Право или Международни отношения

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено

За коя специалност кандидатствате?

Анкетата свършва на 06 Сеп 2008, 14:07

Право
54
69%
Междунардодни отношения
24
31%

Общо гласове: 78

Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Re: Право или Международни отношения

Мнение от radja »

Относно колегите...има невероятно свястни и готини хора, но цялостното ми впечатление е, че твърде насериозно се вземат още от първи курс, хипер амбициозност, която е готова да те смачка с всички възможни средства, само и само за да "блесне" и да е над теб.
за т'фа в началото понасях едно има-няма 5 човека. после нормалните се кротват и спират да се впрягат толкова..

иначе..като цяло хората в правото в сравнение със средното са малко по-стегнати...по-сериозни. в което няма лошо.

между право и МО съм твърдо за право. МО е готино, но ме кефи само заради няколкото дългокраки каки, които забелязвам от време на време в коридора. в правото също си имаме...ама при нас на кантар брилянтите са по-малко.

що се отнася до образованието- всичко е съдбЪ. Дядо Стефчо от ксерокса нали и той беше завършил право. А Жоро Минчев- външна търговия. Всичко е на късмет.

учете кфото ви кефи, пък после ще става кфото си ще.
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

ее, Сава, очаквах и за "пловдивчанките от МО" да си писал :P :lol: нищо...

иначе Хипносса е написала едно към едно, каквото мислех да казвам :thumbright:
и Кристо, не ги заблуждавай така, медиатор и без юридическо образование се става... с 1 курс всъщност :)
Изображение
Аватар
fly4o
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от fly4o »

hypnosssa написа:При правото( за МО не знам как е), се залага предимно на самоподготовката на студентите...
затова и нямаме присъствия, заверки и подобни. Упражнения почти не караме, а ако караме, асистентът закъснява поне с 45мин.. всеки път..и обикновено на упражнението не говорим много по материала...
относно лекциите...в аудитория с 300 човека без микрофон, сещай се колко се чува самата лекция, но...в крайна сметка или се примиряваш, че ще пишеш по четене на устни, или се блъскаш като на женския пазар до вратата всеки ден, за да седнеш на първия ред.
Принципно съм съгласен с теб, но като говориш за упражненията, ти визираш вашия асистент по ОТП...Аз мисля, че упражненията са на ниво..Поне досега, при който и да съм имал упражнения, си е идвал и си е водил упражнението доста интересно- Шопов, Пиперков, Конджов, Цекова...А доколкото знам нагоре, 2, 3,4, 5 курс , стават още по-сериозни и интересни :)
И аз постоянно се оплаквам за микрофоните, но се замисли едно време, когато са били пак 300,400 човека, как без микрофон са успявали да чуват и да си записват всичко :) А и при тях е било наложително, защото учебниците са им били на руски :lol: :lol:
По темата...Смятам, че правото е една доста по-фундаментална наука от МО...На първо време ти дава доста по-големи шансове за реализация един ден :) Иначе предметите, които МО-то са супер интересни и атрактивни, но после накъде? Ако някой, който го е завършил и си е намерил хубава работа и повечето му колеги също, нека ме обори с примери :) Нямам нищо против... :)
Правист,1ви курс,2ра група

I'm a believer
Аватар
radja
Гутенберг

Мнение от radja »

ее, Сава, очаквах и за "пловдивчанките от МО" да си писал :P :lol: нищо...
сега се подвизавам като Кюстендил Idol. Не са ми в диоцеза(х

бтв какво е медиатор?
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

Звучи ми като безработен :? .
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

radja написа: бтв какво е медиатор?
Нововъведение е. В общи линии идеята е да се постигне извънсъдебно решаване на спорове, с което да се облекчи съдебната система. Събират се двете страни и започват да обсъждат проблема, като задачата на медиатора е да им помогне да достигнат до някакво споразумение. Нещо като брачен консултант :P Смисъл... по-скоро психологическа е работата, отколкото юридическа.
Условията, за да станеш медиатор са единствено да не си бил осъждан, да не си лишен от права за упражняване на професия и да не извършваш правораздавателна дейност в системата на съдебната власт; трябва да си завършил съответния курс и да си вписан в специален регистър.
Това е накратко. :D
aL` написа:Звучи ми като безработен :? .
:lol: бе не е като да не е съвсем вярно... Доста време ще му трябва да се наложи като работещ способ :)
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Смисъл... по-скоро психологическа е работата, отколкото юридическа.
Всеки може да е съдия в един банален спор, малцина могат в правен спор...
не ги заблуждавай така, медиатор и без юридическо образование се става... с 1 курс всъщност
Но е препоръчително да имат образование, иначе ще изглеждат смешни пред клиентите си...
твърде насериозно се вземат още от първи курс, хипер амбициозност, която е готова да те смачка с всички възможни средства, само и само за да "блесне" и да е над теб.
Съгласен. Но това са предимно хора, които залагат на тази професия или които са болни фанатизирани зубърчета. В общия случай някой лешпер, дето е минавал изпитите с 3 всеки път и дето е чел само по 1 път учебниците става по-добър адвокат от тях... това е мнение на асистент
Упражнения почти не караме, а ако караме, асистентът закъснява поне с 45мин.. всеки път..и обикновено на упражнението не говорим много по материала...
Бе то и нашия закъснява, но си говори супер-полезни неща. От Шопов, Конджов и Пиперков - тези дето ми водят упражненията, нямам оплаквания. Не знам за другите, но аз съм доволен.
пише се юрисконсулт
Мерси, винаги го бъркам.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

