Кой иска да помогне на по-малките?

Модератор: Шепот

Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Кой иска да помогне на по-малките?

Мнение от bvz »

Здравейте, колеги!

Туторството е широко разпространена в Западните университети практика на ориентиране и подпомагане на студентите във факултетските дела, извършвано като задължение от преподавателите. Преподавателят установява по-близко познанство с 5-6 студента, вниквайки в техните образователни, професионални и житейски планове.

Този контакт е по-обогатяващ от чисто учебния и допринася и за личностното развитие на студентите. Поради пълната незаинтересованост на повечето преподаватели в Университета, такава практика никога не е била прилагана у нас.

Слаб аналог на тутора е курсовият ръководител, който според личната си мотивация отговаря за цял курс от 60-120 студенти. Тази практика е по-често срещана и е разпространена в СУ "Св. Климент Охридски", но не и във ФЖМК.

И понеже изоставаме и в двете насоки, студентското самоупрваление (ФСС) си постави целта бързо, но въпреки това качествено, да развие система за подпомагане при първите стъпки на колегите от първи курс в академичния живот и академичната обстановка. Целта ни е в тази система да участват както преподаватели, така и студенти.

Благодарим на колегите от ФСС на Философски Факултет, че ни позвлиха да използваме тяхна информация, за подкрепата и за така необходимото ни ноу-хау.

Студентското самоуправление във Факултета по журналистика и масова комуникация организира възможността студенти от горни курсове да подпомагат първокурсниците в началото на техния академичен живот.

Туторът (може да го наричаме и "наставник") е опитен студент, ангажиран с подпомагане на първокурсници в ориентацията им във Факултета.

Повече информация за проекта и как да се включите има в блога на проекта.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Кой иска да помогне на по-малките?

Мнение от Boromir »

Това по принцип е една перфектна идея. Аз без Сая - моя тутор, си бях увяхнал в Осака миналата година. Редно е и СУ като голям университет да въведе нещо подобно.
Но в моя случай на туторите им плащаше университетът някакви пари и те бяха много полезни и готови да помагат. На доброволни начала не знам как ще сработи, но добри и себеотрицателни хора винаги ще се намерят. Така че дерзайте, идеята е супер и аз съм се възползвал от нея - в борбата на първокурсника с бюрокрацията един опитен тутор би бил незаменим помощник и приятел.
Изображение
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Редно е СУ като претендиращ за най-доброто висше училище в България да въведе не само тази практика, но и много други полезни и лесни за реализиране идеи. Проблемът е как де се премине към мисленето, че Университетът - това са студентите му (без да пренебрегвам преподавателите, разбира се). Много повече хора биха прекарвали повече време в СУ и биха се чувствали повече като част от общност, ако Университетът предлагаше повече възможности за работа - в библиотеките, в администрацията, в книжарниците, в клубове, стажове към различни университетски отдели и звена (срамно е, че в СУ например няма организция, която да помага на Erasmus студентите, които идват в България. А българския не е много лесен. Още по-срамна е пук липсата на компютърни зали за студентите в повечето факултети... списъкът е дълъг). Всички тези организации (ако ги имаше) биха били възможност да се задържат студентите по-близко до Университета, да се развиват контакти, а и да се получава заплащане (дори и да е минимално). Колкото и да не им се ще на някои хора, образованието е стока, която Университета продава, а студентите купуват. Разменната монета на XXI век. И ако качеството му не се развива в СУ, то в други Университети това ще стане и става. И "клиентите" ще се пренасочат. Но, това ми е болна тема, мога още много да говоря...
А за доброволния труд - намират се хора. В нашия Факултет поне винаги по-големите са помагали на малките. Пък и почти всички се познаваме, 600 дущи сме редовно обучение. Аз см водил хора до ЦУБ, стигал съм и почти до кортовете в Борисовата градина, най-трудно ми беше да обясня, че стадион "Академик" има хен в Гео Милев, хем до Плиска :lol:
Та така, засега доброволно и безвъзмедно, ако проектът потръгне има идеи и за финансиране, естествено не чрез СУ :)
П.С. Сега съм във Виена, имам си тутор, тук им викат buddy. Освен това има отделна организация за Еразъм студентите, освен това има още много университетски организации. А в СУ - международен отдел. Е, така е. Ама не трябва да е така. И ще се промени. Надявам се.
П.П.С. Извинявам се ако има много нечетивни думи, но все още не мога да свикна на прехода от БДС към фонетик :lol:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Бояне, отлично знаеш отношението ми към идеята и направо ти се дразня, че не си ме лепнал на страницата с концепцията за нещата. Естествено, трябва да се има предвид, че сега (уж) завършвам и работата ще стане, ако ме вземат за магистратура у факултетО наесен.
То, дето се вика, аз тая работа я върша донякъде вече 3-та година... :lol:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

ЕитУ, на тебе... паметник. Нали знаеш, че ти си вдъхновителя на тази идея. Ще те лепна . Даже те лепнах :lol:
Па и да не те вземат за магистратра (в което ама хич не вярвам), пак може да служиш като ориентир на по-малките. Вече пет, добре е.
Остава и някой преподавател да се поинтересува, изключвам Жана Попова, която вече ми писа с въпроси.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Аз също бих се включила с удоволствие в проекта. Без съветите на вас двамата с Ели, щеше да ми много пъти по-трудно. Мисля, че това е много необходимо. Освен това, би ми било приятно да помагам на следващите зайци. :mrgreen: Бояне, прав си за всичко, което изписа, мен само ме притеснява момента с гледането на образованието като на стока. Колкото повече гледаме на него като на стока, толкова по-плоско ще става то. Според мен стимул за предподаватели, администрация и т.н. трябва да са не парите, които получават от таксите ни срещу "стока"-обучение. Винаги съм виждала в преподаването нещо друго. Но явно това си е само в моята глава. Та, прав си за организациите, стажовете и всичко останало. Трябва да те правим ректор. ;) Само така ще се оправим. :P Айде завършвай и почвай професура. :P
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Ей, браво, най-накрая един книгоиздател, групичката на туторите нараства :)
А за образованието - дори да не го приемащ като стока, трябва поне да се замислиш малко. Един преподавател влага труд, нерви, време, интелектуално се натоварва, за да състави прогрма, за да "чете" лекции, а и за да се развива. И е съвсем нормално да очаква нещо в замяна. Още повече в условията на т.нар, българска пазарна икономика. Неслучайно много преподаватели от СУ се насочват ъм УНСС, НБУ и др. Защото там получават по-високо заплащане за труда си. А колкото до това, дали образованието ще стане "по-плоско" - възможно е, зависи как се изгради системата като цяло и каква е мотивацията на младите хора. В момента системата е куца отвсякъде, което понижава и без това почти лиосващата мотивация.
А колкото и да не ми се иска на мен да го призная, образованието си е стока, а и аз и ти сме продукт на Университета, това ми беше мисълта.
Колкото за това кое трябва да е водещото: Аз винаги съм искал да бъда учител и все още го искам. Има много неща, които един учител трябва да притежава. Но в крайна сметка всичко се купува с пари, така че ако заплащането е мизерно, труда е минимален, услугата е кофти, а продукта е нискокачествен. С тенденция за влошаване.
Леле, колко съм оптимистичен днес :)
Весели празници на всички :D
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”