Театър

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Театър

Мнение от Търговецът на кристал »

"Голямото кихотене" се казва спектакълът. Казано накратко, къде са Санчо и Дулсинея днес, защо Дон Кихот го няма и ще дойде ли, все пак... По-кратко от това не мога да го кажа. :lol: Обаче е невероятно хубаво, за възрастни е и... поне за мен, е Премиерата (с много главно П) за сезона досега.
Брилянтна работа.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Честит ви ден на театъра - желая ви музите да са с вас :)
И специално благодаря на Мила, която се сети да ми честити днес - много ме трогна. Наистина.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Аз те оспамих жестоко май ;)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Ginger
В началото бе словото

Мнение от Ginger »

Честит празник, с ден закъснение на всички, които обичат театъра. Вчера Съюзът на артистите раздаде наградите "Икар" за 2008 година. Мисля, че вече можете да споделите своите съвпадения, очаквания, разочарования. Знам, че всички те ще са точно, защото всеки го чувства и мисли по своему. Но нека все пак го направим.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Джинджър,
Аз няма да коментирам, защото на комисията не й прави чест. Днес цяла сутрин се обговаря как просто са се зачертавали спектакли, без да бъдат обсъждани, без да бъдат споменавани дори. Това, за мен поне, не е начинът.
Няма да коментирам и изказванията на двама от членовете на журито, които бяха, най-малкото, недостойни.
Факт е, че 4 дни преди наградите, аз вече знаех кой ще спечели в категорията, която ме интересува, и го написах в блога си. Не ме бяха излъгали - познай дали наистина са ги обсъждали вчера сутринта. Поне да си мълчат.
И както казах, че няма да коментирам, така си казах почти цялата горчивина. Онова, което ме радва обаче е, че днес една цяла гилдия (събраните в СКТ по повод новото списание) неофициално застана зад един спектакъл, който обаче е бил сред зачертаваните, за сметка на "едно незначително спектакълче, дето не се знае как е попаднало изобщо в селекцията" (това е изказване на една от маститите критички). После, всъщност, се разбра и как е попаднало и защо е спечелило наградата - обаче всичко се говори под сурдинка и се кима многозначително. Радвам се поне, че признаха на другата режисьорка заслужената, но практически отнета, награда.
Ако тези механизми са се задействали само в моята категория (ах, това несъмнено е така!) - тогава се радвам за победителите в останалите. Но ако не е - тогава жалко за зачертаните спектакли.
* Радвам се, че "Малка пиеса..." спечели за драматургия, а също и че Атанас О'Махони НЕ спечели за дебют.
В края на ноември
Аватар
Ginger
В началото бе словото

Мнение от Ginger »

