КСК 2008 - САМО история
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: КСК 2008 - САМО история
Ема то това с Търпимир е повреме на на съюза на България с Великоморавия, а след това през 862-63 вече се оформят нови политически съюзи- от едната страна България и Немското кралство, а от другата- Византия, Великоморавия, Сърбия и Хърватия. И тогава се през 863 България и немското кралство обявяват война и на Великоморавия, която е успешна, но не така стоят нещата със Сърбия. Тя тази война някъде я пишат даже 870 или 880г, ама аз я знам 863г.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Е значи като се падне тема Християнизация на БД какво пишем, отначало накратко войните на Борис, след това причини и предпоставки за приемането на християнството, самото приемане, борбата за самостоятелна църква, и след това какво пишем за Кирил и Методий.explorer написа:Това е вярно. Темата не се дава така, пък и не се е и давала. Това разделяне е безсмислено, защото, както вече споменах, дейността на Кирил и Методий и учениците им е неизменна част от темата за християнизацията на България, защото нуждата от литургична книжнина вплита тяхното дело в нашата история. И наистина може да се обясни накратко. Аз също нямам отделна тема за славянската писменост и култура и съм питал изрично дали ще я отделят като самостоятелна тема. Отговорът беше "не".inna написа:Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече![]()
Айде, ако някой не го мързи, да напиши структурата на така зададената тема
На мен ми е дадена като 853 или 863 или 870 или 880, но не променяла съществено хода ан събитията и нямала голямо значение.babangida написа:Ема то това с Търпимир е повреме на на съюза на България с Великоморавия, а след това през 862-63 вече се оформят нови политически съюзи- от едната страна България и Немското кралство, а от другата- Византия, Великоморавия, Сърбия и Хърватия. И тогава се през 863 България и немското кралство обявяват война и на Великоморавия, която е успешна, но не така стоят нещата със Сърбия. Тя тази война някъде я пишат даже 870 или 880г, ама аз я знам 863г.
Еми да, нещо такова. А сега аиде някой да отговори на моя въпрос, че е важно.kapac написа:На мен ми е дадена като 853 или 863 или 870 или 880, но не променяла съществено хода ан събитията и нямала голямо значение.babangida написа:Ема то това с Търпимир е повреме на на съюза на България с Великоморавия, а след това през 862-63 вече се оформят нови политически съюзи- от едната страна България и Немското кралство, а от другата- Византия, Великоморавия, Сърбия и Хърватия. И тогава се през 863 България и немското кралство обявяват война и на Великоморавия, която е успешна, но не така стоят нещата със Сърбия. Тя тази война някъде я пишат даже 870 или 880г, ама аз я знам 863г.
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Докъдето си го написал е точно така структурата. След това споменаваш накратко биографичните данни на Кирил и Методий, участието им в няколко мисии и акцентираш на Великоморавската - с известни факти аргументираш защо е толкова важна и за българите, след това смъртта на Методий, гоненията срещу учениците, пристигането им в Белград, а оттам в Плиска. Създаването на двете книжовни средища - в Охрид и в Плиска. Дейност на Климент Охридски, дейност на Наум Мизийски. В заключението - значение на християнството и формиране на българската народност (1 стр.) При мен е това.babangida написа:Е значи като се падне тема Християнизация на БД какво пишем, отначало накратко войните на Борис, след това причини и предпоставки за приемането на християнството, самото приемане, борбата за самостоятелна църква, и след това какво пишем за Кирил и Методий.explorer написа:Това е вярно. Темата не се дава така, пък и не се е и давала. Това разделяне е безсмислено, защото, както вече споменах, дейността на Кирил и Методий и учениците им е неизменна част от темата за християнизацията на България, защото нуждата от литургична книжнина вплита тяхното дело в нашата история. И наистина може да се обясни накратко. Аз също нямам отделна тема за славянската писменост и култура и съм питал изрично дали ще я отделят като самостоятелна тема. Отговорът беше "не".inna написа:Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече![]()
Айде, ако някой не го мързи, да напиши структурата на така зададената тема
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Ясно, мерси. Явно при мен тази тема е разделена на две и затова се получи объркване.
-
lovelysarah
- В началото бе словото
не знам кой ви е карал да учите тема за славянската писменост, но тя не присъства в конспекта за СУ...за Телериг и Кардам да не говорим...
[/quote]
Според мен е важно да се учат, пък било то и само за преход, ако не за самостоятелна тема!
(е за Телериг и Кардам е естествено, че наистина е невъзможно да се падне като отделна тема
), а ето сега ми хрумна още един въпрос в темата за Иван Асен 2 трябва ли да споменем нещо и за цар Борил или може съвсем спокойно да го пропуснем? 
Според мен е важно да се учат, пък било то и само за преход, ако не за самостоятелна тема!
Ами в моите теми имам около 2 страници за Борил и точката се нарича Временен упадък на България при цар Борил ( 1207 - 1218)
- Clandestine
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Две страници са много... май. Аз имам една... 
Come, my raven, it could be a lark.
Ами има някои подробности, които не съм учила, така че и аз знам около страница. 
-
desinkaa
- В началото бе словото
искам да попитам за църковните борби на българите през възраждането практика ли е да се дава или поскоро не?
- explorer
- Да живей словото
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Този въпрос е априори неправилен, защото винаги е имало поне няколко теми, от които се изтегля изпитната... Въпрос на късмет е на първо място. А ако питаш дали досега са я слагали в пликовете - да, честичко, падна се на първия предварителен изпит преди няколко години, мисля. Лично аз бих й се накефил, ако се изтеглиdesinkaa написа:искам да попитам за църковните борби на българите през възраждането практика ли е да се дава или поскоро не?
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Clandestine
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Падала се е два пъти, съвсем наскоро - 2003-та и 2006-та. В сравнение с други, това е АДСКИ често.
Come, my raven, it could be a lark.
-
desinkaa
- В началото бе словото
да точно това ми беше въпросът дали се слага често и благодаря за отговора 
- sharovski
- От дъжд на вятър
За съжаление чета тук темата и виждам,че някои хора са доста непросветени...хал хабер си нямат...седнали са да учат последните дни преди изпита и се питат "абе кво става тука?",други пък спорят 2 страници от еди коя си тема адски много ли е или не
трети вече на врачки ходят,щото им пари на дупето и са чудят коя тема ще се падне...."златен век" кво било каква 886,каква 968;....3 изречения за златния век къде трябвало да се сложат...къде ще ви донесе бонус
трябвало ли кризата да се пише в темата "създаване на БД".....- "не,тя кризата е 9 век" ....нямам думи просто.ААа за Иван Асен вътрешна политика трябвало ли...Борил трябвало ли да се пише...?Хора,от форуми не става...идете при някои даскал да ви ги обесни...а тези,които ходят на уроци и задават такива въпроси...не ги виждам просто...ще се оглеждат след изпита 
бал 24 - срам несрам - толкоз