КСК 2008 - САМО история

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Re: КСК 2008 - САМО история

Мнение от babangida »

Ема то това с Търпимир е повреме на на съюза на България с Великоморавия, а след това през 862-63 вече се оформят нови политически съюзи- от едната страна България и Немското кралство, а от другата- Византия, Великоморавия, Сърбия и Хърватия. И тогава се през 863 България и немското кралство обявяват война и на Великоморавия, която е успешна, но не така стоят нещата със Сърбия. Тя тази война някъде я пишат даже 870 или 880г, ама аз я знам 863г.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

explorer написа:
inna написа:Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече :wink:
Това е вярно. Темата не се дава така, пък и не се е и давала. Това разделяне е безсмислено, защото, както вече споменах, дейността на Кирил и Методий и учениците им е неизменна част от темата за християнизацията на България, защото нуждата от литургична книжнина вплита тяхното дело в нашата история. И наистина може да се обясни накратко. Аз също нямам отделна тема за славянската писменост и култура и съм питал изрично дали ще я отделят като самостоятелна тема. Отговорът беше "не".
Е значи като се падне тема Християнизация на БД какво пишем, отначало накратко войните на Борис, след това причини и предпоставки за приемането на християнството, самото приемане, борбата за самостоятелна църква, и след това какво пишем за Кирил и Методий.

Айде, ако някой не го мързи, да напиши структурата на така зададената тема
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

babangida написа:Ема то това с Търпимир е повреме на на съюза на България с Великоморавия, а след това през 862-63 вече се оформят нови политически съюзи- от едната страна България и Немското кралство, а от другата- Византия, Великоморавия, Сърбия и Хърватия. И тогава се през 863 България и немското кралство обявяват война и на Великоморавия, която е успешна, но не така стоят нещата със Сърбия. Тя тази война някъде я пишат даже 870 или 880г, ама аз я знам 863г.
На мен ми е дадена като 853 или 863 или 870 или 880, но не променяла съществено хода ан събитията и нямала голямо значение.
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

kapac написа:
babangida написа:Ема то това с Търпимир е повреме на на съюза на България с Великоморавия, а след това през 862-63 вече се оформят нови политически съюзи- от едната страна България и Немското кралство, а от другата- Византия, Великоморавия, Сърбия и Хърватия. И тогава се през 863 България и немското кралство обявяват война и на Великоморавия, която е успешна, но не така стоят нещата със Сърбия. Тя тази война някъде я пишат даже 870 или 880г, ама аз я знам 863г.
На мен ми е дадена като 853 или 863 или 870 или 880, но не променяла съществено хода ан събитията и нямала голямо значение.
Еми да, нещо такова. А сега аиде някой да отговори на моя въпрос, че е важно.
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

babangida написа:
explorer написа:
inna написа:Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече :wink:
Това е вярно. Темата не се дава така, пък и не се е и давала. Това разделяне е безсмислено, защото, както вече споменах, дейността на Кирил и Методий и учениците им е неизменна част от темата за християнизацията на България, защото нуждата от литургична книжнина вплита тяхното дело в нашата история. И наистина може да се обясни накратко. Аз също нямам отделна тема за славянската писменост и култура и съм питал изрично дали ще я отделят като самостоятелна тема. Отговорът беше "не".
Е значи като се падне тема Християнизация на БД какво пишем, отначало накратко войните на Борис, след това причини и предпоставки за приемането на християнството, самото приемане, борбата за самостоятелна църква, и след това какво пишем за Кирил и Методий.

Айде, ако някой не го мързи, да напиши структурата на така зададената тема
Докъдето си го написал е точно така структурата. След това споменаваш накратко биографичните данни на Кирил и Методий, участието им в няколко мисии и акцентираш на Великоморавската - с известни факти аргументираш защо е толкова важна и за българите, след това смъртта на Методий, гоненията срещу учениците, пристигането им в Белград, а оттам в Плиска. Създаването на двете книжовни средища - в Охрид и в Плиска. Дейност на Климент Охридски, дейност на Наум Мизийски. В заключението - значение на християнството и формиране на българската народност (1 стр.) При мен е това.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Ясно, мерси. Явно при мен тази тема е разделена на две и затова се получи объркване.
lovelysarah
В началото бе словото

Мнение от lovelysarah »

не знам кой ви е карал да учите тема за славянската писменост, но тя не присъства в конспекта за СУ...за Телериг и Кардам да не говорим... :roll: [/quote]

Според мен е важно да се учат, пък било то и само за преход, ако не за самостоятелна тема! :D (е за Телериг и Кардам е естествено, че наистина е невъзможно да се падне като отделна тема ;) ), а ето сега ми хрумна още един въпрос в темата за Иван Асен 2 трябва ли да споменем нещо и за цар Борил или може съвсем спокойно да го пропуснем? :roll:
Deni_
В началото бе словото

Мнение от Deni_ »

Ами в моите теми имам около 2 страници за Борил и точката се нарича Временен упадък на България при цар Борил ( 1207 - 1218)
Аватар
Clandestine
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

Две страници са много... май. Аз имам една... :?
Come, my raven, it could be a lark.
Deni_
В началото бе словото

Мнение от Deni_ »

Ами има някои подробности, които не съм учила, така че и аз знам около страница. :)
desinkaa
В началото бе словото

Мнение от desinkaa »

искам да попитам за църковните борби на българите през възраждането практика ли е да се дава или поскоро не?
Аватар
explorer
Да живей словото
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

desinkaa написа:искам да попитам за църковните борби на българите през възраждането практика ли е да се дава или поскоро не?
Този въпрос е априори неправилен, защото винаги е имало поне няколко теми, от които се изтегля изпитната... Въпрос на късмет е на първо място. А ако питаш дали досега са я слагали в пликовете - да, честичко, падна се на първия предварителен изпит преди няколко години, мисля. Лично аз бих й се накефил, ако се изтегли :)
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Clandestine
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

Падала се е два пъти, съвсем наскоро - 2003-та и 2006-та. В сравнение с други, това е АДСКИ често.
Come, my raven, it could be a lark.
desinkaa
В началото бе словото

Мнение от desinkaa »

да точно това ми беше въпросът дали се слага често и благодаря за отговора :wink:
Аватар
sharovski
От дъжд на вятър

Мнение от sharovski »

За съжаление чета тук темата и виждам,че някои хора са доста непросветени...хал хабер си нямат...седнали са да учат последните дни преди изпита и се питат "абе кво става тука?",други пък спорят 2 страници от еди коя си тема адски много ли е или не :? трети вече на врачки ходят,щото им пари на дупето и са чудят коя тема ще се падне...."златен век" кво било каква 886,каква 968;....3 изречения за златния век къде трябвало да се сложат...къде ще ви донесе бонус :shock: трябвало ли кризата да се пише в темата "създаване на БД".....- "не,тя кризата е 9 век" ....нямам думи просто.ААа за Иван Асен вътрешна политика трябвало ли...Борил трябвало ли да се пише...?Хора,от форуми не става...идете при някои даскал да ви ги обесни...а тези,които ходят на уроци и задават такива въпроси...не ги виждам просто...ще се оглеждат след изпита :roll:
бал 24 - срам несрам - толкоз
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”