Илиада, Одисея, Енеида
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Re: Илиада, Одисея, Енеида
Героят, който ранява смъртоносно Парис, се казва Филоктет. И използва лъка на Херкулес ако не се лъжа. В последствие Парис бяга в гората и умира от раните си, тъй като отровата, с която са били намазани стрелите, е била смъртоносна.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Чел съм първите две и имам голямо желание за третата.camel написа:Любопитен съм да разбера колко от вас са чели тези книги. Какво ви е харесало / какво не? Най ю любими, най - нелюбими герои и т.н. И още нещо...харесват ли ви екранизациите на Илиадата и ако да, то коя точно и защо. Общо взето надявам се да се получи интересна дискусия. Може и да не сте чели и трите книги, но може да се ориентирате по сюжета - кой ви е най - увлекателен, най - достъпен, най - приятен. Вие сте.
Дали на Славейков я има?
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не знам. Потърси я, но ме съмнява. Но трябва да те предупредя, че третата е доста по - различна от предишните две. Прочети я и ще се увериш.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- Of course not!
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Обхваща тематика, която покрай Римското право ми стана доста интересна
и ако трябва и в библиотека ще се запиша, само да си я зема.
Ако не др. може и в библиотеката на СУ. ;-]
и ако трябва и в библиотека ще се запиша, само да си я зема.
Ако не др. може и в библиотеката на СУ. ;-]
Don't look back, 'cause you know what you might see
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Забравих да спомена, че Аякс и Ахил всъщност са братовчеди.
Пропуснах да отбележа всъщност, че много харесва и образа на Хектор. Като че ли сблъсъкът между двамата илюстрира типично човешки двубой между двама почти равностойни противници (Аякс е бил много по - силен и страховит
). Съвсем закономерно се стига до неизлъчване на победител, въпреки превъзходството на Аякс (първият път Хектор е сериозно затруднен от Теламонов, а вторият път е пратен в несвяст, след като Аякс го улучва с огромен камък). Когато обаче се сблъскват героят, носещ типично човешки черти, и обожественият Ахил, изходът на двубоя е предрешен. 
А що се отнася до екранизацията на Илиадата (говоря за тази с Брад Пит), то мога да кажа, че филмът не беше лош, но всичко беше твърде, твърде американизирано. Според мен ако следваше стъпка по стъпка сюжета на Илиадата, филмът би станал по - интересен. Вместо това фабулата на епичното произведение на Омир е не само нарушена, а и напълно отсъства. Да не говорим, че Хектор убива Менелай (
в действителност царят на Спарта си отива от Троя жив и здрав и дори убива последния любовник на Елена - брата на Хектор - Дейфоб ), Хектор убива Аякс (
- в действителност той се самоубива след свада с Одисей, Агамемнон и Менелай за доспехите на Ахил, останали 'вакантни" след неговата смърт). В тази връзка мисля, че е уместно да вмъкна един малък цитат от най - любимата ми книга, а именно "Граф Монте Кристо" - "Преди миг го крепеше яростта, могъщо оръжие на силните мъже, крепеше го отчаянието, последна опора в предсмъртните мъки, коятом е карала титаните да се катерят към небето и Аяякс да вдига пестник срещу боговете". Този цитат, предшестващ полудяването на Вилфор (чието описание и до днес ме удивлява. Не съм сигурен дали преминаването на човешкия разсъдък от нормално в ненормално състояние може да се опише по по - добър начин), дава една странна перспектива за смъртта на Аякс. Според някои той влиза в морето и точно преди да бъде погълнат от вълните вдига юмрук срещу боговете, според други - той се пронизва с меча, подарен му от Хектор, след схватката между двамата. Друга измислица от филма - слугинята на Ахил убива Агамемнон - доста дързък скок от съдържанието на Илиада. В действителност всички знаем коя е Клитемнестра, кой е Орест и Антигона.
