Олимпиадата по български език и литература

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Re: Олимпиадата по български език и литература

Мнение от axinora »

За съжаление не всички инспекторати имат сайтове, а и вашия е много по интересен от повечето. На русенския сайт няма информация дори как се казват инспекторите, камо ли да качват подобна информация :cry: За щастие майка ми е учителка и щом изпратят протоколите по училищата ще разбера веднага (само да ги изпратят :D ). освен това другата седмица така или иначе изтича срокът, в които трябва да кажат кой се класира за националния кръг - та сигурно чакат да ни кажат направо тогава, което не е много честно, но ще видим.
Иначе по-горе някой питаше за това до къде сме стигнали и какво може да се падне на националния - е, националният кръг е върху задължителния и профилиран материал за ХІ и ХІІ клас (това включва най-малкото всичките 4 части на поредицата на Талев :D , заедно с още множество неща като "Хоро" на А.Страшимиров, "Пролетен вятър"(стихосбирката) на Фурнаджиев и др.) с други думи забавянето на резултатите поставя учениците в неравнопоставено положение, защото аз например почти не съм учила цитати като хората (не мога да помня на изуст, което си е проблем). а ограничението от 120 души наистина е дискриминация. да не говорим, че на страницата на РИО - София град са публикували списъците с около 26 ученици с оценки над 5.50 с уточняваш надпис, че те се класират за националния кръг, което според мен не е редно предвид законовата уредба на олимпиадите. изобщо добре, че баща ми си има друга работа като адвокат и не му се занимава, иначе би било забавно.
Успех на всички (някой ще ми прати ли картичка от Казанлък :D? )
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Ardjet
В началото бе словото

Мнение от Ardjet »

Моляяя какви са тия чудесии!!Знаех,че се включват изучаваните автори от 11 и 12 клас,но Страшимиров,Фурнаджиев :shock: Оле и аз имам голям проблем с тея цитати и не знам как ще ги уча просто..Дори вмомента не мисля за литература..М да наистина малко кофти е че така са написани "класирани",но пък явно вече са решени нещата за някои градове..нз...А къде ще се провежда последният кръг?София???
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Последният кръг е в Казанлък :)
Не съм била там, но ако не се класирам ще си направя 1 екскурзийтка лятото до там.
Това с профилираните автори наистина е гадно. аз съм профилирана паралелка, но когато трябва да падат часове (например заради тазгодишната стачка) падат профилираните произведения, та и аз не съм учила всичко. миналата година извадиха късмет, защото моята приятелка каза, че освен темата им (за Вапцаров беше) са изтеглили и две контролни теми - и двете върху неща дето тя не е чела, защото са от второ ниво (май едното беше "Антихрист" на Е.Станев).
А и на трети кръг има 3 варианта на изпита, но са много шантаво обяснени в наредбата и не съм сигурна какво точно ще преставляват другите неща освен съчинението :cry:
айде стискайте още малко палци, че ако и утре не ми кажат резултатите, вече ще е нахалство!
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

5.50. Ще се видим в Казанлък!
Don't think you are, know you are!
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Аз вече много се изнрвих. Няма по-тъп инспекторат от този в Кюстендил. Сайтът им не е обновяван от две години и още седят резултатите от олимпиадата тогава. Сега е момента да се похваля, че тогава (в 10 клас) бях първа на регионалния кръг с оценка 5,75. Дано утре ни кажат колко имаме, че ще се побъркаме тук с един приятел.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
Clandestine
Драскач
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

Първи пост във форума и като гледам, ще е в тази тема. :) 5,50 съм и аз на втори кръг, следваща спирка - Казанлък...

Някой има ли идея какви варианти от типова гледна точка ще бъдат? Интерпретация е ясно, а другото?
Come, my raven, it could be a lark.
Аватар
Umeira
От дъжд на вятър

Мнение от Umeira »

Вижте в сайта на МОН - там пише всичко с подробности.
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

Umeira написа:Вижте в сайта на МОН - там пише всичко с подробности.
Съветът ти наистина се оказа ползотворен, като в приложен документ за олимпиадата по Литература има следния текст:

"Формат на олимпиадата

...Форматът на националния кръг включва интерпретативно съчинение по зададена тема, коментар на изучаван художествен текст по проблем, интерпретиран в текста и обосноваване или опровергаване на теза на литературен критик чрез интерпретация на художествен текст, между които варианти на участниците се дава възможност да избират.
...на общинския и на областния кръг се разрешава ползването на конкретния литературен текст."

