Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
Да,но ме приеха археология и тази година се боря отново за право.
Между другото съм 100 % сигурна че мисията на Драган Цанков и Марко Балабанов влиза,не само защото го има в моята тема,ами защото когато се обадих на учителя ми той веднага ме попита дали съм ги писала.
vasileva_n написа: и там казваха че всъщност хан Аспарух и прабългарите били християни вие какво мислите по този въпрос ?
Твърдо НЕ.Доказано е,че почитат бог Тангра (те са "монотеисти" или "близо до монотеизма") ; жрецът им се нарича шаман,а храмът - капище ; прилагат жертвоприношение - нещо МНОГО НЕ ХРИСТИЯНСКО ; развит е тотемизмът , вярват и в "орендата"..... за тези неща в историографията НЯМА спор.
Най-вероятно са казвали,че НЯКОЙ от тях са приели християнството,което е логично поради взаимосъжителството им с византииците,които са заварили на Балканите.Но каква е съдбата на тези християни казаха ли? Според мен същата като на Енравота (първият син на Омуртаг) !!!!
Някъде четох, че е намерено едно единствено писмено свидетелство, че почитат Тангра (май някакъв надпис от Омуртаг) ...
You know when you're a kid and catch bugs and put them
in a jar, you poke breather holes in the lid...
So I figured that maybe the stars above us in the darkness
aren't stars but breather holes in a much larger jar...
vasileva_n написа: и там казваха че всъщност хан Аспарух и прабългарите били християни вие какво мислите по този въпрос ?
Твърдо НЕ.Доказано е,че почитат бог Тангра (те са "монотеисти" или "близо до монотеизма") ; жрецът им се нарича шаман,а храмът - капище ; прилагат жертвоприношение - нещо МНОГО НЕ ХРИСТИЯНСКО ; развит е тотемизмът , вярват и в "орендата"..... за тези неща в историографията НЯМА спор.
Най-вероятно са казвали,че НЯКОЙ от тях са приели християнството,което е логично поради взаимосъжителството им с византииците,които са заварили на Балканите.Но каква е съдбата на тези християни казаха ли? Според мен същата като на Енравота (първият син на Омуртаг) !!!!
Това ,че върховният бог на прабългарите бил Тангра е недоказано.Има само едно място ,на което пише нещо свързано с Тангра в Дунавска България и това,мился че беше един от надписите на Мадара.До колкото си спомням пишеше,че хан Омуртаг принесъл в жертва "Таг..ран".Според историографията,това означава,че Омуртаг принесъл в жертва ,нещо си ,в името на Тангра. На древния ирански език,Тагран означава кон,т.е. спокойно може да се каже ,че Омуртаг е принесъл в жертва кон (стига да приемем ,че прабългарите имат сармато-персийски произход).Тезата,че Тангра е върховният бог на българите е подкрепяна яростно от историците,привърженици на теорията за тюркския произход на прабългарите. Според много историци прабългарите не са имали върховен бог.
МЕЧКАТА СЕ МИЕ,ЧИСТИ
В ПОТОЦИТЕ СРЕБРИСТИ.
ИМА ЛИ ЗА ТЕБЕ ПРЕЧКА
ДА ПОСТЪПВАШ КАТО МЕЧКА ?
Yazo написа:Според много историци прабългарите не са имали върховен бог.
Добре,едната част историци защитават тезата,че върховния Бог е Тангра,другите са на мнение,че нямат върховен Бог,т.е. и в двате случая - не са християни. -> благодаря за оточнението покрай бизнеса на Тангра,но все пак май не греша,че не са християни.
Не са християни естествено.Всъщност,съществува недоказана версия,че Кубрат гостувал на император Ираклий в Константинопол(635г.),където пожелал да приеме християнската религия,но дори и това да е вярно,не вярвам религията да е била наложена на останалата част от населението.Също така се предполага ,че и хан Тервел е християнин
МЕЧКАТА СЕ МИЕ,ЧИСТИ
В ПОТОЦИТЕ СРЕБРИСТИ.
ИМА ЛИ ЗА ТЕБЕ ПРЕЧКА
ДА ПОСТЪПВАШ КАТО МЕЧКА ?
аз също знам, че Кубрат е бил покръстен, тъй като в гроба му са открити кръстни знаци. за тервел също съм учила, че по всяка вероятност е бил християнин, тъй като му е дадена титлата кесар, която е втора във византийската йерархия и не се е давала на езичник или варварин
Behind every great woman there is a man cheking out her ass!
Браво,на всички,които са си научили уроците.
Хайде да говорим по същество-МОЛЯ КОЙТО ИМА НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ кога ще излезнат,да сподели инфото. ,трябва ми да знам за да си предвидя други неща...Благодаря предварително!
vasileva_n написа:Относно информацията за резултатите едва ли някой знае с точност кой ден излизат.
Все ще се намери някой вътрешен,който има роднина проверяващ! (или някой,на който 3-тия му братовчед (от бащина страна)-познава човек,който има приятел на който гаджето му познава на квестора дъщерята...)
Ако се намери такъв човек да ми пише ако иска на ЛС,ще съм много благодарен!
Хора,кажете какво ви казаха на вас квесторите?На нас ни казаха,че трябва да оградим в скоби това,което искаме да задраскаме.Демек да не задраскваме нищо ,а само да ограждаме в скоби.Обаче сега като се замисля това може да се санкционира,защото понякога в скоби съм писал важни неща.Какво мислите?
^KeN^ написа:Хора,кажете какво ви казаха на вас квесторите?На нас ни казаха,че трябва да оградим в скоби това,което искаме да задраскаме.Демек да не задраскваме нищо ,а само да ограждаме в скоби.Обаче сега като се замисля това може да се санкционира,защото понякога в скоби съм писал важни неща.Какво мислите?
На нас пък ни казаха да си драскаме хубаво отгоре именно за да не изглежда като допълнителна информация в скоби....