Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Re: Олимпиадата по български език и литература
Да ви кажа - "Гласовете ви чувам" е най - яката от всички (надявам се повечко от вас да стигнат до нея
).
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
честито!
и аз ще се потя два поредни дни (олимпиада по история на 29.03. и по български в неделя)
и все пак силно ме интересува до кой автор сте стигнали. аз днес почнах Вапцаров. в моето училище стачката беше 5 седмици, а и съм профилирана паралелка с български и история и отделяме по много време на 1 автор, та затова ми е интересно дали не сме изостанали малко спрямо останалите училища.
а и имате ли си предпочитан автор? аз харесвам смирненски и гео милев, но не съм обедена, че искам да пиша съчинение върху тях. не харесвам багряна
успех на всички - дано се видим (я във Враца, я в Казанлък
)
и аз ще се потя два поредни дни (олимпиада по история на 29.03. и по български в неделя)
и все пак силно ме интересува до кой автор сте стигнали. аз днес почнах Вапцаров. в моето училище стачката беше 5 седмици, а и съм профилирана паралелка с български и история и отделяме по много време на 1 автор, та затова ми е интересно дали не сме изостанали малко спрямо останалите училища.
а и имате ли си предпочитан автор? аз харесвам смирненски и гео милев, но не съм обедена, че искам да пиша съчинение върху тях. не харесвам багряна
успех на всички - дано се видим (я във Враца, я в Казанлък
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
- Специалност: културология
- Курс: първи
ние още не си знаем резултатите
а в неделя е вторият кръг....ние още сме на Йовков и ще почваме Вапцаров следващата седмица май...
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
И аз продължавам на втория кръг по БЕЛ
- ние също стачкувахме от самото начало, но въпреки това вече сме на Димитър Димов. А някой знае ли какъв ще е формата на втория кръг на олимпиадата? Дали ще е само съчинение или пак ще има вариант с есе?
И ние стачкувахме до 2 ноември, но все пак от утре почваме "Железният светилник" на Талев и след няколко часа почваме преговор на всичкия материал.
Аз лично предпочитам автори, които пишат проза, но за Ботев бих направил компромис.
Аз лично предпочитам автори, които пишат проза, но за Ботев бих направил компромис.
-
axinora
- Пишете, о, братя
На втория кръг отново ще има тема за съчинение и тема за есе върху задължителните автори за съответния клас (т.е. оставете мечтите по Ботев за националния кръг
)
Явно всички училища са много различни. аз до колкото помня преди две години на втори кръг се падна Г. Милев, а миналата година беше Смирненски, така че сигурно отчитат факта, че взетия материал е различен.
Да не им давате да ви вземат текстовете. на втория кръг според наредбата на министерството също имаме право да ползваме текстовете, въпреки че в Русе ни ги взимат (миналата година ни оставиха текстовете уж компромисно за 1 час, за да си извадим цитатите и после ни ги взеха, но тази година има и национален кръг, така че това би било в наш ущърб
)
успех на всички. на неразбралите още резултатите - стистам палци
Явно всички училища са много различни. аз до колкото помня преди две години на втори кръг се падна Г. Милев, а миналата година беше Смирненски, така че сигурно отчитат факта, че взетия материал е различен.
Да не им давате да ви вземат текстовете. на втория кръг според наредбата на министерството също имаме право да ползваме текстовете, въпреки че в Русе ни ги взимат (миналата година ни оставиха текстовете уж компромисно за 1 час, за да си извадим цитатите и после ни ги взеха, но тази година има и национален кръг, така че това би било в наш ущърб
успех на всички. на неразбралите още резултатите - стистам палци
Axinora, сега отново гледах в сайта на МОН и там пише, че и на втория кръг има ЕСЕ, но днес в училище учителят ми ми каза, че на втори кръг не се давало ЕСЕ. Ти сигурна ли си, че ще има. Ако имаш информация от предходни години, или някой друг, ако знае да каже, че е важно. Аз лично предпочитам този формат.
- sweet_green
- В началото бе словото
Поздравления на всички, които се добраха до областния кръг! Браво!
На тези, които не са се класирали - няма страшно, спестявате си малко допълнителен тормоз
Аз отивам на 2ри кръг и се чудех дали някой има информация долу-горе какви теми са се падали други години за 12ти клас. Знам, че за всяка област е различно, но все пак ми е интересно какви са формулировките. Та... ще бъда много благодарна ако споделите впечатления. Успех на всички!
малко OFFtopic: "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден", "Гласовете ви чувам" - тези книги са в моя ТОП 10! Но според мен последната част не е най-добрата.
Ако имате време прочетете ги и 4те. Заслужава си!!!
малко OFFtopic: "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден", "Гласовете ви чувам" - тези книги са в моя ТОП 10! Но според мен последната част не е най-добрата.
It's not what you look at that matters - it's what you see...
-
axinora
- Пишете, о, братя
Предишните години нямаше теми за есе. затова и много учители дори не са запознати. представи си, че имат страх от интернет или пък от местния инспекторат не са си направили труда да спуснат информация до всички преподаватели и училища.babangida написа:Axinora, сега отново гледах в сайта на МОН и там пише, че и на втория кръг има ЕСЕ, но днес в училище учителят ми ми каза, че на втори кръг не се давало ЕСЕ. Ти сигурна ли си, че ще има. Ако имаш информация от предходни години, или някой друг, ако знае да каже, че е важно. Аз лично предпочитам този формат.
щом на сайта на министерството пише, че ще има - значи или ще има, или може да си пуснеш жалба в съда
аз есета не мога да пиша, но щом ти е по-добре така ти желая успех
информация за теми от предишни години има и в архива на този форум, просто си пуснете търсене "олимпиада по литература"
лека вечер
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
и аз съм класирана
дано в неделя имам късмет 
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
- sweet_green
- В началото бе словото
Oффф, извинявам се за тъпия въпрос, но вас от колко часа ви викат сутринта в неделя? Нещо се разминах с тази информация, а всяка година забравям кога точно се ходеше.
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
при нас е в 8 май винаги е било тогава не забравяйте да си навиете часовниците 1 час напред
Еми, май навсякъде е от 8ч, но трябва да си там по-раничко, а и не забравяй, че в събота срещу неделя се сменя времето.
- sweet_green
- В началото бе словото
Да, балгодаря мн! Знам за времето - просто късмет и половина
ще се прозявам през цялото време сигурно
... А за часа - винаги се зачудвам дали не беше 8 и половина.
10х