Олимпиадата по български език и литература

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
jolly_f
Да живей словото
Специалност: Английска филология
Курс: втори

Re: Олимпиадата по български език и литература

Мнение от jolly_f »

На никой не му пука колко страници си написал :) Това попринцип са форматите, но по-важно е, разбира се, какво си написал. Има хора, които са писали интерпретативно по 7-8 страници и има оценки над 5. Има и такива, които се уливат и имат 3-ки. :) А есето може да няма нищо общо с което и да е произведение :) Но е препоръчително да е свързано поне с 1... Иначе трябва да си голям фолософ(дори и дървен), за да можеш да го напишеш без да се опираш върху някоя творба... и то 6 страници, както казваш :)
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Bubbly_water,каква книга цитираш?
Според мен е невъзможно човек да напише нормален, подреден, изчистен текст за пет часа на повече от 8 страници. Иначе става празнословие. А и на проверяващите ще им стане досадно. Аз пиша сбито и общо взето до сега не съм имала никакви проблеми. Важен е смисъла. Поне мен така са ме учили.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

Книгата е "Да пишем съчинение по цитати" на Милена Кирова от СУ, но вътре пише и за интерпретацията
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър

Мнение от bubbly_water »

Шумен: "Човекът на новото време в поезията на Никола вапцаров" и "Любовта между хората - път към спасението на света" Аз писах есе и писах за Йовков основно, но и други работи
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Силистра: Темата за ЛИС беше за Далчев, но не сещам как точно беше формулирана, а есето беше цитат от Йовков "С мъки и нещастия .... но има нещо, което стои над всичко - любовта между хората" (цитата пак не го помня дословно..) При нас първият кръг беше на 6.03 ако не се лъжа...
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Русе: "Човекът сред вещите в поезията на А.Далчев" (съчинение) и "Благословените чудаци в разказите на Йовоков"(есе, но не съм сигурна за точната формулировка).
аз сега се връщам от олимпиадата - писах за Далчев, но не мн успешно.
Кога стигнахте до Вапцаров, аз още съм на Йовков, а съм с 7 часа седмично български :D
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър

Мнение от bubbly_water »

хаха и ние още не сме стигнали до него ама в някои училища са го стигнали и даже май са го минали :mrgreen: аз затова писах на другото
Аватар
Moci
В началото бе словото

Мнение от Moci »

За Харманли:(подават темите от РИО Хасково).
Далчев - "Страдание, познание и тъга в поезията на Далчев", есе - "Цената на успеха"
Аз писах по есето.
Изяж сутринта жива жаба и цял ден няма да ти се случи нищо лошо. :D
Аватар
Moci
В началото бе словото

Мнение от Moci »

А класирани има ли?
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Най-сетне и ние я направихме. В НПМГ са я направили в петък, но темите са били същите като нашите (и аз съм в сф). Образите на бунта при Смирненски/Гео (интерпретативно) или Страдание и бунт при Гео и/или Смирненски (литературно есе). Аз писах интерпретацията за Гео.
Да питам във връзка с последния кръг: как точно СУ приема олимпиадата за вход. Само на лауреата или на всички с оценка над 5.50; само за филологиите или изобщо като аналогична оценка на тази от изпита по литература за коя да е специалност. И други подобни, ако имате инфо, пишете.
Don't think you are, know you are!
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Това, което аз знам, е, че оценката важи само за филологиите... Другото го пише из справочника, ама ме мързи да го гледам в момента... Виж на сайта на Университета! ;)
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Moci
В началото бе словото

Мнение от Moci »

Мисля, че само лауреатите (с 6.00) се приемат, като оценката от олимпиадата се счита за вход.
П.С. Вашият първи кръг чак сега ли е? Нашият мина отдавна...
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Аз да ви кажа като човек, минал по този път - лауреатите (така се водят, което ще рече, че са с над 5.50, но не се уточнява точно с колко - просто "лауреати"), могат да влязат която специалност си поискат от тези, за които се кандидатства с БЕЛ, без да се явяват на този изпит. Ако искате примерно Право и сте лауреати по БЕЛ - явявате се само на изпита по история. :mrgreen: Това е. Ако имате оценка под 5.50 - не ви служи за нищо. Аз миналата година бях с 5.04 и не ми я признаха за нищо в СУ :| .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
lisichora
Драскач

Мнение от lisichora »

Хора, исках да ви попитам, знаете ли какъв е форматът на теста по български език във Великотърновския университет?
Нали ще пробвам и там и ще се явявам и на предварителен, но незнам самият формат какво представлява...
Аватар
Moci
В началото бе словото

Мнение от Moci »

Знам, че има езикова култура и тема.Езиковата култура е май както по всички други университети - думички, пунктуация, есе и текст за поправяне на грешки. Купи си книжка, на която пише "Тестове по езикова култура", и ще видиш.Поне аз знам, че е така..
Публикувай отговор

Обратно към “Олимпиади”