Игра с музикални въпроси

Модератори: Ангел, Ice_Spirit

Публикувай отговор
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: За музикалните спецове на раздела (солфеж)

Мнение от camel »

Да. Той е.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

pora_e_priqtel написа:Уф, аз съм полуслухар и така и не съм научил арматурата на тоналностите. Мога обаче да задам друго въпросче. Назовете ми един струнен инструмент, при който интервалът между две съседни прагчета може да бъде четвърт тон.
Доколкото знам всеки щрайхов инструмент може да свири 1/4 тон. Поправете ме ако бъркам. :roll:
Последно промяна от camel на 27 Май 2008, 18:44, променено общо 2 пъти.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
necrozis
Легендарен флуудър
Курс: друг

Мнение от necrozis »

Инструменти по-известни като Хордофони... Саз, Бузуки, Тамбура...
Китарата свири само на полутон интервал...както и повечето струнни инструменти...
Цигулките и всички струнно-лъкови са фретлес (безпрагови) и при тях е възможно изпълняването на целия честотен диапазон, доловим от човешкото ухо (20Hz-20kHz)
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

camel написа:
pora_e_priqtel написа:Уф, аз съм полуслухар и така и не съм научил арматурата на тоналностите. Мога обаче да задам друго въпросче. Назовете ми един струнен инструмент, при който интервалът между две съседни прагчета може да бъде четвърт тон.
Доколкото знам всеки щрайхов инструмент може да свири 1/4 тон. Поправете ме ако бъркам. :roll:
Ами тези, които нямат прагчета като цигулки, виоли, чела и контрабаси могат, но аз имам предвид инструмент с прагчета.

Edit: Точка за necrozis :thumbright:
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Аре нещо и за camel

D 64 на До двоен диез минор. :P
Изображение
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Чакай си реда де!
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Бeтон написа:Аре нещо и за camel

Ти какво искаш от мен? Да ти строя доминантов квартсекст акорд или какво? Нещо не разбрах. :shock:
Много моля следващият път, когато искаш някой да ти строи акорди, обърни се към колегите от специалност "Музика" към ФНПП. Аз съм публичен администратор, който от 10 години не се занимава със солфеж, а и забележи - няма намерение да се занимава и в бъдеще. :mrgreen:

И все пак акордът е ми - ла - до диез. Може и да греша. Ако греша - поправи ме. Не претендирам, че съм капацитет в солфежа.
Следващият въпрос - към pi4. :mrgreen:

- Of course not!
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Айде бе...къде останаха въпросите към pi4. :shock:

- Of course not!
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

camel написа:И все пак акордът е ми - ла - до диез.
Трагедия :lol: :lol: :lol: :lol: До двоен диез минор. Всичко е алтеровано, ти ми изкара чисти 'ми' и 'ла'. Па на всичкото отгоре и 'до' един диез :?:
Дори и изсвирено не е така. Ако трябва да го свириш и до-то е без диеза, щеше да се получи така :wink:

Иначе на теорията
ре двоен диез - сол двоен диез - си диез

Аз на pi4 няма да му задавам въпроси. :D
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Бeтон написа:
Трагедия :lol: :lol: :lol: :lol: До двоен диез минор. Всичко е алтеровано, ти ми изкара чисти 'ми' и 'ла'. Па на всичкото отгоре и 'до' един диез :?:
Дори и изсвирено не е така. Ако трябва да го свириш и до-то е без диеза, щеше да се получи така :wink:

Иначе на теорията

Задай му, задай му! Той е от твоята партия. Интелигентен човек. :mrgreen:
Иначе за акорда ще проверя от сигурен източник...и имай късмета да не си прав. Защото съм 90 % сигурен, че не е си диез, но...както казах...за разлика от теб не претендирам да съм капацитет в солфежа. Ако си прав - добре, но ако не си - много лошо...ще паднеш. А както знаеш падането от високо боли най - много.
Също така изказванията ти за "чистите ми и ла" са чиста проба заяждане. :evil:

A ако си размислил - предлагам си услугите да те науча да пишеш грамотно и да спазваш пунктуацията. Офертата още е валидна. А освен това бих могъл и да те изпитам по някоя от моите любими теми, които далеч далеч не са близки със солфежа. И тогава вече ще настане истинската трагедия. :twisted:
Работата е там, че аз не парадирам със знанията си и не се правя на велик.