Другото, което ми направи негативно впечатление от филма, е отсъствието на ключови герои. Изобщо опитът този невероятен епос да се предаде за 2 часа винаги е обречен на неуспех. В бъдеще бих се радвал на екранизация, подобна на тази на "Властелинът на пръстените", защото Омир е сътворил нещо толкова значимо, че би отнело цял живот мислене на режисьорите да измислят начини, по които да ни пренесат изцяло в приказния свят на Нестор, Приам, Патрокъл, Терсит и др.
Пропуснах да отбележа всъщност, че много харесва и образа на Хектор. Като че ли сблъсъкът между двамата илюстрира типично човешки двубой между двама почти равностойни противници (Аякс е бил много по - силен и страховит
А що се отнася до екранизацията на Илиадата (говоря за тази с Брад Пит), то мога да кажа, че филмът не беше лош, но всичко беше твърде, твърде американизирано. Според мен ако следваше стъпка по стъпка сюжета на Илиадата, филмът би станал по - интересен. Вместо това фабулата на епичното произведение на Омир е не само нарушена, а и напълно отсъства. Да не говорим, че Хектор убива Менелай (
Другото, което ми направи негативно впечатление от филма, е отсъствието на ключови герои. Изобщо опитът този невероятен епос да се предаде за 2 часа винаги е обречен на неуспех. В бъдеще бих се радвал на екранизация, подобна на тази на "Властелинът на пръстените", защото Омир е сътворил нещо толкова значимо, че би отнело цял живот мислене на режисьорите да измислят начини, по които да ни пренесат изцяло в приказния свят на Нестор, Приам, Патрокъл, Терсит и др.
- Of course not!
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Някой от класическа филология няма ли да се включи.
Или от новогръцка и българска, и там ги учат
А като малка имах една голяма книга с гръцки митове и легенди. Четях си я нощем. От тогава съм убедена, че под леглото ми има Цербер.
Или от новогръцка и българска, и там ги учат
А като малка имах една голяма книга с гръцки митове и легенди. Четях си я нощем. От тогава съм убедена, че под леглото ми има Цербер.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Тъкмо загрях и...ентусиазмът на форумците се изпари. 
- Of course not!
- Amellie
- Постоянно присъствие
Crematory написа:Някой от класическа филология няма ли да се включи.
![]()
Или от новогръцка и българска, и там ги учат![]()
Да, и там ги учат, уж. Направо ме е срам, че вече някои моменти от гръцката митология ми се губят, а не беше толкова отдавна времето, когато си взех изпита...
Доколкото си спомням, самата Троянска война е замислена от Зевс, който вече не можел да търпи нечестивия човешки род и искал да го изтреби. За тази цел боговете решили да изпратят на земята невиждана красота- Елена, която подобно на Пандора, да доведе хората до самоунищожение.
Предисторията на повода за обявяване на война е гневът на богиня Ирида, провокиран от факта, че само тя не е поканена на сватбата на Пелей и Тетида /т.е - родителите на моя любимец Ахил, за раждането на когото също има няколко пророчества.../
Като цяло в тези митове има толкова много пророчества, че сигурно на Софокъл и Еврипид хич не им е било трудно после да си служат с трагическа ирония, докато си пишат трагедиите.
Както и да е. Това май не е съвсем по темата.
Аякс Теламонид ми направи достатъчно силно впечатление, че да го запомня. Съгласна съм с camel относно боя му с Хектор-- ако мога да се изразя не съвсем филологически--поведението и на двамата е някак не "типично настървено за кръв", а по-човешко.
Относно Ахил, бих искала да кажа, че аз харесвам неговия образ поради факта, че той е наясно със собствената си обреченост, но въпреки това решава, че иска да постигне най-ценното за времето си- вечната слава- и до край продължава да се бори за нея. Според пророчеството, което по-горе споменах, Ахил е трябвало да бъде син на Тетида от самия Зевс и по-късно да го изгони от Олимп и да заеме мястото му. Научавайки за това обаче, боговете / или май беше самия Гръмовержец /решават да дадат Тетида за жена на героя Пелей и по този начин да предотвратят раждането на новия бог. В този случай Ахил има избор- да се крие и да остане жив достатъчно дълго, или да умре млад в борба, обезсмъртявайки името си. За т.нар "ахилесова пета" също има две версии / поне аз за толкова знам/- едната е, че като дете Тетида денем го мажела с амброзия, а нощем го слагала в огън, като го държала само за едната пета, останала поради това незакалена, а другата е, че държейки го по същия начин го потапяла в реката на безсмъртието Стикс.
