Еразмус -или за едно безхаберие

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Смятате ли, че администрацията в СУ е добра?

Да.
6
5%
Не.
94
83%
Нямам мнение по въпроса.
13
12%

Общо гласове: 113

Аватар
got
Легендарен флуудър

Re: Еразмус -или за едно безхаберие

Мнение от got »

Много неприятен случай,но не ми изглежда необясним,ако се отнася за факултета и предмета, за който си мисля... :roll: Там мисленето е доста консервативно и хората никак не "обичат" подобни неща.Тва е...
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Преди няколко дена излезнаха местата по Еразмус. Интересува ме как стои въпросът с избора на дисциплини, които се изучават в съответния университет. Ти сам ли избираш всичко, или има задължителни, които трябва да минеш. В момента съм 2 курс и другото нещо, което се чудя е дали не е по-добре по Еразмус да се замине след 3и курс (т.е. да се кандидатства докато си 3и курс). Какво мислите по въпроса?
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Почвам от последния ти въпрос - според мен най-добрата година да се пътува по Еразъм, е 3ти курс, при това, по възможност, първия семестър (т.е. да се кандидатства във втори курс). Защо мисля така? Просто като се върнеш, не очаквай да ти признаят всички дисциплини - в общия случай, признават не повече от 2-3 изпита, тъй като учебните програми са много различни. Освен това, се връщаш по никое време и изпускаш сесиите. Оттам следват проблеми и може да се наложи нещо да поостане за есенните поправки (ако не срещнеш разбиране от преподавателите и/или администрацията). Така че е по-добре всички тия ексцесии (ако ги има, разбира се) да минат в трети курс, за да можеш да се дипломираш навреме.
И така стигаме до първия ти въпрос. По-добре попитай отговорника за Еразъм за твоя факултет, защото може да има различни изисквания за различните факултети. При мен нямаше задължителни, просто защото програмите на 2та университета бяха съвършено различни и нямаше какво да ме "задължат" да избера. Разбира се, имаше препоръчителни предмети, към които отговорника насочи вниманието ми, но... така или иначе, не ми ги признаха.
Обобщено - Еразъм е страхотен опит, но се подготви за проблеми и яко четене, когато се прибереш. Затова пак ти казвам - кандидатствай във втори курс, по-безболезнено е.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Благодаря за отговора!
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
baykov
В началото бе словото

Мнение от baykov »

Здравейте!
Искам и аз съвет. Студент съм в два вуза и адски много ми се ходи по Еразъм. Втора година съм в НБУ и имаме договор с университет в Дижон и от департамента( мини-факултета :mrgreen: ) искат да ме пратят тъй като няма много франкофони, да не кажа че може би сам само аз в мойта програма. Специалността ми е Изкуствознание и Франция е перфектна, тъй като това, което гледах две години по албумите сега ще мога да го видя на живо! Да обаче, от НАТФИЗ, където съм първа година се мусят нещо и не искат да ме пускат и дефакто пред мен е дилемата дали да напусна Академията и да замина по Еразъм или да се вслушам в това което ми казват всички: "Завърши си университетите, пък ако толкова ти се ходи във Франция, ще си направиш магистратурата там" Да обаче, преди да кандидатсвам в НБУ бях приет във Бордо, да уча това, което сега уча в НБУ, но нямах възможност да замина по финансови разни причини и сега нещо си внушавам, че ми се дава втори шанс за Франция, който не бива да пропускам отново! Лелел, колко съм объркан. Та, искам съвет някакъв, как е най-удачно да постъпя. Сърцето казва едно, разума друго... И другото, което е, ако има наистина еразмус-студенти, ще се радвам да споделят опит, да кажат как стоя нещата със самата програма, защото аз сега започвам да се сблъквам със нея и нямам кой знае каква информация, май,а? ...търсех форуми на еразмуси, в които да има коментари, но нещо...не се справих добре с търсенето и затова пиша на вас, колеги. Ще се радвам да отговаряте.
Поздрави :alien:
Аватар
zvezdi4ka
От дъжд на вятър

Мнение от zvezdi4ka »

Хей,здравейте!А аз се обръщам към колегите от ФЖМК.... Наистина ли ние студентите от този факултет имаме право на избор само между четири (ако не се лъжа) университета в Европа? :roll: И другото е ...... какво правим като не ни
признаят повечето изпити,както май се случва в по-голямата част от случаите?За септември ли отиваме ...Много сложно става..
Не е лесно!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Не са само 4, поне десетина са. Ако си само с английски, може и да са само 4. Не мисля, че са малко.
За изпитите - да, ако не успееш да се върнеш за редовната сесия и не ти признаят изпитите, оставаш за септември.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
baykov
В началото бе словото

Мнение от baykov »

Ей сега, вече се чувствам наистина пренебрегнат!
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Байков, ако бях на твое място и ме бяха приели в Акадамията ( а мен дори не ме пуснаха да кандидатствам там :( ), въобще нямаше да ми пука за Франция. Но аз Франция не я харесвам по принцип, писнала ми е. Решението е твое, ти решаваш кое искаш да пожертваш.
Аватар
zvezdi4ka
От дъжд на вятър

Мнение от zvezdi4ka »

Търговецът на кристал написа:Не са само 4, поне десетина са. Ако си само с английски, може и да са само 4. Не мисля, че са малко.
Ами аз говоря какво пишеше в сайта на СУ,в раздела за факултетите-бяха изброени само 4 ... от къде мога да разбера/видя кои са другите ..?Мерси предварително ! ;)
Не е лесно!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, подфорумът на ФЖМК тук не е чак пък съвсем излишен.
Заповядай: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 45&t=10365
Ама как съм ги уцелила, тъкмо 10.
В края на ноември
Аватар
zvezdi4ka
От дъжд на вятър

Мнение от zvezdi4ka »

Търговецът на кристал благодаря ти от сърце за информацията доста е полезна!Май само за нашия факултет се изисква есе?Сестра ми учи в Техническия,сега е в Испания по програмата и не са и искали такова нещо...Ти май си била във Финландия (ако не греша) с няколко думи остана ли доволна? :) мерси още веднъж за инфото. :wink:
Не е лесно!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”