Възкръсна ли Христос?

Място за дискусии на протребителите на форума на СУ

Модератор: Плазмодий

Вярвате ли че Христос възкръсна?

Да, що за въпрос! Вярвам в Бога!
4
20%
Да, възможно е, но не съм убеден...
4
20%
Да или не - няма значение, традиция е да се казва.
7
35%
Не, не мисля, че нещо подобно е възможно!
1
5%
Не и ми се струва глупаво да се повтаря!
2
10%
Не, глупости! Не вярвам в Бог!
2
10%

Общо гласове: 20

Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Възкръсна ли Христос?

Мнение от Мила »

Don Horhe написа:Само на мен ли не ми се връзват 3'те дена, след които се предполага, че е възкръснал? От петък до неделя са 2 дена, както и да го чекнем. Да не говорим, че повечето "християнски" празници, включително Коледа, са измислени да съвпадат с празниците на различните религии в древен Рим, за да могат хората по-лесно да се адаптират към новата вяра.
В петък е разпнат, в събота свален от кръста и погребан, в неделя взъкръснал. Великден е Неделя-Вторник включително. Възнасянето е 40 дни след Великден и винаги се случва в четвъртък.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Jamesmagno написа:
Kristo написа:Примерно потопа не е бил така както е описан там, а е бил нещо подобно на потоп, който е преувеличен за нуждите на религията. Да не говорим, че е взаимстван от стар шумерски мит за Утнапищи.
Бравос! Малко хора го знаят. А в действителност същият мотив присъства и в немалко други митологии. :D
Кой е гледал Цайтгайст ааа :bounce:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Плазмодий написа:
Jamesmagno написа:
Kristo написа:Примерно потопа не е бил така както е описан там, а е бил нещо подобно на потоп, който е преувеличен за нуждите на религията. Да не говорим, че е взаимстван от стар шумерски мит за Утнапищи.
Бравос! Малко хора го знаят. А в действителност същият мотив присъства и в немалко други митологии. :D
Кой е гледал Цайтгайст ааа :bounce:
Не съм още, но си го дръпнах. Кой се интересува от митологииии :bounce:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Не е само Цайтгайст... тези факти винаги са съществували, просто трябва хората да се поразровят малко и да си направят изводи сами за себе си, а не някакви брадясали чичковци да им казват какво да мислят.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

phoebe написа:Анкетата ти реално дава два избора, или си вярващ или не. По-коректно би било да се разшири с още някои отговори.
разбира се, че всичко опира до това "вярваш или не", но не винаги е толкова категорично... за едни вярата е едно нещо, за други друго... дори конкретно в самото християнство - то е толкова разнообразно откъм вярвания, традиции, символика, догми... основните неща са малко, в сравнение с всички останали допълващи възприемането на християнството елементи!

да, възможно е да съм пропуснал някои възможности за отговор и може би ти ще ги предложиш?

уважавам хората, които искрено вярват и непонасям хора, които искат да внушат вярата си на другите!
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Твърде елементарно и антирелигиозно е да се смята, че Христовото Възкресение е само символ. То е краят на тъмните векове след грехопадението на Адам с Ева и началото на отварянето на Рая. Оттук насетне има надежда за Спасение и единение на всеки конкретен човек с Бога след смъртта. Само с четене на текстове и мшслене не става, трябва и вяра! :idea:
Nessun dorma, nessun dorma!
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Браво! :notworthy:
Изображение
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Браво се казва на мъжко магаре! :wink:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Между човек и божественото няма нужда от посредници!
Изображение
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

За някои неща няма нужда, но за други има! Светите тайнства не могат да бъдат извършени от всеки, а само от правилно ръкоположени презвитери и епископи. Иначе лесно можеш да се поддадеш на Лукавия дори при четене на свещените текстове. Но в молитвата си всеки е сам пред Господ.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Вие да не би още продължавате да вярвате, че Господ е стар дългобрад дядо, който си седи там нейде из облаците? :lol:
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Господ - "стар дългобрад дядо"? "Нейде из облаците"? И кое по-точно те насочи към подобни мисли? :shock: :shock:

Доста грубичко изказване... :roll:
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Calaf написа:...Иначе лесно можеш да се поддадеш на Лукавия дори при четене на свещените текстове. Но в молитвата си всеки е сам пред Господ.
Точно тези 2 изречения навеждат на мисълта, че цитираният потребител вярва в персонификациите на Изображение и Изображение.
За мен е смешно човек живеещ в 21 век все още да си обяснява нещата с Господ и Лукавия.
Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Смешно, но въпреки това много хиляди (милиони) хора го правят.
medicate, medicate
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

Ако я нямаше религията и вярата да ни сплотява и да ни учи на добро, отдавна човешкият род нямаше да съществува на земята...защото лошото в човека избуява със светкавична скорост и ако няма един възпиращ го механизъм, то обраства навсякъде и води към унищожение...
затова религията я е имало хиляди години преди нас, ще я има и ТРЯБВА да я има..
....а дали някой ще вярва в Господ, Аллах, Буда, Кришна, Вишну и т.н. си е негова работа.
Аз вярвам,че нищо, което се случва не е случайно и всичко е в т. нар. "божествено сечение" (както в прекия, така и по-общия смисъл - че за всичко си има причина, и тя съвсем не е измислена от някой човек, а просто....съществува.Създала я е онази сила, онази енергия, която е много далеч от човечеството и която обикновено хората наричат Бог.)

П.С.: Аз съм вярваща. Не прекалено, но достатъчно.
Не вярвам, че Господ е създал света за шест дни и е казал "Нека бъде светлина", но вярвам, че от дядо не е останала просто купчина кокали на 2 метра под земята, а че душата му е някъде на някое хубаво място, където се чувства добре и е намерил приятели.
Мисля, че човек има НУЖДА ДА ВЯРВА, защото без вярата животът ще ни се струва още по- несправедлив и нелеп.
ИзображениеИзображениеИзображение
Заключено

Обратно към “Потребители”