Umeira написа:Вижте в сайта на МОН - там пише всичко с подробности.
Съветът ти наистина се оказа ползотворен, като в приложен документ за олимпиадата по Литература има следния текст:
"Формат на олимпиадата
...Форматът на националния кръг включва интерпретативно съчинение по зададена тема, коментар на изучаван художествен текст по проблем, интерпретиран в текста и обосноваване или опровергаване на теза на литературен критик чрез интерпретация на художествен текст, между които варианти на участниците се дава възможност да избират.
...на общинския и на областния кръг се разрешава ползването на конкретния литературен текст."
От този тъй-разбираемо-написан текст дешифрирам следното:
Мога да избирам между
1) Интерпретативно съчинение по зададена тема -- стандартния тип разработка
2) Коментар на изучаван художествен текст по проблем, интерпретиран в текста -- "Коментар"? Според тях, семантиката на "коментар" "анализ" ли е? Изведен ли е този проблем, или ние го извеждаме? Ако е анализ с извеждане на проблеми, то по какво се различава от 1)?
3) Обосноваване или опровергаване на теза на литературен критик чрез интерпретация на художествен текст -- Това вече съвсем... хаха. Дори не разбирам какво е, камо ли пък да съм правил такова. Каква е тази теза, изведена ли е, включва ли се тя в твоя текст под някаква форма? Тезата обвързана ли е с художествен текст, или сам подбираш художествения текст, който да я подкрепи или обори?
Да им имам двусмислените задания...

Учителката ми по литература каза, че не е изключено да се даде формат тип втората тема в СУ... цитати... уф.
Освен това изрично упоменават, че на 1-ви и 2-ри кръг можеш да си носиш произведения... но нито дума за трети, което ме навежда на мисълта, че дори в олимпиадите накрая важи това безумство и пълен дебилизъм със зазубрените текстове... А имах надежди да го избегна.
Някой - яснота?... За каквото и да е?