Най-НЕлюбим поет/писател ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Най-НЕлюбим поет/писател ?

Мнение от rueva »

Ами сега?! :shock: Без храни, моля! :roll:

аз най-мнохо не харесвам Дебелянов. Ужасен ми е. Всичките му творби ми се виждат екнакви, депресиращи и замечтани. Честно, ако някога се запозная с такъв индивид, едва ли ще го понеса :D

едит: оооо забравих за съществуването на най-нелюбимия - Славейков джуниър. Нумбер уан по необич от моя страна.

а сега Вие...
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Най-НЕлюбим поет/писател ?

Мнение от camel »

Хахахааааааааааааа супер!!!
Твърдо "не като не ми харесват" от моя страна на Славейков (Пенчо), Елин Пелин, Валери Петров, Гео Милев, Елисавета Багряна от българските. От чуждите...хммм да кажем Франсоа Вийон (голям женкар и поет - но не ме грабва творчеството му) и като се замисля май няма други от чуждите... :shock:

И понеже не споделих защо не харесвам тези български автори: ето и аргументацията ми:
- Славейков - голям модернист в българката литература, голям човек. Не знам дали някои от вас знаят, но Славейков е бил на път да се сдобие с нобелова награда за превод на едно известно произведение (няма да казвам кое е то - досетете се сами) Като говорим обаче за личните ми впечатления от творчеството му имам чувството, че влиянието му от Ницше се усеща твърде много, а самият Пенчо се губи на много места. Иначе творби като 'Сърце на сърцата", "Симфония на безнадеждността", "Cis moll", "Неразделни", "Луд гидия", "Микеланджело" са изклучителни по своето значение за българската литература, но не са успявали никога да ми въздействат. А и според мен конфликтът, в който Пенчо влиза с Вазов, е бил доста излишен и ненужен.
- Елин Пелин - сюжетите на 90 % от произведенията на автора се развиват в малки крайни селца. И макар Пелин да фокусира вниманието ни върху човешкото преживяване, тези селски картини, които описва, са ми доста неприятни и до болка натрапчиви.
- Валери Петров - страхотен като преводач, но като писател - не!
- Гео Милев - още един голям българин. Невероятен преводач, добър художник, но отново с творчество, което според мен остава в сянката на стихотворенията на Смирненски. След като прочетох тях Гео и "Септември" просто не ми въздействаха.
- Елисавета Багряна - от нея няма 1 стихотворение, което да ми е харесало. Не мога да кажа защо. Просто така се получава. :?
Последно промяна от camel на 12 Май 2008, 21:38, променено общо 3 пъти.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
tinglit
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от tinglit »

Да, "Славейков джуниър" определено води класацията по необичаност.Дебелянов също.А от чуждите не мога да понасям Гертруд Щайн (или Стийн).
...Work smart, not hard!...
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

Славейков 2 - Елин Пелин - Дебелянов - Багряна....други не се сещам сякаш...ама тея направо бууууммммм
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
tinglit
Пишете, о, братя
Специалност: Право

Мнение от tinglit »

Пропуснах и Далчев.... :? Къща, прозорец, болница, портрети.....Всичките му стихотворения ми изглеждат еднакви. :? :shock:
...Work smart, not hard!...
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология

Мнение от bubbly_water »

ааа мене той ми е забавен и представа си нямам защо
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
frozen_flower
В началото бе словото

Мнение от frozen_flower »

Много са,но моята лична класация е оглавена от Далчев-смърт,прах,самоубийства и депресия лъхат от стиховете му....,много ме дразни!След него Гео Милев и Пенчо Славейков :x
inna
От дъжд на вятър

Мнение от inna »

Като поезия и на мен Далчев не ми харесва особено- мнооооого песимизъм има, твърде много смятам...Но за анализиране е лесен...иначе най-неприятен ми е Славейков... :|
Аватар
jolly_f
Да живей словото
Специалност: Английска филология

Мнение от jolly_f »

yesssssss! Добре, че се е сетил някой за такава тема :)
И на мен Длачев ми е най-противен. Надявам се, че няма да се падне и тази година. Само като прочетох "и аз ще се изплезя на света,/ обесен върху черния прозорц.", ми стана ясно, че става въпрос за дълбока депресия... А на света много му пука, че той ще се обеси и ще се изплези даже. :lol: Яворов, Славейков и Дебелянов пасти да ядат в сравнение с него...
Славейков не го харесвам особено, но поне творбите с фолклорни мотиви са си N1 :) Гео Милев, Багряна(добре, че я няма в конспекта), а също и онзи откачения Кирил Христов също не ми харесват с техните идеи...
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Нищо не разбирате от елитарна поезия :P . Славейков е дъ бест!

Камел, не, че нещо лично, ама... на мен пък никак не ми се нравят комунягите (Смирненски и особено Вапцаров, изключение прави само Гео и още един - двама... донякъде). Вапцаров лично ми е най - противен от всички. Никакво чувство за рима, форма, изграждане на едно лирическо произведение, абсолютна липса на свежи и оригинални идеи (неее, миризмата на "лук и вкиснало" не се брои), няма грам изтънченост в стиха, никакъв по - особен, дълбок смисъл. Поезията му не подтиква дори към размисъл. Бозава история.
Що се отнася до Смирненски - уважавам го заради начина на писане и изразните средства (казвала съм, СимволизЪмът ми е слабост :) ), но идеите му... неееее :lol: .

Не харесвам Багряна. Прекаленият позитивизъм не се отразява добре на нервната и храносмилателната ми система :lol: .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

Аз съм много негативно настроена към символистите :) Изключително съм подразнена от Дебелянов и Смирненски(революцийонната тематика в частност).Вапцаров много ме радва ,в него има една особена искресност , която за съжаление не откривам в никой друг автор в такава степен.И Пенчо ме радва , но все още не мисля ,че съм добре подготвена за него ,но за четене ми е много симпатичен .ОООООООО , аз пропуснах да спомена колко мразя батко Яворов .Чудя се какво му харесват на ,,тоя черен чирпански циганин''(по думите на Пенчо Славейков) .
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

bubbly_water УО! Че какво не му харесваш на Елин Пелин ?Не подозирах , че накой може да не го харесва . :shock:
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Мен пък Далчев ми е от любимците! Какво като е песимистично творчеството му, то и светът не е много позитивен, особено в наши дни.
По-скоро не харесвам Гео Милев, Димчо Дебелянов и Вапцаров.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Не обичам да чета Гео Милев и Багряна. От писателите - Блага Димитрова с голяма преднина. Не знам защо. Просто не мога да възприема стила й, явно.

OFF:
Пенчо Славейков написа:Тоя черен чирпански циганин
Хмм, това си е за бан. При следващо подобно мнение срещу потребителя Яворов или друг потребител следва бан по IP. :lol: :lol:
Изображение
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Boromir аз просто цитирах Пенчо Славейков негов си е бана :roll: .
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”