Кандидати за международни отношения
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- slvn
- В началото бе словото
Re: Кандидати за международни отношения
абе тва за момчетата е вярно,ама за историята... по др предмети е обратното...
пък и не е като да не сме го знаели от началото още,ама се хванахме на хорото 
Imfuckinpossible is nothing... =]
-
densyyy
- В началото бе словото
според мен наближаването на изпита не трябва да ни изнервя, а да ни бъде стимул. Все пак отиваме с нагласата (поне аз де не знам за другите) да видим как е на изпита, а ако имаме късмет, защото съм сигурна че всички са учили, ще изкараме. Няма нищо страшно, все пак имаме втори шанс през юли.
P.S. може ли когато излезе разпределението, някой от вас да даде линк
P.S. може ли когато излезе разпределението, някой от вас да даде линк
Искаш всичко и веднага, а получаваш нищо и то постепенно 
И аз имам много голямо желание да дипломатствам ,но с испански език ,така че ако някой се готви със същото плс да пише едно ЛС защотото имам няколко въпроса 
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Повечето от тях ще се преориентират към тъмната страна на ЮФ - Правото...dimage написа:Зайчета...зайчета...зайчета... ммм обичаааам зайчета![]()
![]()
![]()
Аз ше се нарадвам на повече зайчета, Пламена, муххахахха
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
по принцип рядко пиша във форуми, но искам да изясня все пак какво е положението в СУ и по-специално в МО. истина е, че няма дисциплина, няма никаква организация, пове4е от половината изпити са пародия, оценките не зависят от това какво си научил, а от късмет, учи се от всичко по малко, но нищо сериозно. уж трябва да се учат езици.но това, което става всъщност е, че нищо ново не се научава, а само се забравя (разбира се, ако не се занимавате сами ИЗВЪН СУ). но най-лошото е, че колегите ви няма да са това, което може би очаквате. не искам да обиждам хората в МО, но трудно може да се сприятелиш наистина с някой. те си знаят защо. аз уча МО и го знам това от опит, знам какво мислят и моите колеги, знам какво всъщност се случва и че то никак не е хубаво. и аз като сегашните кандидат-студенти избрах да уча МО,беше ми първо желание, хареса ми програмата на специалността. така или иначе почти нищо не се учи (за разлика от ученето за влизане). а който си мисли, че ще стане дипломат, защотоо е учил МО много се заблуждава. по-добре се ориентирайте към нещо по-практично и по-смислено.
п.с. едва ли ще ме послушате, защото вече сте го решили, но бях длъжна да ви споделя това, а има и още много неща, които ви спестих
п.с. едва ли ще ме послушате, защото вече сте го решили, но бях длъжна да ви споделя това, а има и още много неща, които ви спестих
- freaky_girl
- В началото бе словото
По принцип е вярно, че зависи от амбицията на човека, ама като видиш абсолютен хаус и няма никаква мотивация (не че съм потърпевша на тази ситуация), ти се отщява да учиш и правиш каквото и да било. Хубаво е, че има противоположни мнения по въпроса, но това още повече обърква и без това обърканите бъдещи кандидат-студенти
И ако наистина МО не е това, за което го мислим, какво е, по дяволите, защото ще излезе, че всичко е балони и облаци. Ако в СУ положението е толкова зле... какво остава за другите университети!
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
В мойтата специалност главния изпит е много обективен. Винаги и към всички.dimage написа:Хм аз уча три езика... и мога да кажа че само английския не бива, иначе испанския и френския са си на доста добро ниво! Организацията като цяло в СУ много куца, не е само в ЮФ ... А относно приятелствата що за тъп въпрос е повдигнат... т.нар "сприятеляване" е изцяло индивидуално... в смисъл как можеш да кажеш, че хората са еди какви си... Като контра на горното мнение ще споделя че аз си имам доста добри и стойностни колеги, хора на които съм и ще разчитам каквото и да става.. Друг е въпроса ако си темерут и асоциален....
И вярно е не всички ще станат дипломати... но и от всяка специалност няма 100% релизация...
В крайна сметка на който не му отърва да се мести от СУ.... И ако си мислите че изпитите някъде изобщо в университет в България са обективни... значи сте в жестока заблуда! Всичко зависи от това колко амбициран е човек... И все пак колеги да не забравяме че по-голямата част от академичното образование е самостоятелна!!!
До специалност е по-скоро, а не университет.
Всъщност, който му се учи наистина международни и му се става дипломат -> МГИМО.
medicate, medicate
ОФФ;
Dimage аз май имам излишна пералня; но е далеч
Dimage аз май имам излишна пералня; но е далеч
В този фалшив свят, хората копнеят за нещо истинско.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Че това лошо ли е?истина е, че няма дисциплина, няма никаква организация, пове4е от половината изпити са пародия, оценките не зависят от това какво си научил, а от късмет
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
имам едно въпросче...миналата година колко човека са приели СУ с тази специалност? този година бройката горе долу същата ли ще е?
Хе-хе, аз съм от десетината... 
-
Vel
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Съжалявам всеки, който поставя бъдещето си в зависимост от писания по разни форуми.
That being said, ще споделя своето субективно мнение. Не претендирам да знам твърде много за процеса на обучение в други университети, затова ще се концентрирам главно върху МО в СУ.
Ще започна с най-неприятната поне за мен черта, а именно организацията и администрацията. Последната смята, че сте тук заради нея, а не обратното, и се държи, както го е правела през "зрелия" социализъм. То и лицата са същите де. А както някой спомена по-нагоре, в началото лекциите са в зала за 60 човека, а желаещите да присъстват на тях обикновено са двойно повече. Все пак тази тенденция след 8ми декември значително намалява, но оставя изключително неприятни първи впечатления.
