Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- Clandestine
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Re: Олимпиадата по български език и литература
ОЛИМПИАДА 2008:
тема 1: Мит и история в "Епопея на забравените" от Иван Вазов
тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на И. Вазов (дават ти ксерокопие на откъса)
тема 3: Обосновете или опровергайте тезата на А. Далчев за творчеството на Х. Смирненски: "Идеите, които Смирненски донесе, бяха непривични. [...] Необходимо бе тия идеи да бъдат облечени във всички известни поетични форми и съвършенства, за да бъдат приети за поезия."
тема 1: Мит и история в "Епопея на забравените" от Иван Вазов
тема 2: Коментирайте "словото за свободата" в света на чичовците според откъса от повестта "Чичовци" на И. Вазов (дават ти ксерокопие на откъса)
тема 3: Обосновете или опровергайте тезата на А. Далчев за творчеството на Х. Смирненски: "Идеите, които Смирненски донесе, бяха непривични. [...] Необходимо бе тия идеи да бъдат облечени във всички известни поетични форми и съвършенства, за да бъдат приети за поезия."
Come, my raven, it could be a lark.
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Е, как ви се струва. на мен Вазов ми харесва, макар темата да не е най-лесната. поне е автор от задължителните
желая успех на явилите се
аз, за да не ми е скучно в Русе докато вие се потите, отидох на предварителния изпит във Велико Търново и там се падна тема: "Нравствени и философски идеи в поезията на Пенчо Славейков" - симпатична тема, макар хората в залата ми да не бяха очаровани
желая успех на явилите се
аз, за да не ми е скучно в Русе докато вие се потите, отидох на предварителния изпит във Велико Търново и там се падна тема: "Нравствени и философски идеи в поезията на Пенчо Славейков" - симпатична тема, макар хората в залата ми да не бяха очаровани
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
- Clandestine
- Драскач
- Обратна връзка:
Аз писах по последната тема, за Смирненски. Любопитно ми е колко още са писали по нея. 
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
Защо трябваше да се пада точно " Епопея на забравените " ? И мен не ме бива да уча цитати наизуст! Та това са 12 творби!
Що се отнася до " Чичовци ", не разбрах какво се разбира под " коментар "? Прилича ли на формата за матура ( 4 страници ) ? Темата за Смирненски също беше интересна! Затова, браво на тези, които са поели риска да пишат по нея! Успех!
ПСС: Знаете ли кога излизат резултатите от Националния кръг? Къде?
ПСС: Знаете ли кога излизат резултатите от Националния кръг? Къде?
Последно промяна от candice на 10 Май 2008, 11:58, променено общо 1 път.
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
- Clandestine
- Драскач
- Обратна връзка:
Излизали 10-ина дни след края на Олимпиадата, уж. Как обаче ще се разберат - нямам идея... Учителката ми по литература разбра моя от 2-ри кръг обаждайки се в инспектората.candice написа:ПСС: Знаете ли кога излизат резултатите от Националния кръг? Къде?
Последно промяна от Clandestine на 10 Май 2008, 12:02, променено общо 1 път.
Аз периодично ще проверявам на сайта на МОН! Дано излезе нещо!
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
няма да излязат на сайта на МОН. миналата година моя приятелка стана лауреат, но й се обадиха лично и то чак след месец. не искам да ви отчайвам, но това с десетте работни дни е само израз. ще почаката малко, но ви желая успех на всички 
Четвърти курс, Българска филология:)
-
moon_child
- В началото бе словото
Ех, мързели. толкова ли е трудно да ги публикуват някъде? Все пак едва ли ще станем всички лауреати, че да ни се обадят поименно
а на всеки му е интересно за колко са го оценили гОлеМИтЕ УмоВЕ
Човек, който търси мъдрост, може да се нарече умен, но ако мисли, че я е намерил, е безумен.
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Тц-тц... Принципно като мернах регламента беше посочено, че са длъжни да публикуват резултатите (поне на класираните с 5.50 и нагоре) в сайта на МОН и да бъдат достъпни за който потърси информация директно на някакви си там телефони на министерството... Пак приказки на вятъра. Иначе то си беше ясно, че физически е невъзможно да се прегледат работите от всеки от комисията в рамките на дадения срок. Ако за баловете ни "зарадват" пак ще е добре.
Бтв, аз също писах по последната тема и в моята стая доста хора се престрашиха да опитат с нея - може би бяха и повече от половината. Според мен като цяло процентът на избралите я ще е голям, но заедно с него ще се вдигне и критерият за оценяване.
Бтв, аз също писах по последната тема и в моята стая доста хора се престрашиха да опитат с нея - може би бяха и повече от половината. Според мен като цяло процентът на избралите я ще е голям, но заедно с него ще се вдигне и критерият за оценяване.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
Щом така стоят нещата с публикуването на резултатите, то значи, че НЯМА да ги научим въобще ( само лауреатите ще
знаят , защото ще им се обадят по телефона )! 
- Clandestine
- Драскач
- Обратна връзка:
След проведен телефонен разговор се разбра, че 10 човека ще проверяват 90 работи НАЙ-РАНО до 24-ти май. 
Eee, тогава по - добре нищо да не очакваме! Резултатите ще бъдат ясни, но на доста по - късен етап!Clandestine написа:След проведен телефонен разговор се разбра, че 10 човека ще проверяват 90 работи НАЙ-РАНО до 24-ти май.
-
six_sense
- В началото бе словото
Няма ли вече да излизат тези резултати, на всички ни е интересно мнението на уважаемата комисия
искаше ми се да си знам оценката поне преди матурата...
Мъжете винаги искат да бъдат първата любов на жените. Това е тяхната тромава суетност. Жените притежават по-тънък инстинкт за нещата - харесва им да бъдат последният романс на мъжа.
Оскар Уайлд
Оскар Уайлд
- Grunge_Down
- Драскач
- Специалност: право
- Обратна връзка:
Говорих с Таня Христова (инсп. на РИО София БЕЛ) и имам следното инфо: Оценките вече са написани, но работите ни и съответно рецензиите са отишли преди около седмица при някаква секретарка към МОН (Дирекция на образованието). Тя пък още не била задвижила нещата. Предполагам в понеделник-вторник резултатите ще излязат. Инсп. ми каза още, че в сайта на ...МинЕду... щели да публикуват оценките. Ама като ги знам какви са техничари от МОН и как си обновяват сайта, по-добре призвънквайте на добрия стар стационарен телефон.
Ей, ако някой чуе нещо, да свирка!
Ей, ако някой чуе нещо, да свирка!
Don't think you are, know you are!