Всеки може да е съдия в един банален спор, малцина могат в правен спор...
Кой ти каза, че става дума само за правни спорове? Законът за медиацията изрично казва, че и неправни може ;)

Но е препоръчително да имат образование, иначе ще изглеждат смешни пред клиентите си...
Не, защото клиентите когато решат да използват медиацията като способ са пределно наясно, че медиаторът може да няма юридическо образование. Освен това е изрично предвидено, че в процедурата могат да участват и адвокати и други специалисти. Но пак - самата роля на медиатора е да уреди отношенията на междуличностно, а не на правно ниво. :wink:
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

nadejda_mitova написа:Щом правото е толкова по-добро по думите на мнозинството защо статистиката показва по-висок бал за МО?
Защото са по-малко хора. Без тези дето се преместват в МО, приема е към 80 души. Как се сравнява това с 180 прием по Право...

а и да - изпитите им по време на сесия са по-лесни...

пс: към Фейт - аре да зарязваме правото и да ставаме медиатори тогава... кво се мъчим...
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

nadejda_mitova написа:Щом правото е толкова по-добро по думите на мнозинството защо статистиката показва по-висок бал за МО?
Най-малкото, защото бройката места за специалност Право е около 2 пъти (поправете ме, колеги, ако греша) по-голяма от тази за МО. Плюс това в МО се кандидатства с история + език... тоест - едно е да трябва да приемеш 300 човека, които кандидатстват с история и литература, друго е 150 (примерно) от които всички кандидатстват с история, обаче 1/3 са с английски, 1/3 с френски и 1/3 с немски... :arrow: имаш по 1/3 от най-добре владеещите съответните езици. Не знам дали го обясних ясно... :roll:
Изображение
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

Kristo написа:пс: към Фейт - аре да зарязваме правото и да ставаме медиатори тогава... кво се мъчим...
то хубаво, ама гладни ще останем :P Плюс това, аз ако имах умението да се разбирам с добро с хората, щях да кандидатствам някаква педагогика и да стана учителка :P :lol:
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Faith написа:
Kristo написа:пс: към Фейт - аре да зарязваме правото и да ставаме медиатори тогава... кво се мъчим...
то хубаво, ама гладни ще останем :P Плюс това, аз ако имах умението да се разбирам с добро с хората, щях да кандидатствам някаква педагогика и да стана учителка :P :lol:
Рядко учителките се разбират добре с хората... но виж МО е подходящо, ако искаш да си дипломатка...

За всичко друго има.... ПРАВО....
Аватар
radja
Гутенберг

Мнение от radja »

А то какво стана- някакъв спор и опити за кой е по-по-най между правистите и хора от МО от горните курсове
ами...правистите си знаем, че не важим. затова си ги и мерим.

бтв разговорът тук е кротичък, ще видиш после какви джангъри ще се вихрят(х

иначе..ако толкова мн мислиш, че сега можеш да прецениш кое е по-добро- хващай плановете и сравнявай. но..на края на първи курс ти казвам, че нямам особена идея за какво става дума в правните науки. затова и ще ги уча 5 години.

едит: за ориентирането- ясно е, че 90% от очилатите зубърчета искат да станат прависти, за да си отмъстят на света за собственото си нещастие, а 55% от перхидролените дългокраки празноглавки искат да следват МО, защото звучи екзотично. 25% от празноглавките искат да са правистки, защото е "престижно" каквото и да значи това по дяволите, а останалите колкото там са- туризъм, защото..защото и те не знаят защо. В крайна сметка, ако не спадаш към някоя от двете групи- чувстваш се яко в девета глуха, когато попаднеш между тях.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

МО отваря много мирогледа и създава предпоставки за допълнително занимание с книги, сайтове, мнения на умни хора и т.н. Заниманията с икономика и история, ако и искрено да мразех икономиката и дълбоко да уважавах доц. Узунов едновременно, са много полезни за оформяне на бъдещи интереси и самоориентиране.

Не бих казал, че липсва реализация за специалисти в материята - зависи човек колко е пробивен. Заради което аз отново съм първокурсник в еквивалент на МО и си ми е много добре.

Докато за правото се очертава едно малко усложнение - и сега София е пълна с нотариуси и адвокати. С всичките стотици, които завършват всяка година, ще вземе да се получи пренасищане на пазара на труд с прависти. А България е мъничка страна и няма нужда от средно един адвокат на всеки двама жители.
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Боромир е прав. Всичко си зависи от човека. Ако правото ви е семейна професия - не се колебайте. Ако не, обаче, предпочетете МО!
Боромире, наистина ли си първи курс? Щото аз мислех..... оффф! :roll: :oops:
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”