От този тъй-разбираемо-написан текст дешифрирам следното:
Мога да избирам между
1) Интерпретативно съчинение по зададена тема -- стандартния тип разработка
2) Коментар на изучаван художествен текст по проблем, интерпретиран в текста -- "Коментар"? Според тях, семантиката на "коментар" "анализ" ли е? Изведен ли е този проблем, или ние го извеждаме? Ако е анализ с извеждане на проблеми, то по какво се различава от 1)?
3) Обосноваване или опровергаване на теза на литературен критик чрез интерпретация на художествен текст -- Това вече съвсем... хаха. Дори не разбирам какво е, камо ли пък да съм правил такова. Каква е тази теза, изведена ли е, включва ли се тя в твоя текст под някаква форма? Тезата обвързана ли е с художествен текст, или сам подбираш художествения текст, който да я подкрепи или обори?

Да им имам двусмислените задания... :roll: Учителката ми по литература каза, че не е изключено да се даде формат тип втората тема в СУ... цитати... уф. :|

Освен това изрично упоменават, че на 1-ви и 2-ри кръг можеш да си носиш произведения... но нито дума за трети, което ме навежда на мисълта, че дори в олимпиадите накрая важи това безумство и пълен дебилизъм със зазубрените текстове... А имах надежди да го избегна.

Някой - яснота?... За каквото и да е? :lol:
Аватар
WhatSOeveR
В началото бе словото

Мнение от WhatSOeveR »

Някой знае ли какви теми са давали досега на националните кръгове??И верен ли е слухът, че всички с оценка над 5.50 на съответния тур могат да кандидатстват с нея в СУ?dank u:>>
Ardjet
В началото бе словото

Мнение от Ardjet »

Еми тя оценката ти е вход към СУ,само че като видях една наредба само оценка 6.00 се приема..Преди бях чувала,че става и с 5.50,но явно вече не е така... :roll:
moon_child
В началото бе словото

Мнение от moon_child »

мисля,че става дума за отлична оценка, т.е. 5.50 и нагоре. и мен ме издразни малоумието,с което е написан текста.никаква съществена информация не дава, всичко подлежи на интерпретация :D :D
според мен наистина няма да дадат текстове от практична гледна точка, защото трябва всеки от нас да се яви с по един чувал книги и освен това ,защото оценката (отличната де) те вкарва в СУ. ще си блесне кой какво си е назубрил от цитатите и това е :lol: :shock:
успех и с нам и Бог
Човек, който търси мъдрост, може да се нарече умен, но ако мисли, че я е намерил, е безумен.
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

moon_child написа:според мен наистина няма да дадат текстове от практична гледна точка, защото трябва всеки от нас да се яви с по един чувал книги
Ти пък, ще си се появя със сакче книги като стой та гледай :D
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Ето ме отново. Нямах време да пиша през седмицата, но ни казаха резултатите още във Вторник. Имам 5,25 :( поплаках си едно хубаво :cry: Желая успех на всички, които отиват на национален.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
moon_child
В началото бе словото

Мнение от moon_child »

Ае и на мен не ми е проблем да си ги нося книжките, дал Господ ръчички да пиша и да нося ,колко му е , само Вазов 22 тома :lol: :lol:
Ще отидем, ако не за друго-за чест и слава, пък и някое хубаво парти можем да си спретнем :P
Човек, който търси мъдрост, може да се нарече умен, но ако мисли, че я е намерил, е безумен.
Аватар
Clandestine
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

di_snooker написа:Имам 5,25 :( поплаках си едно хубаво :cry:
5,25 на втори кръг много ясно показва, че на изпита си за 5,75... и нагоре. Нека не те терзае много! :)
moon_child написа:Ще отидем, ако не за друго-за чест и слава, пък и някое хубаво парти можем да си спретнем :P
Ако ме оценяваха по бохемство и хедонизъм аз съм влязъл от ехеее... :lol: Предполагам - особено сред по-литературните среди - не съм единствения :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Олимпиади”