Право или Международни отношения

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено

За коя специалност кандидатствате?

Анкетата свършва на 06 Сеп 2008, 14:07

Право
54
69%
Междунардодни отношения
24
31%

Общо гласове: 78

Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Право или Международни отношения

Мнение от explorer »

Отчетох глас :P
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Международнииии! :D Защитавам доброто име на специалността си. :D
Обаче е добро само на теория,нещо куца вътре в организацията. :lol:

П.С. То пък това само за кандидатстващите било. :(

Е нищо,споделете защо предпочетохте едното пред другото,да има някаква дискусия ;).
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Аватар
ТΞD
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от ТΞD »

Аз лично си запазих правото да отговоря след месец, когато желанията ми ще са написани черно на бяло, още се колебая страшно много коя специалност да ми е на първо място, така че сега е моментът правистите или международниците да започнат да ме ухажват за тяхната специалност. 8) :lol:
Глупости правят умните хора. За останалите това е ежедневие.
Оскар Уайлд
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Питай,ако има нещо.Тук има достатъчно хора от двете специалности,които да ти отговорят - и от по-горни и по-долни курсове.

П.С. При мен поне нямаше много възможности,защото не кандидатствах с литература. :lol: Но дори да бях,пак щях да предпочета МО.
Изображение

Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право
Курс: трети

Мнение от blackout »

И на двете места реализацията след това е трудна, но поне по мое лично мнение при правото е мааааалко по-лесна :P
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
ТΞD
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от ТΞD »

Аз нямам какво да питам, освен "абе някой знае ли колко места има за момчета за специалност право". Шегувам се, разбира се, достатъчно съм чел, за да си извадя изводи и впечатления и за двете специалности и главно това ми направи впечатление, че всички плюят за вътрешната организация на МО, но за правото никой не се е изказал с лошо в това отношение. :roll: А за жалост страшно много се влияя от мненията на опитните. Затова и един свестен филм не мога да изгледам, защото винаги правя грешката първо да прочета коментарите, а не съобразявам, че филмът е като дрехата - не пасва на всеки. Та така и със специалностите. :!: :wink:
Оскар Уайлд
Аватар
Longbow
Паисий
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Longbow »

Как да ти кажа... И в специалност Право нещата не са особено на ниво с организацията... Мисля че това важи с пълна сила (ако не за всички, то поне) за повечето специалности в СУ... И не само за специалностите - като цяло организацията не е особено качествена... Жалкото е, че след време бурното негодувание от гореспоменатото фактическо състояние се трансформира в приглушено мрънкате и стотици цигари, докато се чака на поредната километрична опашка за нещо, което отнема 5 минути, или за поредната неосъществена лекция (за която някой е трябвало да ви предупреди, но <видиш ли> спонтанно е решил, че е много времеемко и незаслужаващо си усилията), или за поредното упражнение, което започва 105 минути след обявеното по програма време и продължава цели...15 минути... Дори за да си платиш произволна такса си принуден да чакаш неадекватно много време... Досадно е. Техническото ниво и материалната база... Напрактика, няма

Горното си е мое мнение и не е меродавно и абсолютна истина - само субективна... ;-)

'Ай' със здраве!
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Така.... ще започна с малко предисловие - в една друга тема имаше мнение, че МО бил пълен хаос, като организация и условия. Мога да потвърдя казаното над мен от колегата Лонгбоу, че това важи и за Правото - все пак администрацията ни е една и съща. По този критерии, спец. не се различават.

Такам... Има общи предмети, които и в двете специалности ще се изучават. Аз лично завиждам на МО за някои техни предмети, както и че езика им е задължителен - аз лично не бих ходил ако е пожелание... Не съм сигурен, но и програмата им е по-лека някакси, изпитите дали са по-лесни не знам, но пък са повече от тези на Право-то.
Друг интересен факт - от по-лесните изпити и това, че в МО влизат с много високи оценки (факт) - те имат предимство при стипендии и раздаване не общежитие по чисто оценкъчни причини. А и' като по-малко хора от нас, нямат проблеми с организирането си или пък с това, да се запознаят един с друг... поне на първо четене.
Но пък в Право-то, както някой каза е по-лесно да се реализираш после директно по специалността, докато от МО, едва ли всички стават дипломати или работят нещо свързано с това. Правото дава професии като адвокат, юристконсулт, прокурор, медиатор, съдия, нотариус и други, за които не знам. И малко странно, но... мен си ме кефи да сме повече хора...към 300... чувствам се като Леонид понякога...