Неслучайно "Илиада" започва с възпяването гнева на Ахил. Отнемайки му Бризеида, Агамемнон всъщност му отнема нещо много по-ценно- неговата войнска чест. Знаейки че е обречен да загине пред стените на Троя, Ахил не може да си позволи да умре унижен от сина Атреев, затова той моли за помощ майка си. Затова и нарежда на мирмидонците да се оттеглят от битката в знак на протест.
Смъртта на Патрокъл, убит от Хектор, е ключов момент в творбата. Именно поради жестокостта, с която принцът на Троя убива младежът, Ахил търси жестоко отмъщение. Съгласна съм, че Бързоногия осквернява трупа на врага, с което нарушава войнските си принципи. Но в античната литература подробните описания на жестокости са нещо съвсем нормално / за пример мога да посоча т.нар "Атреев пир", който и до ден днешен ме кара да настръхвам от отвращение/. Важно е обаче да подчертая в защита на своя любимец, че той все пак връща трупа на Хектор на стареца Приам и му позволява да го погребе по обичая...
А относно "Троя", то се знае, че няма никакво място за сравнение с "Илиада"-- всичко е по американски натъкмено и нагласено, но все пак става за гледане, абстрахирайки се от Омировия текст. А Брад Пит, поне за мен, е идеалният Ахил-- аз точно така си представям сина Пелеев...
Последно промяна от Amellie на 28 Май 2008, 01:17, променено общо 1 път.
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
като в затоплени легла,
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
И аз.Amellie написа:[color=#000000 А Брат Пит, поне за мен, е идеалният Ахил-- аз точно така си представям сина Пелеев...Crematory написа:Някой от класическа филология няма ли да се включи.
![]()
Или от новогръцка и българска, и там ги учат![]()
![]()
![]()
[/color]
edit: цитатът беше съкратен, Мила
- Of course not!
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не е бил толкова грозен
.
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Айде да цитирате само нужната ви част от мнението, а не чаршафи?!
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Темата замря, а това не е хубаво. Я да ви питам какво знаете за Аякс Ойлеев. Защо Атина Палада го намразва след края на войната и какво се случва с него по време на завръщането му от Троя?
- Of course not!
- Amellie
- Постоянно присъствие
Аякс Ойлеев, известен още като Малкия Аякс, по време на превземането на Троя изнасилва дъщерята на Приам и Хекуба-пророчицата Касандра. Тъй като преди това девойката е потърсила закрила в храм на богиня Атина, Аякс Ойлеев си навлича божествения й гняв. По време на завръщането му от Троя към неговото царство- Локрида, Атина изпраща буря да потопи кораба му и така го убива.
Не вийте, псета, аз не съм видение,
като в затоплени легла,
като в затоплени легла,
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Доколкото аз знам бурята разбива кораба му, но с помощта на Посейдон Ойлеев се спасява и бурята го изпраща на скалите на един пуст остров. Допускайки грешката да се определи за толкова могъщ, че и боговете да не могат да го убият, той си навлича гнева и на Посейдон и това се оказва фатално за участта му и Аякс умира именно на скалите, убит от огромна вълна.
- Of course not!
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Хмм...а какво ще кажете за войната между боговете? И...кои са ви любимите богове от епоса.
Моите са два - Аполон и Афродита. Не харесвам ролята, която изиграват в Илиада Атина Палада и Хера.
Моите са два - Аполон и Афродита. Не харесвам ролята, която изиграват в Илиада Атина Палада и Хера.
- Of course not!