Японистика?!

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
Ancho
В началото бе словото

Re: Японистика?!

Мнение от Ancho »

Да, допитах се до гугъл, както и до интернет книжарниците - в двете, в които бе налична, всъщност бе изчерпана и казаха, че не могат да ми доставят. Затова реших да питам тук.
@aozora - ако не успея да си я купя, бих се радвала ако успея да я снимам от някой, който я има. :)
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика
Курс: завършил

Мнение от aozora »

Аз лично ги нямам, но ако имаш карта от библиотеката на СУ, заповядай в ЦИЕК (бул. "Тодор Александров" 79, спирка "Опълченска" на метрото). На втория етаж в лявото крило на ЦИЕК има библиотека, в която има една малка читалня, където са наредени много книги по и за Япония и японски език. Книгите на Сенсея ги има там; а има и доста други интересни неща. Ако идваш насам, обади се предварително, ако искаш.
Другите 3 варианта са: книжарница "Книжици" на Кристал, книжарница "Нисим" на бул. "В. Левски" или някоя от университетските книжарници.
晴耕雨読
Аватар
DanteIX
В началото бе словото

Мнение от DanteIX »

aozora написа:Аз лично ги нямам, но ако имаш карта от библиотеката на СУ, заповядай в ЦИЕК (бул. "Тодор Александров" 79, спирка "Опълченска" на метрото). На втория етаж в лявото крило на ЦИЕК има библиотека, в която има една малка читалня, където са наредени много книги по и за Япония и японски език. Книгите на Сенсея ги има там; а има и доста други интересни неща. Ако идваш насам, обади се предварително, ако искаш.
Другите 3 варианта са: книжарница "Книжици" на Кристал, книжарница "Нисим" на бул. "В. Левски" или някоя от университетските книжарници.
също и информационния център на японския център в 18 СОУ и информациония център на фондация "Кирил и Методи"
Only "Nothing" is perfect! But like anything "perfect" it doesn't exist!
Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Колеги, бихте ли ми казали четенията на този йероглиф и значението му:

Изображение
Изображение
Аватар
aozora
От дъжд на вятър

Мнение от aozora »

Чете се "ryuu", означава дракон. Китаистите и кореистите може би ще могат да ти дадат китайски/корейски четения.
За татуировка ли?
Последно промяна от aozora на 28 Мар 2008, 17:32, променено общо 1 път.
晴耕雨読
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Tова канджи се чете "РОН" - четенето е само едно - китайското оригинално. Значението е мъгляво, но в общи линии означава "дракон".

Едит: единият речник ми дава "рон". Другият ми дава "рюу" и предполага, че това канджи се припокрива с ей това "рюу", което също е "дракон":

Изображение

Нормален канджи-хаос... :D
Последно промяна от Boromir на 28 Мар 2008, 17:26, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

aozora написа:Чете се "ryuu", означава дракон. Китаистите и кореистите може би ще могат да ти дадат китайски/котейски четения.
За татуировка ли?
На мен пък ми казаха, че е "рон". Явно има и "рюу". Пак ще проверя.
Изображение
Аватар
aozora
От дъжд на вятър

Мнение от aozora »

@Boromir
Не исках да задълбавам в йероглифа; може би в китайския или в корейския има четене "рон", но в японския се чете "ryuu". Нарочно не го изписах "рюу", просто защото не се чете РЮУ, ами ако трябва да го транскрибираме, е "рьуу" (въпреки че не отговаря на българските транскрипционни норми).
Има и четене "тацу"; в японския обаче е прието изписването 竜, като 龍 се води 旧字体, или старо изписване на йероглифа. Много производни йероглифи, като таки 滝, 瀧 (водопад) например, също имат дублетно изписване.
За доказателство за четенето, както и за други "проверки", Ви препоръчвам онлайн речника на Jim Breen.
http://www.csse.monash.edu.au/~jwb/cgi- ... dic.cgi?9U
Хубав ден!
晴耕雨読
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ми аз знам това канджи от по-горе като "дракон" с четене "рюу", и в "таки" си го пиша него... не че дори веднъж ми се е налагало да пиша "таки", но по принцип :lol:

и понеже с кюуджитай не се занимаваме усилено, подобни странни канджита с шантавите им онйоми си остават в частично забвение. :D
Изображение
Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Благодаря!
aozora, медальонче е. Брат ми ми го беше подарил преди време, днес го изрових и се позачудих какво ли беше. Затова питам :)
Изображение
Аватар
aozora
От дъжд на вятър

Мнение от aozora »

@ kuln
Да ти е живо и здраво медальончето :D ; драконът е символ на разни хубави неща както в Китай и Корея, така и в Япония. В Япония е пазител на водите по принцип.

@Boromir
Не зная къде се занимаваш с японски, но 旧字体 определено едва ли би ти потрябвал, освен ако не четеш в оригинал разни Мейджи или Тайшьо или Шьова (от началото на Шьова) книжки... ;)
Кой речник ти дава четене "ron"? Моят 漢字源 дава само "ryuu", "ryoo" и "roo"...
晴耕雨読
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

aozora написа: Не зная къде се занимаваш с японски, но 旧字体 определено едва ли би ти потрябвал, освен ако не четеш в оригинал разни Мейджи или Тайшьо или Шьова (от началото на Шьова) книжки... ;)
Кой речник ти дава четене "ron"? Моят 漢字源 дава само "ryuu", "ryoo" и "roo"...
занимават ме с японски в 大阪大学 :alien: ... И не, не чета в оригинал стари текстове... Веднъж се промъкнах в един час по канбун и още се стряскам насън. :lol:

Ми не знам, моят деншиджишо има тълковен речник за канджурляците и ми изкара онйоми "рон". Хартиеният речник е съгласен с твоя.
А един японец, когото питах, е съгласен с всичко казано и написано дотук.
Изображение
Аватар
aozora
От дъжд на вятър

Мнение от aozora »

Много се радвам, че си в родния 阪大! В бившия 外大 ли си или в някой от другите кампуси? На мен камбун ми преподаваше Манда Сенсей; голяма душица е.
Не изключвам в някоя от епохите да е имал четене "ron", всичко е възможно...
Поздрави на Осака!
晴耕雨読
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

aozora написа:Много се радвам, че си в родния 阪大! В бившия 外大 ли си или в някой от другите кампуси? На мен камбун ми преподаваше Манда Сенсей; голяма душица е.
Не изключвам в някоя от епохите да е имал четене "ron", всичко е възможно...
Поздрави на Осака!
Накрая ще излезе, че се познаваме. Аз съм в гайдай, и в момента съм един от малцината, защото днес U - курсът бяха учтиво изпъдени от общежитието, но аз се промъкнах обратно :twisted:

Моя милост нямаше честта да е в напредналия клас и да ме гърчат с подобни неща, заради което имам само най-хуубави спомени от Осака и гайдай в частност.
Изображение
Аватар
aozora
От дъжд на вятър

Мнение от aozora »

Ех, че приятно да засечеш събрат по Гайдай!
晴耕雨読
Заключено

Обратно към “ФКНФ”