана любопитно, дайте да ги видя и аз тези варианти. Защо ние жалките провинциалисти нямаме достъп до такава информация? Толкова ли е конфиденциална?
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
lovesecret
От дъжд на вятър

Мнение от lovesecret »

Ами, аз като съм от София също не съм ги видяла :lol: Ако бях, нямаше да сбъркам на въпроса с Ралица :roll:
"Бе влюбен до смърт! Тя бе единственото, което искаше ... Виждаше я отново и отново... Далечна .... Лунно красива ... Ледена ... Недостъпна ... "
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Мнение от TsarBoris »

lovesecret написа:Ами, аз като съм от София също не съм ги видяла :lol: Ако бях, нямаше да сбъркам на въпроса с Ралица :roll:
"Ралица" дори не съм го чел,а само знам,че проявява голяма смелост и твърдост,след като убиват мъжа й.И избрах нея за онзи въпрос,където като избор имаше Албена и Ирина.
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

И разбира се,типично в стил на МОН, има грешка в матурата(по БЕЛ) - на 8-ми въпрос има 2 верни отговора(А и Б),а не само 1.
Иначе като сверих с отговорите в нета мисля,че на теста ще имам към 64-66 точки и към 20 - 25 на 41-во
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Не мога да се сетя 8ми въпрос какъв беше? Като цяло съм доволна, въпреки че имам тъпи грешки, но определено се притеснявам за утре - ще държа матура по английски и се усещам, че въобще не съм готова.... :shock: :cry: :?
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
elpis
В началото бе словото

Мнение от elpis »

8. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?
А) Задължително е изискването да се владее български и английски език. (Вярно: да се владеЯТ.)
Б) Още беше дете, когато привикна да използва и българската, и латинската азбука.
В) Харесвам жълтия, оранжевия и червения цветове. - грешно, както и Това се случи в Софийската и Пловдивската епархия (а не: епархии).
Г) Той не искаше да навреди на него си. (Вярно: на себе си.)

Вижте, грешка в 8-и въпрос няма. Единственият верен отговор е Б). Трансформирайте: "Изискването да се владеЯТ български и английски език." Това са две неща - следователно - множествено число. ТЕ да се владеят, овладеят. Така че МОН няма грешка, скъпи "грешници".
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Да, точно тук ми е 2рата грешка... Вчера не можах да се сетя, но сега съм абсолютно съгласна с отговорите на МОН... Все пак на 20ти ще се разбере истината... и аз продължавам да се дерзая за утрешната матура :cry:
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
Nona
В началото бе словото

Мнение от Nona »

DayDream написа:И разбира се,типично в стил на МОН, има грешка в матурата(по БЕЛ)
Единствената грешка, която открих, е печатна. Пише се Велико кехая, а не Кехая.

Успех на всички утре :)
Прикачени файлове
untitled.JPG
untitled.JPG (106.65 KiB) Преглеждано 842 пъти
Изображение

PEOPLE ARE NOT PERFECT (EXCEPT WHEN THEY SMILE)!
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

Nona написа:
DayDream написа:И разбира се,типично в стил на МОН, има грешка в матурата(по БЕЛ)
Единствената грешка, която открих, е печатна. Пише се Велико кехая, а не Кехая.

Успех на всички утре :)
В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Задължително е изискването да се владее български и английски език.
Б) Още беше дете, когато привикна да използва и българската, и латинската азбука.
В) Харесвам жълтия, оранжевия и червения цветове.
Г) Той не искаше да навреди на него си.

- Подлог и сказуемо се съгласуват по род и число.
- В елиптичните фрази се допуска да не се съгласува подлогът със сказуемото, защото единият подлог може да е изпуснат.
- При възвратните глаголи правилото за съгласуване не е в сила, защото при тях идеята за подлога е избледняла.

Базирайки се на тях, отговор А също може да бъда счетен като верен.

материала е от actualno.com
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

абе като си го прочетеш на глас изобщо не звучи вярно и наистина няма да се съгласува "се владеят" с "език" :P грешно си е изречението. а и всички примери, които сме учили са с подлога в единствено число, а сказуемото в множествено число...пък и английски и български са определения към подлога, не подлози
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
Sun Shine
Драскач

Мнение от Sun Shine »

svetleto89 написа:Не се падна нито 1 от тия 6 варианта, ама от всеки вариант имаше по няколко въпроса, които ги имаше на матурата. Което си е огромен гаф! Почти всички въпроси, паднали се на матурата, ги имаше в някой от тия варианти!
Надявам се утре да е малко по-сложно
ИзображениеИзображение
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Луда ли си... Аз се надявам да е лесно, защото иначе... Предполагам, че тази вечер няма да мога да спя. Успех утре на всички...
Аватар
Sugarkata
Драскач

Мнение от Sugarkata »

И аз се надявам да е лесно...Аз ще спя ама утре ще се побъркам ако е трудно.. :bounce:
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Да се надяваме, че няма да ни забият... Иначе и аз не се скъсах от преговаряне по английски, ама пък след 12 години учене на този език, разчитам, че ще се справя - всичко над 5 ме устройва (то е за престиж, де, никъде не ми е затрябвала тая оценка). И така - успех на всички утре! ;)
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
ТΞD
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от ТΞD »

Толкова много offtopic и то само в една тема. В крайна сметка никой не отговори на перфектно зададения въпрос.
Що се отнася до мен, аз не оцелях. Мир на праха ми и на моя свитък със свободни отговори. :notworthy:
Глупости правят умните хора. За останалите това е ежедневие.
Оскар Уайлд
Заключено

Обратно към “Матури”