Мога да приема, че някой харесва, а друг не един спектакъл и това е най-нормалното и хубаво нещо в изкуството. Не мога да разбера обаче, защо хората, които се обвързват по-сериозно с него, започват да критикуват агресивно всичко, което не се покрива с техния личен критерий. Другото, което няма никога да приема е, когато някакви хора, които с нищо не допринасят нещо да се случи се събират и "обговарят", колко грешки са направили едни други хора, които са се опитали да създадат един празник. Мили Търговецо, няма заговори и интриги - те са в главите на хората, които чрез тях обясняват субективните несъответствия. Няма дори и жури, а хора, които се обединяват около някакви постижения. Аз мога да се закълна, че наградите са обсъждани на 27 сутринта! Ако обаче Х и У са гледали заедно един спектакъл и са коментирали впечатления, това е право на всеки зрител, но това не е обсъждането за което ти говориш. Защо демонизираш някакви сами по себе си добри намерения. Защо тази "цяла гилдия" не прави нищо за своите награди и своите номинации - ми нали от тях зависят тези награди, а не от комисията. Защо не си излъчват хора в тази комисия, ами само си коментират в ъглите - защото е по-лесно.
Мили момичета и момчета, малодушните хора (не става въпрос за Търговеца) стоят отстрани и обсъждат как грешат едни други хора, които се опитват да създават нещо. Тези малодушни хора "говорят под сурдинка" - другите смело застават с името си и знаят, че ще ги хулят, но срещат тези хули, защото имат кауза. Няма "зачеркнати спектакли" и няма съглашения. Има честна борба, има предложения, ИМА СМИСЪЛ ХОРА!!! Категориите, в които се дават награди са 19 и куклените са само 2 от тях. В България вече няма и цирково изкуство и сигурно много хора ще си кажат, че наградите за цирково и вариететно изкуство са измислени - дори така да е, обществото трябва да знае, че тези хора са живи и работят въпреки всичко. Цирк Балкански отново вдига шатра - идете да ги видите! Тези хора имат жар в очите, когато излизат на манежа, макар че светът отдавна гледа в други посоки! Не е важно дали някой е получил награда, дали е бил номиниран за награда ... Важно е, че има награди и жалко е, че това се оценява от хората, които не са свързани професионално с театъра! И аз не съм и се радвам, че не мисля в клишета, а вярвам в човешкия дух и в съзиданието. Че съм свободна в изборите си и толерантна към изборите на другите. Аз съм свободна - бъдете такива и вие! Браво на Съюза на артистите в България! На добър час на Аскеер-ите! Тяхната роля е будителска, а не критическа. Последното изказване на Уляна Пръмова за новата концепция на БНТ е, че ще махнат предавания за култура, за да включат повече "полезни предавания". Срещу такава полезност могат да излязат само обединени и взаимно толерантни хора. Извинете ме за дългия и спонтанно излян текст.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Джинджър,
Може да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие. Факт. Аз съм се отказала да карам когото и да било да вярва в каквото и да е, без значение колкото абсолютно убедена съм в правотата си.
И в конкретния случай е така. Ти може и да се закълнеш, че наградите са решавани на 27ми. А аз съм сигурна, ама не субективно убедена, а съвършено и фактически сигурна, че конкретната категория, за която ЗНАМ (за другите не мога и да твърдя), е била решена по-рано. Оттам насетне, и кило мастило да излееш в подкрепа на идеалите си, само ще ти пожелая някой ден те да станат реалност.
Хич не ми дреме кога и как са решавани, честно казано. Аз, каквото имах да й казвам на Яна, й го казах - много се надявам да ме е разбрала правилно. Така или иначе, публиката си каза думата - и като посещаемост, и като реакция на спектакъла-истински победител. Ще ми се да вярвам, че една статуетка, която би събирала прах някъде, не означава кой знае какво за истинските таланти, които, уви, станаха жертва на всичко онова, което няма място в изкуството.
Иначе ти си пиши, не пречиш (и недей да питаш дали да пишеш, както вече казах, като съм пишман-модератор, не съм триглав лам' 'ногустрадален). Хубаво е да има хора с идеали, кофти ще стане, когато се появи някой, който да ти ги разбие. В момента даже се радвам, че не ми вярваш, защото това означава, че няма да съм аз злосторникът.
И последно, понеже по-горе може да съм ти се сторила груба - не те сравнявам с кон, категорично не. Просто така се казва... :D
В края на ноември
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Преди час се върнах от постановката "Иванов" в Народния.Представлението беше невероятно ... !!!Не знам вие как ще го оцените,но просто аз открих голяма част от себе си в образа на главния герой и страшно много ми хареса.Дори си извадих някои поуки за себе си.Само се надявам да не свърша като него ;).Даже ще отида да го гледам пак 100%.Изключително съм доволен от постановката,от актьорската игра,театъра и отношението на персонала(досега не бях ходил в Народния).Даже успяхме с една колежка да си вземем билети по 3лв,уж намаление 50%,но как от 8 лв. станаха 3 лв. един Бог знае :D.Половината зала беше празна и можеше да седнем на скъпите места,но от третия ред беше перфектно.Давам му оценка 9,5/10.Вземам си половин единичка поради предвидимостта на постановката,но въпреки всичко е успешно замаскирана ;).И давам няколко отгоре най-вече поради образа на главния герой,който ме накара да се замисля наистина над това,което правя аз самия в реалния живот.Не знам при вас как ще е,но тази постановка ми въздейства изключително много!Отидете!

И да се похваля - взех си билет за У.Шекспир - Пълни съчинения :mrgreen: Изръсихме се 27 лв. за два билета,но се надявам да си заслужава.Там мисля,че нямаше намаление за студенти или изобщо някакво намаление?
С кой ще ходим на "Иванов" пак? :)
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

