Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- jolly_f
- Да живей словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: втори
Re: Олимпиадата по български език и литература
На никой не му пука колко страници си написал
Това попринцип са форматите, но по-важно е, разбира се, какво си написал. Има хора, които са писали интерпретативно по 7-8 страници и има оценки над 5. Има и такива, които се уливат и имат 3-ки.
А есето може да няма нищо общо с което и да е произведение
Но е препоръчително да е свързано поне с 1... Иначе трябва да си голям фолософ(дори и дървен), за да можеш да го напишеш без да се опираш върху някоя творба... и то 6 страници, както казваш 
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Bubbly_water,каква книга цитираш?
Според мен е невъзможно човек да напише нормален, подреден, изчистен текст за пет часа на повече от 8 страници. Иначе става празнословие. А и на проверяващите ще им стане досадно. Аз пиша сбито и общо взето до сега не съм имала никакви проблеми. Важен е смисъла. Поне мен така са ме учили.
Според мен е невъзможно човек да напише нормален, подреден, изчистен текст за пет часа на повече от 8 страници. Иначе става празнословие. А и на проверяващите ще им стане досадно. Аз пиша сбито и общо взето до сега не съм имала никакви проблеми. Важен е смисъла. Поне мен така са ме учили.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
- Специалност: културология
- Курс: първи
Книгата е "Да пишем съчинение по цитати" на Милена Кирова от СУ, но вътре пише и за интерпретацията
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
Шумен: "Човекът на новото време в поезията на Никола вапцаров" и "Любовта между хората - път към спасението на света" Аз писах есе и писах за Йовков основно, но и други работи
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Силистра: Темата за ЛИС беше за Далчев, но не сещам как точно беше формулирана, а есето беше цитат от Йовков "С мъки и нещастия .... но има нещо, което стои над всичко - любовта между хората" (цитата пак не го помня дословно..) При нас първият кръг беше на 6.03 ако не се лъжа...
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Русе: "Човекът сред вещите в поезията на А.Далчев" (съчинение) и "Благословените чудаци в разказите на Йовоков"(есе, но не съм сигурна за точната формулировка).
аз сега се връщам от олимпиадата - писах за Далчев, но не мн успешно.
Кога стигнахте до Вапцаров, аз още съм на Йовков, а съм с 7 часа седмично български
аз сега се връщам от олимпиадата - писах за Далчев, но не мн успешно.
Кога стигнахте до Вапцаров, аз още съм на Йовков, а съм с 7 часа седмично български
Четвърти курс, Българска филология:)
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
хаха и ние още не сме стигнали до него ама в някои училища са го стигнали и даже май са го минали
аз затова писах на другото
- Moci
- В началото бе словото
За Харманли:(подават темите от РИО Хасково).
Далчев - "Страдание, познание и тъга в поезията на Далчев", есе - "Цената на успеха"
Аз писах по есето.
Далчев - "Страдание, познание и тъга в поезията на Далчев", есе - "Цената на успеха"
Аз писах по есето.
Изяж сутринта жива жаба и цял ден няма да ти се случи нищо лошо. 
- Moci
- В началото бе словото
А класирани има ли?
- Grunge_Down
- Драскач
- Специалност: право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Най-сетне и ние я направихме. В НПМГ са я направили в петък, но темите са били същите като нашите (и аз съм в сф). Образите на бунта при Смирненски/Гео (интерпретативно) или Страдание и бунт при Гео и/или Смирненски (литературно есе). Аз писах интерпретацията за Гео.
Да питам във връзка с последния кръг: как точно СУ приема олимпиадата за вход. Само на лауреата или на всички с оценка над 5.50; само за филологиите или изобщо като аналогична оценка на тази от изпита по литература за коя да е специалност. И други подобни, ако имате инфо, пишете.
Да питам във връзка с последния кръг: как точно СУ приема олимпиадата за вход. Само на лауреата или на всички с оценка над 5.50; само за филологиите или изобщо като аналогична оценка на тази от изпита по литература за коя да е специалност. И други подобни, ако имате инфо, пишете.
Don't think you are, know you are!
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Това, което аз знам, е, че оценката важи само за филологиите... Другото го пише из справочника, ама ме мързи да го гледам в момента... Виж на сайта на Университета! 
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Moci
- В началото бе словото
Мисля, че само лауреатите (с 6.00) се приемат, като оценката от олимпиадата се счита за вход.
П.С. Вашият първи кръг чак сега ли е? Нашият мина отдавна...
П.С. Вашият първи кръг чак сега ли е? Нашият мина отдавна...
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз да ви кажа като човек, минал по този път - лауреатите (така се водят, което ще рече, че са с над 5.50, но не се уточнява точно с колко - просто "лауреати"), могат да влязат която специалност си поискат от тези, за които се кандидатства с БЕЛ, без да се явяват на този изпит. Ако искате примерно Право и сте лауреати по БЕЛ - явявате се само на изпита по история.
Това е. Ако имате оценка под 5.50 - не ви служи за нищо. Аз миналата година бях с 5.04 и не ми я признаха за нищо в СУ
.
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
Хора, исках да ви попитам, знаете ли какъв е форматът на теста по български език във Великотърновския университет?
Нали ще пробвам и там и ще се явявам и на предварителен, но незнам самият формат какво представлява...
Нали ще пробвам и там и ще се явявам и на предварителен, но незнам самият формат какво представлява...
- Moci
- В началото бе словото
Знам, че има езикова култура и тема.Езиковата култура е май както по всички други университети - думички, пунктуация, есе и текст за поправяне на грешки. Купи си книжка, на която пише "Тестове по езикова култура", и ще видиш.Поне аз знам, че е така..