Искам съвет!!!Благодаря предварително :)

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
verinka
В началото бе словото

Искам съвет!!!Благодаря предварително :)

Мнение от verinka »

Здравейте,аз съм момиче в 11 клас и много искам да уча в СУ с право,полагам усилия като ходя на уроци по история и БЕЛ.Бих искала да попитам хората,които са влези в университета как са се подготвяли и трудно ли беше на изпитите?
Благодаря ви много за отделеното време :):):)
Последно промяна от verinka на 11 Фев 2008, 17:19, променено общо 1 път.
Аватар
Thaalyya
В началото бе словото

Re: Искам савет!!!Благодаря предварително :)

Мнение от Thaalyya »

оф... :shock:
Make What you Want
Say What you Want
Write What you Want
Be Whatever you Want
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Здрасти, ще ти споделя моите впечетления и опит, които може би са малко по-различни от традиционните...

Не съм ходил на уроци по който и да е от тези предмети - държа да уточня. Знам, че за момичетата е по-трудно, така че сама си прецени дали би имала нужда от такива...

По история би било добре да имаш представа в какъв стил се пишат темите и какво си длъжна да включиш като знания и акценти. Като начало се запознай с материала и почни сама да развиваш темите. Също така е важно да има кой да ти ги проверява и да ти дава напътствия - даскалката ми по история ми проверяваше написаните теми и беше запозната с критериите и много ме улесни, като ми казваше грешките и слабите моменти. Моя съвет е - научи първата тема примерно, направи си планче за нея, като включиш важните акценти и си я напиши за определено време. Дай я да ти я проверят и да ти кажат къде бъркаш. Но да не ти пука ако в самото начало си сгрешила твърде много неща - с времето ще свикнеш и до изпита ти след повече от 1 година ше си отработила писането на теми. Също така свиквай със специфичния стил, и ако имаш знания, изпита няма да ти е проблем изобщо. Мисля, че в този случай уроците едва ли ще ти потрябват, ако имаш афинитет към историята - познат даскал по история би ти помогнал и помощна литература.

За литературата и бел - пак не ходих на уроци, но всяка седмица писах разработки за цялостното творчество на даден автор. Ако питаш мен, има много глупави произведения в нашата литература, но някой е решил да са в конспекта по причини, че е нямало какво да вложат. Тук номера е доколко даскалката по литература ви обръща внимание. При мен - беше ми класна и посещавах допълнителни часове, допълнителна литература пак с разработки. Като начало запознай се с произведенията, после почни да учиш теорията за всеки един автор и да свързваш това с творбите му. И вече преди самия изпит гледай да можеш да развиеш всеки един проблем от всяко едно творчество. Знам, че звучи трудоемко, и че ме беше домързяло да го направя, но основното е да знаеш специфичните неща за всеки автор и пак важи правилото да си привикнала на стила на писане. Изпита изобщо не се води сложен, важното е да познаваш идеите заложени в творбите, макар и да не си чела самите творби (личен опит - писах есе на изпита по бел, без да съм чел и двете творби, които сравнявах....)

И в крайна сметка, намери си необходимите помощни учебници, сборници и тем подобни, почни да пишеш теми от двата предмета за тренинг и не би трябвало да е проблем КСК... е трябва да отбележа, че късмета играе голяма роля понякога...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Май няма да е зле да се научиш, че се пише сЪвет и аз сЪм, чак след това да си поставяме цели като кандидадстване в СУ с БЕЛ!
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
verinka
В началото бе словото

благодаря

Мнение от verinka »

kristo много ти благодаря за съвета :P
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Don Horhe написа:Май няма да е зле да се научиш, че се пише сЪвет и аз сЪм, чак след това да си поставяме цели като кандидадстване в СУ с БЕЛ!
Днешната младеж май прекалено свиква с чата на латиница и стават такива извращения с родната реч накрая :lol:
Иначе по темата - предстои ти много учене. Аз лично не кандидатствах нито с български, нито с литература, но като гледах как се измъчиха моите познати с тези предмети, то направо... :?
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
Longbow
Паисий
Специалност: Право
Курс: втори

Re: Искам съвет!!!Благодаря предварително :)

Мнение от Longbow »

Препратка към обсъждане на изпитите по български език и литература. При желание, има какво да попрочетеш.

Поздрави!

Ангел
Изображение
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

black_lady написа:
Don Horhe написа:Май няма да е зле да се научиш, че се пише сЪвет и аз сЪм, чак след това да си поставяме цели като кандидадстване в СУ с БЕЛ!
Днешната младеж май прекалено свиква с чата на латиница и стават такива извращения с родната реч накрая :lol:
Иначе по темата - предстои ти много учене. Аз лично не кандидатствах нито с български, нито с литература, но като гледах как се измъчиха моите познати с тези предмети, то направо... :?
Или това или на късмет.
Лошото на втория вариянт е, че последния ден ти отиват нервичките от притеснение.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Бавария написа: Или това или на късмет.
Лошото на втория вариянт е, че последния ден ти отиват нервичките от притеснение.
То аз писах на късмет... и деня преди изпита не се притеснявах...

Нервирах се в дните след изпита докато си чаках оценката и после докато излезе класирането...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Изпитът е лесен ако си се подготвил /а добре за него :wink:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
verinka
В началото бе словото

Мнение от verinka »

много благодаря за всички съвети :)))
по история съм много доволна за сега,но по БЕЛ незнам дали ще мога да се справя,защото на уроците само пиша и у нас си разработвам темите,който ми дава.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

camel написа:Изпитът е лесен ако си се подготвил /а добре за него :wink:
С учене всеки може.
По-скоро това не е изпитен конкурс за знания, а за мързел.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”