Кой е любимият ви поет/писател и защо?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Re: Кой е любимият ви поет/писател и защо?
Господинов става за четене на македонски в тоалетната...
(тоя пост утре ще го допиша,просто не можах да се въздържа сега)
(тоя пост утре ще го допиша,просто не можах да се въздържа сега)
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
-
densyyy
- В началото бе словото
Харесвам Ботев заради силния му революционен дух, който се усеща във всяка негова творба. А също така любимец ми е Дебелянов. Не мога да кажа точно защо, но има нещо в неговите творби, което ме приблича и кара да мечтая

Искаш всичко и веднага, а получаваш нищо и то постепенно 
-
ophidia
- В началото бе словото
- Специалност: Биология
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Най-много харесвам Багряна
Други български поети, които харесвам са Далчев, Лилиев, Яворов, от писателите - Йовков. Освен балканска, харесвам и европейска поезия.
Харесвам сръбската поетеса Десанка Максимович, поето Раде Драйнац, писателя Иво Андрич, гръцкият писател Никос Казандзакис и пр. Много харесвам и трагедиите на Шекспир, както и античните драми - особено любима ми е Антигона.

Други български поети, които харесвам са Далчев, Лилиев, Яворов, от писателите - Йовков. Освен балканска, харесвам и европейска поезия.
Харесвам сръбската поетеса Десанка Максимович, поето Раде Драйнац, писателя Иво Андрич, гръцкият писател Никос Казандзакис и пр. Много харесвам и трагедиите на Шекспир, както и античните драми - особено любима ми е Антигона.
"Some people look at things the way they are and say, 'Why?' I see things the way they never were and I say, 'Why not?'"
Robert Kennedy
Robert Kennedy
И няма как да се осъществят.Clandestine написа: Те са мечтатели и радатели за един социум и манталитет, които реално никога не се осъществяват в човешката история.
Това може да се отнася за Ботев и неговите имагинерни виждания и него не мога да го обвинявам,но Вапцаров,Смирненски и Гео Милев са живели в съвсем различен период.По времето когато тримцата са писали болшевишката революция вече е била факт-на целия свят са били известни милионите убити в съветски концлагери,от глад или просто разстреляни като неудобни на режима.Да ме извиняват тези,които харесват тримата,но да се подкрепя тази античовешка идеология при тези обстоятелства е отвъд моите разбирания.Те не са политическите "ковачи" на видяния в България тоталитарен социализъм, а писатели и идеалисти. Хора, които не говорят за света такъв, какъвто е бил, нито за такъв, какъвто е, а такъв, какъвто трябва да бъде.
И са хора с яростно, критично - и много талантливо - перо, писало за скотските години, които са преживели и на които са станали жертви.
"Скотското време" е описано като такова,защото е най-лесно да демонизираш настоящето до краен предел с цел да си оправдаеш вижданията.Какво по-точно е лошото в това да унищожиш изродите,които радеят за падане на границите,унищожението на държавата като естествена структура и превръщане на всички народи,включително и твоя,в една безродническа биомаса на "всеобщо братство"?!Не виждам нищо ненормално в потушаването на Септемврийското въстание и това на немските комунисти,отразено в "Йохан".
Е да,ако вярваш на евтината им пропаганда ще си мислиш,че България е била "капиталистическа кочина"jolly_f написа:В България по онова време е имало див капитализъм и хората са умирали от глад, а други са живеели в лукс на техен гръб... Много ясно, че всички ще се обърнат към социализма, който обещава по-добър живот!
Но каквото и да си говорим тримата ще трябва да се учат и възхваляват на изпита.Просто няма друг начин.
- Clandestine
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Чел съм мемоари на човек от онези години - не знам син ли е бил, червен, бял или светложълт, но не са цветисти.TsarBoris написа:Свободна си и да попиташ произволен възрастен човек,живял по царско време(стига да не е червен),и ще видиш какво ще ти каже за живота тогава.

Тук не си прав, с добра и основана критика също се движиш напред.TsarBoris написа:Но каквото и да си говорим тримата ще трябва да се учат и възхваляват на изпита.Просто няма друг начин.
Последно промяна от Clandestine на 14 Май 2008, 22:18, променено общо 1 път.
Come, my raven, it could be a lark.
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Да, но есето е по-толерантна форма за писане. А и не може да се разчита винаги на адекватни проверители, които да оценят провокацията в дадена тема, била тя и обоснована. Все пак когато ти падне този късмет - радвай се. Срещала съм го с критика за чуждестранен автор (по случайност много сходен с Далчев) и прави чест както на оспорващия, така и на оценителя. Нали основната идея на литературната критика е непредубеден анализ на достойствата и недостатъците на творчеството, без лични пистрастия? Уви поняког аи само на теория...
По темата - Дамян Дамянов много ми пасва на психозното състояние напоследък. Както с поезията, така и с прозата.
По темата - Дамян Дамянов много ми пасва на психозното състояние напоследък. Както с поезията, така и с прозата.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- Clandestine
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Знам ли - без пристрастие, без лично отношение ти не правиш литературна критика, ти изреждаш някакви научни анализи по текста. Със своето бездушие те по-скоро бягат от сърцевината на литературата, отколкото да се доближават до нея в изчерпателността си.inc написа:Нали основната идея на литературната критика е непредубеден анализ на достойствата и недостатъците на творчеството, без лични пистрастия? Уви поняког аи само на теория...
Come, my raven, it could be a lark.
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Предполагам, че си прав. Мисълта ми беше, че това се иска от "изпитната" критика. Защото малко хора търсят връзката на изказана в съчинението лична критика с литературата в нейната същина. Предполага се, че трябва да докажеш компетентост, преди да оценяваш на свой ред утвърдени вече автори. Друг е въпросът дали ни харесва или не и доколко е редно такова разбиране и респективно - оценяване. Въпрос на факти.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Елин Пелин, Далчев, Йовков, Вазов(донякъде) са ми сред фаворитите.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.