Освен похабените нерви по тая тема имаше и нещо позитивно - припомних си някои неща от солфежа, които определено бях забравил. :wink:
За това бих могъл да благодаря на Бетона. За арогантното му и надуто отношение - не!

- Of course not!
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Ако баща ми не къртеше, щях да го питам...
От него по-сигурен източник - здраве му кажи :lol:
Аватар
necrozis
Легендарен флуудър

Мнение от necrozis »

Бетон и Camel, с какви инструменти сте се занимавали/занимавате се ? :)
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Бeтон написа:Аре нещо и за camel

В зависимост дали доминантата е минорна или мажорна е
Ре двоен диез, Сол двоен диез, Си диез
или
Ре двоен диез, Сол двоен диез, Си двоен диез

Оди пЕри чорапи
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Бeтон написа:

Иначе на теорията

Правя си труда да пиша този пост, защото арогантнотно поведение на някои хора премина всякакви граници. Благодарен съм на Бетон, че се опита да се изкара изключителен музикален ерудит, задавайки ми до двоен диез минор, вместо енхармоничната и тоналност ре минор. Същият този музикален ерудит явно не прави разлика между натурален и хармоничен лад, но това му е простено, защото все пак слуша поп - фолк. Но все пак ако трябва да има справедливост на този свят всяко нагло невежество трябва да бъде наказвано.
Нека да кажа първо, че си направих труда да отлистя старите си нотни тетрадки, които не бях отварял от десет години, и да си припомня множество правила, свързани със солфежа. И когато накрая посторих акорда, Бетон "умно" заключи, че това, което съм сътворил, е трагедия. Да, ама не! Категорично несъгласен с неговото твърдение, аз се обадих на един приятел от специалност "Музика" към ФНПП. Думите му бяха "твоят акорд е правилен". Все още несигурен в това, потърсих помощта на проф.д.и. Томи Кърклисийски (един от най - големите специалисти по музикален анализ в България, ученик на проф. Пенчо Стоянов), който за мое щастие живее в скромното ми апартаментче. Думите му бяха следните: "акордът е ми - ла - до диез" или казано по бетонски ре двоен диез, сол двоен диез, си ДВОЕН диез. Възможен е и вариантът на Бетон, но той се отнася за друга разновидност на лада. Във всички случай моят акорд не е грешен и изобщо не е "трагедия". Трагичен е коментарът на Бетон. Важно е истината да бъде казана.
Какво мога да кажа в заключение. Бетоне, не те харесвам, но това не означава, че не ти желая доброто. В момента ти си един обикновен чалгар в амок, имащ самочувствие от Земята до Нептун и обратно, което, за съжаление, не е и на 1/3 покрито. За разлика от теб аз никога не съм претендирал, че съм специалист в областта на солфежа. Ти обаче го направи и изгоря. Затова намали чалготеките и наблегни на книгите. Все още не си стигнал нивото на pi4, но нищо чудно и това да стане. Не желая да ми отговаряш на поста, защото достатъчно се нагледах на неграмотно писане и непознаване на пунктуацията. Също така заявявам най - откровено, че повече в тази тема няма да пиша, защото солфежът не ми е специалност и нямам време да се занимавам с неща, които най - вероятно никога няма да ми потрябват в бъдещата ми реализация по специалността публична администрация. Мислех, че мога да науча нещо от теб по солфеж, но вече си промених мнението. Най - много да ме завлечеш в някоя погрешна улица, а аз не желая това. Продължавай да възхваляваш съсредоточията на пошлостта в България и да се прекланяш пред боклуци като Емилия, Гергана, Мазолина и другите. Знай само, че простолюдието винаги е било и ще бъде повече от интелигенцията. А то иска само едно - "хляб и зрелища".
Много боли, когато паднеш от високо, нали?

И понеже няма от какво да се срамувам:
Антоан Тенев (2 курс ПА)
Последно промяна от camel на 28 Май 2008, 22:26, променено общо 1 път.

- Of course not!
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

В крайна сметка аз съм прав ]:)
camel, ако познавах Бетона само от тази тема и аз бих написал същото като теб, не мисля че е правилно поведението му.
С изключение на това:
нямам време да се занимавам с неща, които най - вероятно никога няма да ми потрябват в бъдещата ми реализация по специалността публична администрация
щото не обичам да се ограничавам в 1 специалност, но това принципно няма връзка с дискусията :lol:
Браво за акорда :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Музика и Концерти”