КСК 2008 - САМО история
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Grunge_Down
- Драскач
- Специалност: право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Re: КСК 2008 - САМО история
Моите теми са по 15 листа (средно) печат, нямам проблеми с пренасянето на информацията и обема и за 4 часа. То остава 25 теми да не мога да запомня. Пък бързото писане не би трябвало да е проблем на никого, все пак с годините (18-19-20) се придобива "академичен" опит.
Don't think you are, know you are!
Наде и аз като теб разсъждавам и все пак е добре, че ти е сигурно за УНСС, но не мисля че трябва да се подценяваш,пък и вече имаме опит с олимпиадите, няма да е същото, но все пак до някъде си е опитnadejda_mitova написа:Мен ще ме е яд ако не изкарам в СУ (не само на предварителния, а и изобщо), защото реално ако не ме приемат нещо хубаво в СУ имам опцията да отида в УНСС, но пък ще е жалко за всичките усилия с учене на теми и тн, защото при системата в УНСС с тестовете ученето на теми е безсмислено, а аз ги учех основно заради СУ. Все си мисля, че усилията не трябва да са били на вятъра
Don't think about the problem, think about the decision...
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Ами за предварителния аз лично в момента правя преговор, на християнизация на България съм - по тема на ден. Утре например взимам Симеон. Нещата се помнят, а когато се постави конкретно заглавие, в главата излиза само това, което трябва за конкретната тема. Ако темата е четена, няма място за притеснение, поне според мен. За предварителния смятам да науча всичко от Средновековие и Възраждане и най-ключовите теми от Третата българска държава, които задължително ги има всяка година в кюпа. Аз съм правил съвсем малко опити на реално писане, но всъщност на изпита така или иначе ще бъдем принудени да съкращаваме, това е редно всеки да може да го прави. Иначе моите теми са между 10 и 15 листа ръкописно на карирани листа, което прави 30 страници. Най-важното, мисля, е да се знае отлично структурата на темата - оттам нататък, след като е четена, нещата изникват. А и нека не се отчайваме, предварителният затова е предварителен - за да си опитаме силите
Кураж и успех на всички!
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- sharovski
- От дъжд на вятър
Добре всички казвате колко са ви дълги темите (10-15 листа печатно или ръкописно),но примерно правите ли си проверовъчни изпити на всеки дял,за да видите колко всъщност знаете и колко излизат темите....защото не всичко от една тема може да се запомни...аз примерно до сега съм правил 2-3 теми и ми излизат 4-5 листа като по принцип си пиша сбито (на изпит може да се разтегне до 6 листа някъде)...разбира се оценката не е отлична.При мен проблема е започването и развиването на въпроса,затова си избирам една точка от темата и пиша по нея...има около 3 седмици до изпита и аз не се чувствам подготвен.Тази година според вас колко би се вдигнал бала за право,все пак ще има избор на тема и е нормално оценките да са малко по високи като цяло?
бал 24 - срам несрам - толкоз
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Аз лично не очаквам много да се вдигне балът, а и е имало години с 23 мин. бал за редовна форма и години с 26 (говоря за мъже), тъй че е трудно да се каже. Но има и друг момент - цедката не е историята, а литературата
Почти всяка година е така... А на пробните, които съм си правил, докарвам около 7-8 бели листа, но при по-бързо писане, мисля, че мога да ги докарам и до 10. Така или иначе от една тема не може да се запомни всичко. Важното е да запомниш от всичко по малко, от което, като го сглобиш на изпита, да получиш адекватна тема.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- sharovski
- От дъжд на вятър
Аз като цяло знам плана на всичките си теми,основни въпроси не изпускам ама при писането на тема пълнежа нещо не се получава...примерно на темата антиосманска съпротива (една от любимите ми) за въстанията писах около страница...знам дати,мати 5-6 имена,но нищо...а то се иска да се разработи въпроса.Така че много хляб трябва да изям 
бал 24 - срам несрам - толкоз
- rachence
- Паисий
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Важното е наистина да имате план на темите-много подробен. Примерно към всяка точка пишете и някакво ключово изречение,което ви подсеща за съдържанието й. Аз така правех. Четях,после си писах всеки абзац,всяка стр..после цялата тема сглобявам. Но никога пък не съм пробвала за 4 часа колко ще напиша. Ако си знаете темата що годе добре,ще ви стигнат. Моите теми бяха дълги по 10-13максимум листа - ръкописно. Дори и на изпита не са ви нужни повече 
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
- elektra_
- От дъжд на вятър
- Специалност: право
- Обратна връзка:
Аз до сега не съм пробвала колко ще напиша за 4 часа,но смятам да пробвам.Днес съм на Възраждане и до края на месеца смятам да съм минала всичко до Балканските войни.Последните теми за БЗНС и Втора световна мисля да ги прескоча малко.
След това май почвам пак преговор и тогава ще напиша и няколко теми да видя как се справям за 4 часа.По принцип като виждам колко пиша на една лекция,мисля че вече съм тренирала доста бързопис,но пак се притеснявам.
А иначе подробните планове са важни-аз всяка тема си я чета цялата и после я уча по точки и подточки от плана.Даже мисля и на изпита да си надраскам едно планче на бързо,че миналата година от бързане съвсем затрих от историята Тома Славянина.
След това май почвам пак преговор и тогава ще напиша и няколко теми да видя как се справям за 4 часа.По принцип като виждам колко пиша на една лекция,мисля че вече съм тренирала доста бързопис,но пак се притеснявам.
А иначе подробните планове са важни-аз всяка тема си я чета цялата и после я уча по точки и подточки от плана.Даже мисля и на изпита да си надраскам едно планче на бързо,че миналата година от бързане съвсем затрих от историята Тома Славянина.
Право, 1-ви поток, 4-та група
-
_Dimata_
- От дъжд на вятър
- Специалност: Политология ВТУ
а някой да знае кога ще са готови за 11 май по ИБ кой в коя зала ще е 
Samo Slabite Se Stremqt Kam Porqdak, Silnite Vladeqt HAOSA!!!
Най-вероятно няколко дена преди изпита.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Ами да, от два-три дни до седмица преди изпита ще ги публикуват на сайта на Университета и на сградата на Химическия факултет. Така поне ми казаха, като се записвах.
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аз тепърва уча темите... до къде ще стигна един бог знае.
Това човек да се оправдава с шанс или късмет е доста несериозно и говори за липса на самоувереност, но специално за изпита по история си мисля, че той играя немалка роля - малко е вероятно да се знаят еднакво добре около 25 теми по начин, който да ти донесе задоволителна оценка. Аз примерно забрявям доста от съдържанието на темата, при положение, че не съм я чел за срок от месец и нещо.
1968 - 1999 - 2008 - ?
-
_Dimata_
- От дъжд на вятър
- Специалност: Политология ВТУ
И аз съм тъй
Реших да си преговарям предимно Средновековието ако случайно се падне да го знам перфектно, обаче падне ли се Възраждане ставам и заминавам 
Samo Slabite Se Stremqt Kam Porqdak, Silnite Vladeqt HAOSA!!!
Хораааа, имам 5,50 на изпита по история в Търново. Направо съм на седмото небе.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.