Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Обратна връзка:

Re: Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?

Мнение от Scarface »

Що си прецака профила бе? :drunken:
П.С. посвещавам ти стотния си пост :bounce:
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

временно.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
nicko
В началото бе словото

Мнение от nicko »

здравейте
първо искам да попитам как едни които пишат между 4-7 листа имат хубави оценки и не са направили а други които са се трудили и са написали между 15 и 40 листа като онова момиче мгат да имат ниски оценки , кажете ми как става тази работа. :angryfire:

Но да се върнен на въпроса освен произведенията на мен ми бяха казали че трябва да се зане и биографията на самият автор за да можеш да какво и защо иска да каже и покаже автора с тази си творба. :roll:
"Само две неща са безкрайни, вселената и човешката глупост, и аз не съм сигурен кое е първо. "
- Алберт Айнщайн (1879-1955)
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Ами много просто пич :")
Някои пишат плява за 20 листа,други пишат квото трябва в 5. Важно е кой те оценява, важно е как си структурирал темите,важно е колко си грамотен, важно е на какво обръщаш внимание и къде са акцентите, важно е какви фактологически грешки допускаш и купища още неща.

Така че оценката се базира на много много неща..... многото обем не е гаранция за по-добър резултат....

И да - хубаво е да знаеш историята на писателя. Ама да знаеш какви са били времената,в които е живял,и какво се е случвало,че да го накара да напише нещо. Всъщност сухите дати и факти реално не са ти нужни,а тези, които имат отношение към творчеството му. Например Йовков и войните,в които е преживял, и редицата разкази с военна тематика. Ето я връзката между част от биографията на автора и неговите произведения.

Бавария по-лесно ми е да имам всичко в една тема,отколкото в 10 :") По-лесно ми е да си преглеждам после нещата и да си ги чета и още много неща. Не знам защо да е грешно вместо в 5 различни да ги имам на едно място. Просто навързваш нещата едно с друго вместо да пиша 5 различни увода и заключения.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Обратна връзка:

Мнение от Scarface »

Честно казано за биографиите изобщо не съм се замислял, но може би имат нещо общо. Аз си ги знаех, понеже в гимназията с тях започвахме всеки автор. А отговорът на въпроса ти за обема е много прост - всичко е субективно и няма никва гаранция, че ако си написал 10 листа ше имаш прилична оценка...
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
Angel of Sin~
В началото бе словото

Мнение от Angel of Sin~ »

Дам,така си е.Както казва моят господин- зависи дали проверителят се е наспал добре :D Сухата датировка не е толкова важна за самата тема, но трябва да се спомене периодът, през който е писал даден автор. Все пак тя оказва пряко влияние върху формулирането на темите и проблемите му. Не става въпрос за това, къде е живял, какво е учил и т.н.:)
Едно момиче може да чака правилния мъж,
но това не значи,че не може да си прекарва добре
времето и с грешните.
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Точно така. Това, което трябва да се знае като "биографични данни", са тези факти, които оказват влияние върху творчеството на дадения автор. Например: Вазов и изгнаничеството му в Одеса ("Под игото"), пътуванията на Алеко по изложения в чужбина, Яворов, разрива му с Яне Сандански през 1903 и "душевния потрес" на поета след въстанието... Почти за всеки автор има такива неща, които трябва да се знаят, защото са определящи за характера на творчеството. Според мен е важно като години да знаеш кога са издавани съответните стихосбирки, най-важните текстове, романи - с други думи творческата история на произведенията. Но определено не помага да се напълни темата с фактология, поне според мен, защото целта е анализ и аргументация. За фактологията си има изпит по история :P
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Sun Shine
Драскач

Мнение от Sun Shine »

Аз много се чудя дали да се явя да се пробвам щото никакви теми не съм писала.Знам много факти чета мн анализи но не съм писала теми.... :? Може да ида да се пробвам.Ако се падне някакъв готин автор :albino:
ИзображениеИзображение
Footman
В началото бе словото

Мнение от Footman »

Sun Shine написа:Аз много се чудя дали да се явя да се пробвам щото никакви теми не съм писала.Знам много факти чета мн анализи но не съм писала теми.... :? Може да ида да се пробвам.Ако се падне някакъв готин автор :albino:
Е трябва поне някоя готова тема да си понаучила...
Angel of Sin~
В началото бе словото

Мнение от Angel of Sin~ »

Литература не се учи само с четене, трябва и писане- така се изгражда стил, макар и повлиян от Никола Георгиев,Милена Цанева и да не забравим- Валери Стефанов :D
Едно момиче може да чака правилния мъж,
но това не значи,че не може да си прекарва добре
времето и с грешните.
curse
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от curse »

Така е :wink:
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика
Курс: завършил

Мнение от aozora »

Страшно интересна тема, ще ми се да имаше такива неща, когато кандидатствах и аз.
За мен пример за тема винаги е била учителката ми по литература в гимназията, която е влезнала с 6.00 за 5 стр. тема.
Моята беше около 5-6 стр. с цитатите, темата беше Дебелянов (любим...), но беше формулирана доста глуповато. Имах 4.75, като ми бяха отнели точки за сгрешен цитат и още нещо.
И съм съгласна с Angel of Sin~ за това, че за този изпит човек не се подготвя само с четене, нужно е и да попише малко, а и да намери някой, който да го коментира с мярка.
Успех на всички изпити от мен!
晴耕雨読
kornomana
В началото бе словото

Мнение от kornomana »

Моята тема на миналогодишния изпит по литература за Йовков завърши с мисълта:
"Ако любовта е първият истински оргазъм в живота на човека, то смъртта е последният". И естествено моята гениалност ме порязя и ми писаха 3.00. Опитах се да излезна от клишетата на анализите и да вкарам главно мои мисли, обачееееее не се получи.

Бавария ти случайно не учиш ли право задочно. И ква е тая оценка по литература 3.75.Колко си искарал на историята, та ти е стигнало да се класираш. И аз се бъхтам тая година за задочно.
Аватар
jolly_f
Да живей словото
Специалност: Английска филология
Курс: втори

Мнение от jolly_f »

kornomana написа:"Ако любовта е първият истински оргазъм в живота на човека, то смъртта е последният"
Наистина ли мислиш, че това е гениално????
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

jolly_f написа:
kornomana написа:"Ако любовта е първият истински оргазъм в живота на човека, то смъртта е последният"
Наистина ли мислиш, че това е гениално????

Сигурно е гениално, щом е останало недооценено... :lol: :lol: :lol:
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”