Към студентите по славянска филология

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Модератор: mebbeth

Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Re: към студентите по славянска филология

Мнение от phoebe »

На мен ми е интересно, понеже щях да бъда ваш колега :)
Евентуално след годинка може и това да стане :)
medicate, medicate
hanna
В началото бе словото

Re: към студентите по славянска филология

Мнение от hanna »

От всичко това разбрах,че през 5-те години се изучават четири езика задължително/ първи и втори славянски,български и руски/ и евентуално може да се избере и някакъв друг,по желание.Права ли съм?
Пишете,споделяйте...
Threatened by shadows at night, and exposed in the light.........................Shine on your crazy diamond.....................
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Re: Към студентите по славянска филология

Мнение от mebbeth »

Ми хайде и двамата наесен с песен.
Какви езици бихте си избрали?
Въпросът е подвеждащ. :bounce:
Аватар
Дукеса Простакеса
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Дукеса Простакеса »

Славянската филология е трудна специалност сама по себе си. За стрнични занимания засега време все остава, но за работа въобще не помислям. Няма как. По няколко причини, които на практика бяха вече изредени.
Не мога обаче да скрия, че имаше хора, които идваха много рядко на лекции ( предимно на език и много рядко на общите ) и изкараха успех много добър ( Такъв успех имаха дори колеги, които бяха нередовни и при преподавателите, при които уж се подписвахме на листчета и бяхме следени съвсем стриктно. Други пък не минаха така). Не знам дали това е въпрос на прецедент, на единичен случай или на подобаващо оправдание от страна на студента, но нещата, каквото и да правим по въпроса, просто стоят субективно. Не винаги, но стоят. Затова има анс да се справяш, но има и процент на вероятност и да не ти е толкова лесно.
Ако става въпрос за личното ми мнение, то бих казала, че дори тези хора, които изкарват оценки и не идват на лекции постепенно просто ще отпаднат. Дори да е тихо, без сърцераздирателни скандали, множество драми, двойки, изпити за септември, нерви и прочее. Едни се отказват навреме, други са по-настоятелни.
Изглежда ми, че човек трябва да има времето (а и амбицията) за славянската филология. И че това рано или късно натежава.
Лъкът прошепва на стрелата, преди да я пусне: "Твоята свобода е моя!"
hanna
В началото бе словото

Мнение от hanna »

Всъщност,не съм сигурна,но мисля да избера полски и чешки,украинския си го знам,понеже съм украинка,но времето ще покаже,първо да ме приемат (за пореден път :lol: ).Може пък и сръбски...
Иначе амбиции определено не ми липсват,разбирам също,че въпросът е доста субективен,просто сравнявам гледни точки.Знам,че трябва да опитам да направя това,което наистина искам,за което ще положа максимални усилия
Това предложение за наесен с песен ми хареса...
Threatened by shadows at night, and exposed in the light.........................Shine on your crazy diamond.....................
Аватар
Kleo
Постоянно присъствие
Специалност: Славянска филология
Курс: трети

Мнение от Kleo »

Какъвто и език да си избереш, няма да бъде леко,hanna, казвам го от личен опит. За преподавателите- бохемисти, мога да кажа от това, което слушам ежеседмично, че са много строги, изискват едва ли не да проговориш езика още след първата година, на изпита за 1 грешка свалят с 1 единица оценката, ако изкараш 2- ка на един компонент, директно те късат, без да има значение как си се представил на останалите и какво ли още не. :evil: Така че моето скромно мнение е да си помислиш сериозно дали ти се сблъсква с подобни проблеми и, ако въпреки всичко везните се наклонят в полза на чешкия, ти пожелавам много късмет и да попаднеш на по- различен преподавателски колектив от гореспоменатия. :wink: Другото, което мога да споделя е, че аз се справям със словашкия, ходя и на работа, съчетавам нещата, но няма да лъжа- не остава време за почивка. Моят съвет е- ако не ви се налага,бъдещи и настоящи колеги, наблегнете на подготовката в Уни-то, пък времето за труд така или иначе ще настъпи.
Последно промяна от Kleo на 08 Мар 2008, 18:56, променено общо 1 път.
"Ние не представляваме само това,което нашият здрав разум ни кара да вярваме,че сме!"
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Kleo написа:на изпита за 1 грешка свалят с 1 стотна оценката
Това не ми изглежда много... За 100 грешки пишат 5 ?
Аватар
Kleo
Постоянно присъствие

Мнение от Kleo »

Лелеее, каква глупост съм написала! Гост, благодаря ти, нямаше изобщо да забележа. :oops: Имах предвид 1 единица, не 1 стотна. :roll:
"Ние не представляваме само това,което нашият здрав разум ни кара да вярваме,че сме!"
hanna
В началото бе словото

Мнение от hanna »

Благодаря за съвета,Kleo. А какво мислите за полската филология?
Аватар
Kleo
Постоянно присъствие

Мнение от Kleo »

Привет отново! :P
Най- стабилни са лекторите по полски според моите впечатления (все пак съм присъствала само от чисто любопитство на упражненията им в края на първи курс). :oops: Внимателни са, много дисциплинирани и в същото време изискват упорство и интерес от твоя страна. В началото ще ти преподават Шверчек и пани Жанета. :wink:
hanna
В началото бе словото

Мнение от hanna »

Значи везните се наклоняват в полза на полския... Но едва дали това ще зависи само от моето решение . По какъв начин се определя какъв език ще изучават новоприетите студенти ? Дали това зависи единствено от техните предпочитания или е на база на някакво класиране?
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Специалност: психология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

hanna написа:Дали това зависи единствено от техните предпочитания или е на база на някакво класиране?
До колкото знам зависи и от двете. Първия ден като почнете всеки си подрежда желанията (подрежда 4-те езика по реда, в които би искал да ги учи), а после на основа какъв ти е бала се сформират и групите. :)
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
Аватар
Kleo
Постоянно присъствие

Мнение от Kleo »

Така е, аз няма какво повече да добавя. :roll: Само едно малко уточнение. :P Езиците се подреждат в зависимост от това какъв профил желаеш да бъдеш и- съответно- кой език да изучаваш. Ако след класирането разбереш, че не си приета по първо желание, можеш да подадеш молба да те прехвърлят в мечтаната група. Но все пак попитай в отдел Студенти,ако попаднеш в такава нежелана ситуация. Аз не мога да ти дам повече информация за последното- не съм действала по този начин. :|
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Една моя колега попадна по крайно нежелание в полски
и след кратка обиколка с маршрут - отдел студенти-декан
беше преместена в друга група. Не е чак такъв проблем.
Но класирането по никакъв начин не е гарантирано, защото
се прави по допотопна система. Пишеш си желанието, номера
и предполагаемия бал (ако не го помниш с точност) на едно
малко, нефелно, пожълтяло листче и разчиташ, че ще бъдат
честни с теб.
hanna
В началото бе словото

Мнение от hanna »

Драги студенти, някой може ли да ми отговори къде мога да намеря украинско-български и българо-украински речници и учебни пособия по украински език? Обикалях много книжарници, но навсякъде ме гледат странно,когато казвам какво търся. А знам,че има издадени такива книги. Всякаква информация по този въпрос ще ми е полезна. Благодаря.
Публикувай отговор

Обратно към “ФСлФ”