Ако някой го интересува - готини колежки има и в двете специалности. Друг интересен факт е, че повечето хора ако се прехвърлят се прехвърлят в Право и така получаваме готини колежки от филологиите, Политология, Социология и тем подобни. Пък и сме повече и така процента готини колежки нараства в схемата на ЮФ...

Ето и кратко сравнение с по 1 дума на специалностите:
1. футболни отбори
Правото = Челси / МО = Барселона

2. автомобили
Правото = БМВ / МО = Мерцедес

3. актриси
Правото = Мег Раян / МО = Рене Русо

4. месинджъри
Правото = Скайп / МО = ICQ

5. алкохол
Правото = уиски / МО = Шампанско

и т.н.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
ТΞD
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от ТΞD »

Kristo, ти повече май ме ориентира към МО. А все си мислих, че правистите безрезервно си обичат специалността и в повечето случаи не ръсят адмирации по адрес на Международни отношения. Или прекалено много съм се задълбочил в събиране на информация от форума, която ми е формирала грешни впечатления. Anyway, само времето и личният опит могат да покажат. :wink: :!:
Оскар Уайлд
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:D Без да знам това финно разграничение, което Кристо предлага, съм избрал МО. Между другото съм от Арсенал и не харесвам Челси, БМВ-то е за селяни, предпочитам Рене Русо пред Мег Раян, не употребявам скайп, както ще потвърдят някои от форума, и не бих заменил чаша хубаво шампанско и за най-доброто ирландско уиски...
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Kristo,дава професии като адвокат,нотариус и т.н. ,но по твоята логика същото важи и за правото - не всички стават това,което си написал ти,както не всичко от МО стават дипломати.
Един пример - имаше един човек при Ути Бъчваров,завършил право и работи като главен готвач еди си къде,така че ... всичко е в индивидуалността на човека ...
Изображение

Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Мишок написа:Kristo, ти повече май ме ориентира към МО. А все си мислих, че правистите безрезервно си обичат специалността и в повечето случаи не ръсят адмирации по адрес на Международни отношения. Или прекалено много съм се задълбочил в събиране на информация от форума, която ми е формирала грешни впечатления. Anyway, само времето и личният опит могат да покажат. :wink: :!:
То и аз по принцип не ръся адмирации за МО, както е видно в някои пасажи. Особено раздел Колежки (dimage сега ше ме нападне) Правото не отстъпва на никоя специалност в СУ...

Но не ми пречи да дам и добро мнение за МО, особено в някои раздели... Но ако трябва да погледнеш обективно - трябва ти някои, които да има повече опит в ЮФ от мене... и предполагам да е завършил вече...

Или просто се пробвай и в бъдеще ще разбереш къде е била истината...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
ТΞD
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от ТΞD »

Аз ще полагам изпити и по чужд език и по литература освен този по история (който вече е минало :lol:). Решил съм да започна така или иначе с една от двете специалности, като след втори курс смятам да запиша другата като втора. Така че при мен факторът "реализация" не е толкова проблемен на първо време, колкото това, кой е по-добрият вариант като за първа специалност. Смятам, че мнения по този въпрос ще бъдат от полза и за други, които възнамеряват да вървят по този път, така че очаквам студентите да се включат и да подпомогнат кандидат-зайците. :albino:
Оскар Уайлд
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

В МО е приключение - да си намериш място,да си поемеш въздух,да не се блъснеш с един от 160-те човека в стая за 80 :lol:
Изображение

Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

При правото( за МО не знам как е), се залага предимно на самоподготовката на студентите...
затова и нямаме присъствия, заверки и подобни. Упражнения почти не караме, а ако караме, асистентът закъснява поне с 45мин.. всеки път..и обикновено на упражнението не говорим много по материала...
относно лекциите...в аудитория с 300 човека без микрофон, сещай се колко се чува самата лекция, но...в крайна сметка или се примиряваш, че ще пишеш по четене на устни, или се блъскаш като на женския пазар до вратата всеки ден, за да седнеш на първия ред.

Относно колегите...има невероятно свястни и готини хора, но цялостното ми впечатление е, че твърде насериозно се вземат още от първи курс, хипер амбициозност, която е готова да те смачка с всички възможни средства, само и само за да "блесне" и да е над теб.

И все пак, не съжалявам, че съм избрала да уча това...интересно ми е,а това за мен е важното.
Не мисля обаче, че е добра идея да записваш веднага втора специалност...за МО не знам как е, но за Право-то съм чувала, че в пети курс нещата доста се усложняат, държавни изпити, ала бала...но ти си решаваш.

Кристо, пише се юрисконсулт
ИзображениеИзображениеИзображение
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”