Програмата е разнообразна, но е далеч от идеалното. Снижили са практическата насоченост, а някои важни дисциплини като протокол са изместени в магистратурата. Всъщност преценете сами: http://www.law.uni-sofia.bg/Spec/MO/default.aspx
Твърдението, че лекторите са безхаберници, е несъстоятелно. Вярно е, че има и такива, но те са единици. За първата година бих поставил трима под тази категория, а в нейния антипод - изключителните преподаватели - четирима. Останалите 4-5 влизат в "златната среда". Все пак имайте предвид, че това не е даскал в гимназията - в задълженията му влиза това да проведе лекционен курс и впоследствие изпит, не да отделя внимание на всеки поотделно.
Изпитите, в голямото си мнозинство са устни, и при такъв няма как да няма доза субективизъм. Но далеч по-неприятни са писмените, при мнозинството от които става изключително грозно преписване, отговорът от страна на преподавателите на което е оценяването "на купчинки".
Като абсолютно несъответствие с истината бих окачествил твърдението, че, видиш ли, нямало с кого да се сприятелиш. В специалността има достатъчно хора с различна нагласа, интереси и пр., че винаги да си намериш 'другарче'. Естествено, ако не намираш за по-интересно да седиш в ъгъла и да се самосъжаляваш.
Относно реализацията, самият факт, че само СУ, УНСС и НБУ бълват повече от 300 души завършили тази специалност годишно, би трябвало да показва какво несъответствие има между търсенето и предлагането, т.е. не смятам, че ще е лесно. Но ако бъдещата реализация е водеща при избора ви на специалност, по добре да се насочите към ФМИ. Казвам го сериозно и без каквато и да е ирония.
В края на краищата, това колко и в какви области ще напредвате, зависи само от вас. Нещата не са черно-бели, и на фона на това какви специалности и ВУЗове има в страната, МО е елитна специалност. Ако сложим абсолютна скала обаче, тя едва ли ще попадне в тази категория.
Ще завърша с това, с което започнах, а именно че съжалявам всеки, който поставя бъдещето си в зависимост от писания по разни форуми. Решението е само и единствено ваше и няма да засегне буквичките на екрана, които са индивидите от форума за вас.
That being said, ще споделя своето субективно мнение. Не претендирам да знам твърде много за процеса на обучение в други университети, затова ще се концентрирам главно върху МО в СУ.
Ще започна с най-неприятната поне за мен черта, а именно организацията и администрацията. Последната смята, че сте тук заради нея, а не обратното, и се държи, както го е правела през "зрелия" социализъм. То и лицата са същите де. А както някой спомена по-нагоре, в началото лекциите са в зала за 60 човека, а желаещите да присъстват на тях обикновено са двойно повече. Все пак тази тенденция след 8ми декември значително намалява, но оставя изключително неприятни първи впечатления.
Програмата е разнообразна, но е далеч от идеалното. Снижили са практическата насоченост, а някои важни дисциплини като протокол са изместени в магистратурата. Всъщност преценете сами: http://www.law.uni-sofia.bg/Spec/MO/default.aspx
Твърдението, че лекторите са безхаберници, е несъстоятелно. Вярно е, че има и такива, но те са единици. За първата година бих поставил трима под тази категория, а в нейния антипод - изключителните преподаватели - четирима. Останалите 4-5 влизат в "златната среда". Все пак имайте предвид, че това не е даскал в гимназията - в задълженията му влиза това да проведе лекционен курс и впоследствие изпит, не да отделя внимание на всеки поотделно.
Изпитите, в голямото си мнозинство са устни, и при такъв няма как да няма доза субективизъм. Но далеч по-неприятни са писмените, при мнозинството от които става изключително грозно преписване, отговорът от страна на преподавателите на което е оценяването "на купчинки".
Като абсолютно несъответствие с истината бих окачествил твърдението, че, видиш ли, нямало с кого да се сприятелиш. В специалността има достатъчно хора с различна нагласа, интереси и пр., че винаги да си намериш 'другарче'. Естествено, ако не намираш за по-интересно да седиш в ъгъла и да се самосъжаляваш.
Относно реализацията, самият факт, че само СУ, УНСС и НБУ бълват повече от 300 души завършили тази специалност годишно, би трябвало да показва какво несъответствие има между търсенето и предлагането, т.е. не смятам, че ще е лесно. Но ако бъдещата реализация е водеща при избора ви на специалност, по добре да се насочите към ФМИ. Казвам го сериозно и без каквато и да е ирония.
В края на краищата, това колко и в какви области ще напредвате, зависи само от вас. Нещата не са черно-бели, и на фона на това какви специалности и ВУЗове има в страната, МО е елитна специалност. Ако сложим абсолютна скала обаче, тя едва ли ще попадне в тази категория.
Ще завърша с това, с което започнах, а именно че съжалявам всеки, който поставя бъдещето си в зависимост от писания по разни форуми. Решението е само и единствено ваше и няма да засегне буквичките на екрана, които са индивидите от форума за вас.
- blackout
- Летящите Пръсти
- Специалност: право
- Курс: трети
Абе ти направо вдигна завесата бе пич
Браво! Готин пост, съдържателен.
Имам само един въпрос дето ми са върти...Кво значи тва оценяване на купчинки, че някак си не можах да го осмисля?
Имам само един въпрос дето ми са върти...Кво значи тва оценяване на купчинки, че някак си не можах да го осмисля?
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
- blackout
- Летящите Пръсти
- Специалност: право
- Курс: трети
хах начи до късмет
Ами купчинка 2 има ли?
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Естествено, че има. Даже много често купчинките са за 2 и 3, поне в ЮЗУ се случва така.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.