Кой е любимият ви поет/писател и защо?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Кой е любимият ви поет/писател и защо?

Мнение от Blood Countess »

Пенчо Славейков, защото е елитарен.
Яворов, защото докосва и ума, и сърцето ми.
Николай Лилиев, защото рисува с думи.
Ботев, защото пали кръвта ми.
Дамян Дамянов, защото неговите творби са не поезия, а ангелски химни. :oops:
Гео Милев, Никола Фурнаджиев (накратко - Септемврийската литература като цяло), не толкова откъм идейно естество, а по - скоро заради начина на писане и изразните средства.
Байрон и Шели - едва ли има нужда от обяснение :love5: .
Верлен, Рембо, Бодлер - Френският символизъм ми е слабост.
Ан Райс - романите й са невероятна смесица от история, изкуство, силни емоции, оригинален сюжет и мноооого кръв :twisted: .
Брам Стокър, Джон Милтън - класика.

... не ми се пише повече, макар че има още много автори, които са легнали на сърцето ми :D .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

Поети: Ботев и Яворов
Писател: Селинджър
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
INTERFEN
Да живей словото

Мнение от INTERFEN »

Страшно много обичам Никола Вапцаров и Йордан Йовков :) Техният алтруизъм и вяра в човека са покъртителни !!!

Падам си и по остроумието на Оскар Уайлд ! :lol:
Изображение
Аватар
mеmento
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от mеmento »

А. Далчев и Георги Господинов :!:

А защо никъде го няма Стивън Кинг?!? :lol:
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Мнение от TsarBoris »

Вазов и Йовков.Останалите автори също уважавам като творци с изключение на Смирненски,Вапцаров и Гео Милев.Болшевишките им полюции не ми понасят.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Всяка година има един като тебе, спокойно, не си сам.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

TsarBoris написа:Вазов и Йовков.Останалите автори също уважавам като творци с изключение на Смирненски,Вапцаров и Гео Милев.Болшевишките им полюции не ми понасят.
Изображение
Бахах. Явно въпрос на вкус, ама това беше...
Come, my raven, it could be a lark.
Аватар
TsarBoris
В началото бе словото

Мнение от TsarBoris »

Clandestine написа:
TsarBoris написа:Вазов и Йовков.Останалите автори също уважавам като творци с изключение на Смирненски,Вапцаров и Гео Милев.Болшевишките им полюции не ми понасят.
Изображение
Бахах. Явно въпрос на вкус, ама това беше...
Кое по-точно те разсмя,нещо невярно ли казах?
Смирненски и Вапцаров са комуноиди до мозъка на костите(справка-"Червените ескадрони",последните редове на "Селска хроника"),а Гео Милев открито симпатизира на комунарите и анархистите от Септемврийското въстание.
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

TsarBoris написа:Кое по-точно те разсмя,нещо невярно ли казах?
Смирненски и Вапцаров са комуноиди до мозъка на костите(справка-"Червените ескадрони",последните редове на "Селска хроника"),а Гео Милев открито симпатизира на комунарите и анархистите от Септемврийското въстание.
Те са мечтатели и радатели за един социум и манталитет, които реално никога не се осъществяват в човешката история. Те не са политическите "ковачи" на видяния в България тоталитарен социализъм, а писатели и идеалисти. Хора, които не говорят за света такъв, какъвто е бил, нито за такъв, какъвто е, а такъв, какъвто трябва да бъде.
И са хора с яростно, критично - и много талантливо - перо, писало за скотските години, които са преживели и на които са станали жертви.

Разбирам да не ти допадат левите им идеи. Не са за всеки. Но да се говори за творчеството им като "полюции" ми се струва, меко казано, неуважително.
Come, my raven, it could be a lark.
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

дядоВазов и Хр. Ботев, защо ли? Няма нужда от обяснения! :roll:
Nessun dorma, nessun dorma!
titi_wink_
В началото бе словото

Мнение от titi_wink_ »

Clandestine написа:
TsarBoris написа:Кое по-точно те разсмя,нещо невярно ли казах?
Те са мечтатели и радатели за един социум и манталитет, които реално никога не се осъществяват в човешката история. Те не са политическите "ковачи" на видяния в България тоталитарен социализъм, а писатели и идеалисти. Хора, които не говорят за света такъв, какъвто е бил, нито за такъв, какъвто е, а такъв, какъвто трябва да бъде.
И са хора с яростно, критично - и много талантливо - перо, писало за скотските години, които са преживели и на които са станали жертви.

Разбирам да не ти допадат левите им идеи. Не са за всеки. Но да се говори за творчеството им като "полюции" ми се струва, меко казано, неуважително.
Съгласна съм с теб, Clandestine. Аз мисля, че те са по- скоро комунари, отколкото комунисти и са вярвали и са дерзаели към най- чисти и светли обществени идеали, комунизмът се е извратил с годините, но се е появил като програма за справедливост- затова таланти като Ботев и Вапцаров, например, са носители на т.нар. "леви убеждения".
А по темата- любимият ми автор от конспекта е Алеко Константинов (всъщност покрай подготовката за изпит по БЕЛ започнах всички автори да харесвам без Дебелянов...мн са ми депресиращи стиховете му).
"Няма вяра, няма страх от Бога. Океан от катран е залял брега цял."
Za-Zaa-Zou
В началото бе словото

Мнение от Za-Zaa-Zou »

Е аз нямам нищо общо с литературата. Единственото е че доста ми липсва сега. липсва ми най-вече време да чета.
Жак Превер- не обичам поезия но той си е уникат. "Голямата ми любов" е Шекспир. Почти никой не го е споменал!!! Срамота!
При прозата вече става дума за отделни книги.
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

Камен Донев :drunken:
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
jolly_f
Да живей словото
Специалност: Английска филология

Мнение от jolly_f »

TsarBoris написа:Смирненски и Вапцаров са комуноиди до мозъка на костите(справка-"Червените ескадрони",последните редове на "Селска хроника"),а Гео Милев открито симпатизира на комунарите и анархистите от Септемврийското въстание.
Ти добре ли си да говориш така за Смирненски и Вапцаров? Имало е причина да са били съпричастни към тази идеология и тя е напълно основателна - ако си чел "Тютюн", разбираш защо... В България по онова време е имало див капитализъм и хората са умирали от глад, а други са живеели в лукс на техен гръб... Много ясно, че всички ще се обърнат към социализма, който обещава по-добър живот!
Освен това, тези двамата намират най-добрите изразни средства, за да представят идеите си, за разлика от някои други, на които, като ги четеш за първи път, нищо не им разбираш...
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Тва последното е абсолютно невярно! За дивия капитализъм!
Nessun dorma, nessun dorma!
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”