Илиада, Одисея, Енеида
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Re: Илиада, Одисея, Енеида
егаси тъпака!camel написа:Доколкото аз знам бурята разбива кораба му, но с помощта на Посейдон Ойлеев се спасява и бурята го изпраща на скалите на един пуст остров. Допускайки грешката да се определи за толкова могъщ, че и боговете да не могат да го убият, той си навлича гнева и на Посейдон и това се оказва фатално за участта му и Аякс умира именно на скалите, убит от огромна вълна.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Re: Илиада, Одисея, Енеида
Понеже отдавна не съм писал ревюта, ще се престраша да напиша едно в тази замряла, но според мен стойностна тема.
ТРОЯ

Година: 2004
Държава: САщ
Жанр: историческо фентъзи
В ролите: Брад Пит, Ерик Бана, Орландо Блум и др.
Няколко думи за филма
Накратко - фен съм на доста американски неща, но не и на върлото и безнаказано американизиране на безсмъртни творби като Илиада или пък "Граф Монте Кристо". Защо за Бога този филм е кръстен "Троя"? Силно се надявам хората, които са го гледали без да са изчели Илиада да са много малко.
Сюжет
Тук са и основните ми забележки към филма. Сюжетът е плачевен, ужасен, изключително плосък... Не разирам как е възможно Илиадата, която е толкова интересна и увлекателна да се изменя по най-безвкусния начин само и само в името на екшъна....
За какво иде реч....
1. Парис и Хектор
отвличат хубавата Елена. Това добре, от гледна точка на факта, че режисьорът е искал да наблегне най-много на троянския герой през целия филм и затова е логично да започне и с него, укорите му към Парис. Интересното е, че изборът пред Хектор зейва още в първите минути на филма, а именно: дълг или любов...
Всичко това е чудесно, ОБАчЕ къде за бога е Еней? Къде е героят, който отвлича Елена заедно с Парис, къде е героят, прославил се като най-силният троянски войн след Хектор?
На кой идиот му е хрумнало да представи Еней като троянски тийнейджър, който изобщо не се познава с Парис и изобщо не влиза в битка по време на войната... Груба грешка, поне според мен. Образът на Еней, дори като моментен и епизодичен, е задължителен за подобна екранизация.
2. Хектор убива Менелай?
що за глупост? Менелай е един от най-"чистите" пресонажи в Илиадата и ако има герой, който наистина заслужава да излезе жив от войната, то това е той. Убийството на Менелай е изключитено глупаво хрумване...А да не говорим, че царят на Спарта е представен като брадат, дебел, недодялан викинг??? Приплака ми се...
3. Хектор убива Аякс?
Ето това ме довърши. Ако разлистим Илиадата, ще видим, че двамата доста често се "боричкат' и Аякс винаги натупва Хектор, като дори след един техен сблъсък Хектор губи съзнание. Продължавам да се надявам, че в екранизация Н на троянската война любимият ми персонаж, а именно Аякс, ще получи по-голямо внимание от страна на режисьорите.
4. ЗАщО ЗА БОГА АГАМЕМНОН Е ОТРИЦАТЕЛЕН ГЕРОЙ? Едно от нещата, които правят Илиадата единствена по рода си е фактът, че в нея няма нито един отрицателен герой, освен Терсит. И именно това е идеята, всеки читател да намери себе си в един перфектен свят на герои.
Пак повтарям, цар Агамемнон НЕ е и никога не е бил отрицателен герой, въпреки че всички се опитват да го изкарат такъв.
4. Тотална липса на много важни персонажи. Да изброявам - Диомед го нямаше никакъв, все едно не съшествува, Касандра също, Дейфоб, вече споменах за Еней, Нестор беше изключително блед, изглеждаше напълно излишен с неговите наистина празни съвети. Терсит дори не беше споменат, но най-важното...защо ги нямаше Боговете? Та нали магията на Илиада се корени във факта, че едновременно се водят две битки - една на небето и една на земята...
За смешната смърт на Агамемнон не искам да говоря, че ми става тъжно.
Актьорска игра
Тук вече давам висока оценка, дори много висока. Брад Пит и Ерик Бана са ИДЕАЛНИТЕ Хектор и Ахил, особено Пит - никога не бих си представил някой друг да изиграе такъв перфектен Ахил. Питър О' Тул също беше несравним в ролята си на Приам, изобщо актцорският състав беше на ниво.
Атмосфера
Добра. Филмът щеше изключително много да ми хареса, ако сюжетът не беше така прецакан във всяко едно отношение. Прекръстете филма на "Великата крепостЮ например и сменете имената на героите и...всичко ще заспи.
Ама иначе - дано хора. които не са чели Илиада, никога да не гледат този филм.
Оценка
Сюжет: 1/10
Атмосфера:8/10
Актьорска игра: 9/10
Общо: 6/10
ТРОЯ

Година: 2004
Държава: САщ
Жанр: историческо фентъзи
В ролите: Брад Пит, Ерик Бана, Орландо Блум и др.
Няколко думи за филма
Накратко - фен съм на доста американски неща, но не и на върлото и безнаказано американизиране на безсмъртни творби като Илиада или пък "Граф Монте Кристо". Защо за Бога този филм е кръстен "Троя"? Силно се надявам хората, които са го гледали без да са изчели Илиада да са много малко.
Сюжет
Тук са и основните ми забележки към филма. Сюжетът е плачевен, ужасен, изключително плосък... Не разирам как е възможно Илиадата, която е толкова интересна и увлекателна да се изменя по най-безвкусния начин само и само в името на екшъна....
За какво иде реч....
1. Парис и Хектор
Всичко това е чудесно, ОБАчЕ къде за бога е Еней? Къде е героят, който отвлича Елена заедно с Парис, къде е героят, прославил се като най-силният троянски войн след Хектор?
2. Хектор убива Менелай?
3. Хектор убива Аякс?
4. ЗАщО ЗА БОГА АГАМЕМНОН Е ОТРИЦАТЕЛЕН ГЕРОЙ? Едно от нещата, които правят Илиадата единствена по рода си е фактът, че в нея няма нито един отрицателен герой, освен Терсит. И именно това е идеята, всеки читател да намери себе си в един перфектен свят на герои.
4. Тотална липса на много важни персонажи. Да изброявам - Диомед го нямаше никакъв, все едно не съшествува, Касандра също, Дейфоб, вече споменах за Еней, Нестор беше изключително блед, изглеждаше напълно излишен с неговите наистина празни съвети. Терсит дори не беше споменат, но най-важното...защо ги нямаше Боговете? Та нали магията на Илиада се корени във факта, че едновременно се водят две битки - една на небето и една на земята...
За смешната смърт на Агамемнон не искам да говоря, че ми става тъжно.
Актьорска игра
Тук вече давам висока оценка, дори много висока. Брад Пит и Ерик Бана са ИДЕАЛНИТЕ Хектор и Ахил, особено Пит - никога не бих си представил някой друг да изиграе такъв перфектен Ахил. Питър О' Тул също беше несравним в ролята си на Приам, изобщо актцорският състав беше на ниво.
Атмосфера
Добра. Филмът щеше изключително много да ми хареса, ако сюжетът не беше така прецакан във всяко едно отношение. Прекръстете филма на "Великата крепостЮ например и сменете имената на героите и...всичко ще заспи.
Оценка
Сюжет: 1/10
Атмосфера:8/10
Актьорска игра: 9/10
Общо: 6/10
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...