За "Иванов" - с мен ще ходиш пак, ако ме искаш. С такава препоръка, как да не се навиеш.
За Шекспир... няма да останеш разочарован, мнеееее... тия са луди, гледала съм спектакъла над 10 пъти (говоря сериозно), знам го наизуст и в неделя ще ходя пак с едни колеги. В 199 има студентски намаления 20 минути преди спектакъла. А също и карти за намаления - 20 или 30%. Пак е скъпо, но по се ядва. Иначе цените им са безумни.
Тия дни пак се радвах на "Ритъм енд блус" в Малък градски. Изключително добро е, най-вече поради факта, че ти се иска да скочиш и да се разтанцуваш, а актьорите са съвършено освободени и си правят небивал кеф на сцената. Разкошни. Ако ви се ходи "организирано", свиркайте, за да вземем билети, че се разграбват за отрицателно време. Спектакълът е изключително успешен. *Говорим за средата на май.
В края на ноември
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Ами да,бих отишъл отново с компания :).
На "Шекспир" и аз съм в неделята,която идва :).Вие какви билети взехте?
Аз също сега се насочвам към МГТ,защото е много близко до нас и е супер приятно вътре,а представленията също са добри.Аз искам да гледам "Охранители" и "Ритъм енд Блус",но ще трябва да се опарича първо. :D
Забравих да кажа за "Иванов",че сериозността на постановката е представена по много интересен начин и има достатъчно хумор,така че няма само да седите и да размишлявате над житейските въпроси,които се поставят :).
Изображение

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Не сме взели билети още, защото а/бройката на хората е неясна (варира от 1 до 5) и б/специално за Шекспир винаги има останали по няколко билета от скъпите, така че се възползваме от намалението непосредствено преди спектакъла... Дано и сега да е така. Вероятно ще сме на 2ри ред, ако нещата са по план. Може да се видим - свирни, обади се, ако ме видиш, щото аз съм много зле с физиономиите и мога да те подмина като малка гара...
А МГТ са чаровници. Това е думата. В Шейкспир играе един от техния състав - Петьо. Той участва и в "Охранители", и в "R'n'B". Млади са, сладки са, добри са. Слънца. Това е. :D
В края на ноември
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Беше перфектно,обаче въпреки това мисля,че имаше баласт.Например като говореха за някакъв Троник,за мен лично беше глупаво.Не ми хареса и представянето на Макбет,признавам - не съм го чел,но някак си беше твърде сериозно на фона на другите и почти без хумор.Но се смях от сърце на всичко друго,просто няма да има място да опиша всичко,което ми хареса.

Оценка: 9/10 - заради двете отклонения(поне аз така смятам),но задължително отидете да го гледате!

Ladies and Gentlemen,Otelo Number 5!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Търговец(Елена ли се казваше,извинявай :oops: ) вие успяхте ли да влезете?Аз не можах да те фокусирам... :)

П.С. Къде се пускат тея листчета за томболата,че не намерих,а може като минавам оттам да си го пусна :).
Изображение

Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Че какъв хумор искаш ти, може би, в "Макбет" :?: Бтв - любимото ми Шекспирово произведение :D .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Blood Countess написа:Че какъв хумор искаш ти, може би, в "Макбет" :?: Бтв - любимото ми Шекспирово произведение :D .
Ами аз и в "Хамлет" не мисля,че има хумор,обаче разцепиха мрака!
Нито в Хенри еди си кой или Ромео и Жулиета ... ;)
Това е пародия и като такова би трябвало да бъде изиграно по забавен начин ;).
Изображение

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

За "Тит Андроник"-оник-оник си прав. Там се лигавят зверски, а историята си е достатъчно омотана и без това.
Но за "Макбет" не си прав - там, поне според мен, идеята беше повече за конкретната ситуация - в смисъл, какви са пичове и колко са сериозни и колко са cool, задето снимат филм, видите ли, по Шекспир. И се появява заекващия Атанас Атанасов, който убива всичката сериозност. Да не говорим за лейди Макбет, на чиято поява умирам от смях всеки път.
Радвам се, че ви е харесало, ние не ходихме, щото аз повторих операта тая вечер, а и колегите ме предадоха и щях да съм сам юнак на коня.
И, ще си позволя да отговоря на поздрава ти с Othelo Number 5:
"Емилия, на Яго жената, знаем я вече от действието трето:
"Говедо проклето, какво си направил,
бе чисто детето...
от чиста по-чиста, почти бе светица.
Светица си беше, какво те прихвана,
погледни й лицето, съвсем синьо стана..."
:mrgreen:

"Яго бе съден, но го оправдаха,
събра си багажа, реши да се маха...
Сега разправят, че бил
с фенове на рапа в Бевърли хилс..."

Оф, обичам ги, бееее... И биографията на Шекспир, и безумната Жулиета (оооо, целият епизод!), и комедиите, и танца на "Валса на цветята" (дето се сменяха кралете, с контакта и тапата, дето веднъж я бяха забравили) и всичко. Айде пак да ходим...
P.S. Но Отело е най-големият хит...
P.P.S. Елица се казвам. :mrgreen:
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”